• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. Matijašević

27.12.2016

13:48

IZBEGAVAJTE OVU SLANU ZANIMACIJU, VEOMA JE OPASNA! Kokice iz mikrotalasne IZAZIVAJU RAK I NEPLODNOST!

Zaštitnik potrošača

IZBEGAVAJTE OVU SLANU ZANIMACIJU, VEOMA JE OPASNA! Kokice iz mikrotalasne IZAZIVAJU RAK I NEPLODNOST!

Podeli vest

Kese u kojima se spremaju sadrže opasne materije koje uzrokuju karcinom jetre, pankreasa, testisa, ali i oštećenje pluća, bolesti štitne žlezde, upozoravaju stručni sagovornici Zaštitnika potrošača

 

Kod nas te kokice uredno i dalje uvoze i niko ništa ne radi po tom pitanju
Zoran Nikolić, NOPS

Kokice koje se spremaju u mikrotalasnoj pećnici pune su štetnih sastojaka i mogu izazvati karcinom jetre, pankreasa, testisa, ali i uticati na plodnost, upozoravaju stručnjaci!

Razlog su, kako kažu, kesice u kojima su zapakovane kokice za mikrotalasnu, jer ispuštaju kancerogene hemikalije kada su izložene visokim temperaturama.

Nutricionista-dijetetičar Jovana Srejić ističe da se već duže vreme kokice koje se pripremaju u mikrotalasnoj, prema evropskim istraživanjima, stavljaju na listu kancerogenih namirnica.

Šta izazivaju kokice iz mikrotalasne:

Informer

*    karcinom (testisa, bubrega, jetre, pankreasa)
*    probleme sa štitnom žlezdom
*    povišen holesterol
*    začepljenje krvnih sudova

- Unutrašnjost kese u kojoj su kokice za mikrotalasnu sadrži perfluorobuternu kiselinu, koja sprečava da se masnoća iz kokica zalepi i navlaži kesu. Tokom pripreme kokica ovo jedinjenje ispravanjem prelazi u same kokice. Zagrevanjem ova kiselina postaje veoma štetna i smatra se da može biti jedan od uzročnika neplodnosti, karcinoma jetre, bubrega, testisa, problema sa štitnom žlezdom, što je i potvrđeno na laboratorijskim testovima na životinjama - objašnjava Srejićeva.

Prema njenim rečima, glavni problem je što na etiketi pakovanja kokica uglavnom pišu samo osnovni sastojci, bez navedenih veštačkih dodataka.

- Proizvođači hrane izbegavaju da napišu da njihov proizvod sadrži štetne sastojke kao što su aditivi i jedinjenje dijacetil, koje daje aromu putera. Dijacetil je veoma štetan toksin, pogotovo imajući u vidu da je uzrokovao probleme sa plućima radnika koji su radili u proizvodnji ovih kokica - upozorava naša sagovornica.

Specijalista opšte prakse dr Snežana Stajić kaže da je mikrotalasna sama po sebi štetna, pogotovo kada se u njoj sprema hrana! Zbog toga, ističe ona, sva štetna jedinjenja iz proizvoda isparavaju, što može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih tegoba.

Dokazano na sudu

Pre dve godine jedan Amerikanac dobio je na sudu 7,2 miliona dolara odštete zbog hronične plućne bolesti koju je zadobio jedući kokice pripremljene u mikrotalasnoj pećnici. Medicinskim analizama utvrđeno je da je zbog svakodnevnog konzumiranja kokica sa dodatkom putera ovaj čovek dobio niz zdravstvenih tegoba, zbog čega je tužio proizvođača kokica koje je jeo.

- Brza hrana i grickalice, među kojima i ove kokice, pune su aditiva, konzervansa, pojačivača boje i ukusa, što je pogubno za naš organizam. Naročito kada ih spremamo u mikrotalasnoj pećnici. U njoj se proizvod velikom brzinom, veštačkim putem, zagreva na visokim temperaturama i sve te hemikalije isparavaju i vraćaju nazad u hranu. Važno je napomenuti i prisustvo transmasti u ovom proizvodu, koje povećavaju holesterol i dovode do nastanka zakrečenja krvnih sudova, što je siguran put za srčani udar - objašnjava doktorka Stajić.

Potpredsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS) Zoran Nikolić apeluje na potrošače da izbegavaju sve kokice koje se spremanju u mikrotalasnoj sve dok naše nadležne službe ne utvrde težinu njihove štetnosti.

