25.06.2018.
BLJAK! UŽASNA ISTINA O OMILJENOM DODATKU SENDVIČIMA: Od pokvarenog kačkavalja PRAVE TOPLJENI SIR! Informer
J. Matijašević | 17.12.2016. | 09:54

BLJAK! UŽASNA ISTINA O OMILJENOM DODATKU SENDVIČIMA: Od pokvarenog kačkavalja PRAVE TOPLJENI SIR!

Sirevi kojima je istekao rok termički se obrađuju, dodaju im se aditivi, pojačivači ukusa i mirisa, a zatim se prodaju kao nov proizvod. Ukoliko se često jedu, mogu da izazovu oštećenja organa za varenje, alergije, povećanje holesterola, tvrde stručnjaci

Kad se u proizvodnju vrati neispravni kačkavalj, radnici ga pretapaju i termički obrađuju na visokim temperaturama,
Jovana Srejić, nutricionista

Topljeni sirevi u listićima ili kao namaz koje kupujemo u prodavnicama najčešće se prave od kačkavalja kojima je istekao rok, tvrdi za Zaštitnik potrošača nutricionista Jovana Srejić! Prema njenim rečima, ovi mlečni proizvodi se nedelju dana pre isteka roka trajanja iz trgovine vraćaju proizvođačima, nakon čega se prerađuju i od njih se pravi tost topljeni sir, što je van svih prehrambenih propisa!

Pomoću raznih emulgatora, pojačivača ukusa, začina, boja i aditiva se pravi ukus, ali i miris namirnice kojoj je istekao rok, naglašava Srejićeva.

- Kad se u proizvodnju vrati neispravni kačkavalj, radnici ga pretapaju i termički obrađuju na visokim temperaturama. Zatim se dodaje mnogo štetnih sastojaka sa E oznakom kako bi bio rastegljiv, slan, ukusan i imao duži rok trajanja. Zbog načina proizvodnje i svih tih dodataka koji se stavljaju svakodnevnom upotrebom topljenog sira može doći do oštećenja organa za varanje, povećanog holesterol u krvi, raznih alergija - objašnjava Srejićeva.

Topljeni sirevi puni aditiva

Topljeni sirevi puni su aditiva, a jedan od glavnih sastojaka su soli za topljenje i emulgovanje. Tako se u proizvodnji topljenih sireva obavezno koriste soli fosforne kiseline (difosfati, natrijumovi i kalcijumovi fosfati, polifosfati), koje u visokoj koncentraciji mogu da poremete apsorpciju pojedinih minerala u organizmu, prvenstveno kalcijuma, i tako smanje koštanu masu.
Na unos fosfata treba posebno paziti kod dece. Maksimalan dnevni dopušteni unos je 70 miligrama po kilogramu telesne mase. Osim fosfata, dodaju se i sorbati, citrati, kao i supstance za poboljšanje boje i arome. Topljeni sirevi uglavnom imaju oko 40 odsto masti, pa sadrže oko 300 kalorija na 100 grama.
 

Informer

Karagenan, ksantan i karuba guma su zgušnjivači koje pojedini proizvođači vole da dodaju kako bi dobili željenu konzistenciju. Iako nije reč o štetnim sastojcima, potrošačima se s pravom ne sviđa činjenica da njihov omiljeni "topljeni sir" zapravo velikim delom čine razni dodaci, a ne sam sir.
Topljeni sirevi se mogu praviti od jedne ili više vrsta sireva, tu nema ograničenja, tako da se u njihovoj proizvodnji industrijski viškovi mogu dobro iskoristiti. Proizvođači su jedino dužni na deklaracijama da navedu vrstu sira od kojih se pravi, odnosno je li sirovina ekstratvrdi, tvrdi, polutvrdi, meki ili sveži sir. Topljeni sir se uglavnom pravi od tvrdog ili polutvrdog sira.
Ako je u nazivu topljenog sira navedena i vrsta, na primer gauda ili ementaler, to znači da bi tog sira trebalo da ima najmanje 75 odsto. Ali topljeni sirevi se uglavnom prave od više vrsta sira. Osim ostataka, u njih se dodaju surutka, mleko u prahu, maslac ili mlečne belančevine.

Njenu priču potvrdila je i Jelena Ž., radnica jedne velike prehrambene industrije koja proizvodi ovu vrstu sireva. Ona otkriva za Zaštitnik potrošača šta se dešava u prostorijama gde se prave mlečni prehrambeni proizvodi!
 

Pogotovo je opasno što ove namirnice najviše jedu deca, jer se stavljaju u sendviče ili pice
Miroslav Stojšić, bivši načelnik Veterinarske inspekcije

- Pre nekoliko godina došlo je do smene direktora, pa, kao što dolikuje, novi šef je krenuo u obilazak fabrike. Kad smo stigli do dela gde se prerađuju prerađevine i gde od neispravnog pravimo ispravno, on je rekao: "Aha, to je otpad", na šta smo mu mi objasnili čemu to služi. Usred sobe obložene keramičkim pločicama, naspram uređaja za topljenje, stajala je gomila nabacanih pokvarenih sireva. Bili su raznih dimenzija i vrsta, deformisani, sasušeni, zeleni i beli od buđi i plesni koja se uhvatila na njima, neki su bili naduti od procesa vrenja. Objašnjeno mu je da se ništa ne baca i da se od toga prave listići i trouglići sira, da se u istopljenu masu dodaju začini i sve to ide u kalupe. Čovek je bio šokiran, nama radnicima je to bila normalna pojava - ispričala je naša sagovornica koja je želela da ostane anonimna.

Šta izaziva konzumiranje ovog proizvoda:
* oboljenje organa za varenje
* povišen holesterol
* razne alergije    

Da ovi proizvodi narušavaju bezbednost i zdravlje ljudi i da inspektori hitno moraju stati na put proizvođačima koji ovakvu robu prodaju, tvrde mnogi stručnjaci.

Veterinar i bivši načelnik Republičke veterinarske inspekcije Miroslav Stojšić upozorava da bi inspektori češće trebalo da kontrolišu fabrike i velike prodajne lance i hitno promene pravilnik o hrani!

- Ovo nije ništa novo. Svašta oni nama "uvaljuju" da kupujemo i jedemo. Ovakve mlečne prerađevine nisu ispravne niti zdrave. Pogotovo je opasno što njih najviše jedu deca, koja vole da ih stavljaju na sendviče ili pice. Proizvođači ne žele da budu na gubitku, da bace svu neispravnu robu, pa nam na kvarno plasiraju ove proizvode. Mora da postoji veća kontrola i da jedan pravilnik bude zakonski za sve proizvođače - ističe Stojšić.

Mora se pratiti put pokvarene robe s istekom roka i tako otkriti gde ona tačno završi
Zoran Nikolić, NOPS

S njim je saglasan i potpredsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS) Zoran Nikolić.

- Ako se utvrdi da je ovo zaista istina, to je skandal! Ovde su na udaru potrošači i ne sme se dozvoliti da ih proizvođači tako truju. Mora se pratiti put pokvarene robe s istekom roka i tako otkriti gde ona završi. Da li na deponiji ili opet u magacinima, gde čeka preradu?! Takvim proizvodima uopšte nije mesto u prodaji niti u potrošačkim korpama - izričit je Nikolić.

PALILI SMO LISTIĆE TOPLJENOG SIRA: I gori i smrdi kao plastika!

Informer

Internet je pun snimaka ljudi koji pale topljeni sir. I novinari Zaštitnika potrošača su odlučili da izvedu ovaj mali eksperiment. Pod plamenom upaljača listići tamno žutog sira su se skupljali kao da su od plastike, a prostorijom se širio neugodan miris.
 

Očekivali smo da će pod temepraturom sir da se pretvara u tečnu masu, ali se umesto toga skupljao i crneo, baš kao kada se zapali komad plastike. Za ovaj eksperiment koristili smo listiće sira "Snack" iz brenda "Silbo", austrijske proizvodnje. Na deklaraciji piše da je to prehrambeni proizvod od topljenog sira i biljne masti. Sadrži:
- 49 % sira
- vodu
- biljna mast - palmina 16 %
- mleko u prahu
- mlečne belančevine
- emulgatore E 452, E 341 (polifosfati i kalcijum fosfati)
- boje E160a i E160c
- regulator kiselosti E500  

 

 

 


 


 

 

 

 

KOMENTARI (6)

Avatar placeholder

XXL

17.12.2016. | 11:04

Jedite zdravo - mlečne proizvode. Samo još kravu da nađemo da snimimo reklamu. Je l' to poruka mlečne industrije?

Avatar placeholder

Bane

17.12.2016. | 11:08

Koje otkrice, jos pre 30 godina pricala mi zena koja je radila u industriji mesa sta sve ide u pastetu, vraceno meso iz prodavnica, kao tone prasica koji se nisu prodali za novu godinu i vec su poceli da se budjave unutra, sve se to samelje, termicki obradi i dobije neka bezukusna masa, potom se dodaje vestacka aroma i eto pasteta (pa steta da se baci).

Avatar placeholder

Vita

17.12.2016. | 12:47

Niko nama nije kriv što hoćemo da jedemo đubre. Nađete svoje prodavce na pijaci koji imaju kvalitetne domaće proizvode i od njih kupujete. Koji moroni pored prelepih naših domaćih svežih i sušenih sireva kupuju to đubre.

OSTAVI KOMENTAR

Ime*

Komentar
Koliko je tri plus pet?
Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na [email protected]

 Vreme
Beograd 19°  
clear sky
19°C
Beograd
  • Beograd
    19°
    clear sky
  • Novi Sad
    19°
    clear sky
  • Niš
    18°
    scattered clouds
  • Subotica
    18°
    clear sky
  • Zrenjanin
    19°
    clear sky
  • Klek
    19°
    clear sky
  • Kula
    19°
    clear sky
  • Sombor
    19°
    clear sky
  • Vrbas
    19°
    clear sky
  • Vranje
    16°
    moderate rain
  • Prokuplje
    18°
    scattered clouds
  • Leskovac
    18°
    scattered clouds
  • Arilje
    16°
    overcast clouds
  • Kraljevo
    19°
    clear sky
  • Apatin
    19°
    clear sky
  • Vlasotince
    18°
    scattered clouds
  • Pirot
    18°
    scattered clouds
  • Inđija
    19°
    clear sky
  • Loznica
    19°
    clear sky
  • Grocka
    19°
    clear sky
  • Kovin
    19°
    clear sky
  • Ruma
    19°
    clear sky
  • Kladovo
    19°
    broken clouds
  • Novi Pazar
    13°
    light rain
  • Jagodina
    19°
    clear sky
  • Ivanjica
    16°
    clear sky
  • Titel
    19°
    clear sky
  • Ub
    17°
    clear sky
  • Bor
    18°
    broken clouds
  • Nikinci
    19°
    clear sky
  • Batajnica
    19°
    clear sky
  • Surdulica
    14°
    light rain
  • Ralja
    19°
    clear sky
  • Zlatibor
    13°
    overcast clouds
  • Popinci
    19°
    clear sky
  • Kosjeric
    16°
    overcast clouds

Štampano izdanje

Anketa

Šta je Stefan Cvetković svedočio Šiptarima o ubistvu Olivera Ivanovića?