- Od kada su se pojavile na tržištu, naučnici upozoravaju da je ovaj proizvod kancerogen i da ne sme biti dostupan kupcima. Međutim, kod nas te kokice uredno i dalje uvoze i niko ništa ne radi po tom pitanju. Moj savet svim potrošačima je da se odreknu ovih slaniša sve dok naša resorna ministarstva ne utvrde koliko su zaista štetni i opasni po naše zdravlje - naglašava Nikolić.

Najzdravije kokice iz šerpe

Informer

Nutricionisti ističu da su najzdravije kokice one napravljene na starinski način - u loncu na ringli.
- To je mnogo zdravije, ali i jeftinije od onih spremanih u mikrotalasnoj! Potrebno je u veću šerpu staviti zrna kukuruza kokičara na malo vrelog ulja, posoliti, poklopiti i povremeno "protresti" šerpu - objašnjava nutricionista Jovana Srejić.


 

 

 

    

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Ljubo

pre 7 godina

Nema drzave u svetu koja nema takve proizvode na policama ,a mi kao potrosaci moramo da odlucimo ,procitamo ,pronadjemo ,sta je opasno ,dal da kupujemo .

XXL

pre 7 godina

Pa govorili su ako se naloži "smederevac" bukovinom, a kokice spremaju u šerpi da to zagađuje životnu sredinu stvarajući efekat "staklene bašte" i da sa novim tehnologijama dolazi boljitak, dug i zdrav život.

PanicMechanic

pre 7 godina

Како да не. Да ли ви схватате да су те кесе предвиђене да трпе високе температуре и да на њима не испуштају штетне материје? Може једино да се деси да један од произвођача тих кокица користи фелеричне кесе, али то је изузетак.

Izbori 2024

TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba! (VIDEO)
Live TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba! (VIDEO)

Vladimir Putin ne želi da započne rat sa NATO - om! Moskva ne traži konfrontaciju sa američkim satelitima u istočnoj Evropi, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin. Više zapadnih zvaničnika pokušalo je da prikupi podršku za dodatnu pomoć Ukrajini tvrdeći da Moskva neće stati ako Kijev bude poražen na bojnom polju. Putin se osvrnuo na ove tvrdnje tokom posete vazduhoplovnoj bazi Toržok u Tverskoj oblasti i rekao da su besmislica! Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Vladan Dinić, novinar i Nenad Vuković, predsednik Udurženja lobista Srbije.

29.03.2024

13:07

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)
Live TV

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)

Ruski predsednik Vladimir Putin, nakon masakra u Moskvi, namerava da likvidira ukrajinskog lidera Volodimira Zelenskog, kao i šefove Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) i vojnoobaveštajne službe (GUR) Vasilija Maljuka i Kirila Budanova, piše ruska "Pravda". Da li predsednik države može da bude legitimna meta? Na ovo pitanje u "Info jutru" odgovorili su Ljubinka Milinčić, glavna urednica Sputnjika i Željko Šain, dopisnik Politike iz Severne Makedonije.

29.03.2024

12:31

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda
Neverovatno

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda

U Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg tužilaštva u Beogradu saslušani su Slaven B. (34) i Marko M. (26) zbog sumnje da su u toku 2023. godine, kao odgovorna lica u firmi “Sirb kar” doo iz Aranđelovca po prethodno uspostavljenom poslovnom odnosu sa firmom “Dimnikar” i po ovlašćenju direktora “Dimnikara” iznajmljivali vozila od firme “Primero rent-a-kar” pa ih kasnije neovlašćeno prodavali za gotovinu, bez računa i bilo kakvog evidentiranja u poslovnim knjigama preduzeća.

29.03.2024

13:33

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)
U bekstvu

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)

Milenko Tomić (62) iz Bijeljine, bivši predsednik Bokserskog saveza Republike Srpske i generalni sekretar Bokserskog saveza BiH, optužen da je obljubio trinaestogodišnju devojčicu kojoj je bio trener, osuđen je na 12 godina zatvora, međutim, sumnja da je pobegao iz BiH.

29.03.2024

12:27

Sport

Planeta

Ipak smrtna kazna za teroriste iz Krokusa?!
Planeta

Ipak smrtna kazna za teroriste iz Krokusa?!

Nakon krvavog terorističkog napada na Krocus siti hol u Rusiji, ponovo je počela široka javna rasprava o vraćanju institucije smrtne kazne. Veliki broj Rusa na društvenim mrežama traži njegovu primenu na teroristima nakon sudske istrage.

29.03.2024

13:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija