• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Zastitnik potrosaca

29.12.2016

10:24

PRODAJU NAM LAŽNU VIJAGRU I LEKOVE ZA RAK! Apoteke NISU GARANT da kupujemo originalne medikamente!

Zaštitnik potrošača

PRODAJU NAM LAŽNU VIJAGRU I LEKOVE ZA RAK! Apoteke NISU GARANT da kupujemo originalne medikamente!

Podeli vest

Pored sredstava za potenciju, prodaju se lažirani medikamenti namenjeni za lečenje hipertenzije, dijabetesa i kancera. Falsifikata ima i na crnom tržištu, ali i u legalnim tokovima

U tim lekovima pronalazili smo čak otrov za pacove, bojeni su bojom koja se koristi za puteve
Dankan Elson, Fajzer

Vijagra, kamagra i cijalis su najfalsifikovaniji lekovi u Srbiji. Na drugom mestu su medikamenti za dijabetes i hipertenziju, a na trećem za rak. Osim što se prodaju na crnom tržištu, uglavnom preko interneta, falsifikovanih lekova ima i u apotekama, kaže šef Odseka za suzbijanje kriminala u oblasti intelektualne svojine u MUP Mikailo Tijanić.

Procenjuje se da je na tržištu Srbije 10 odsto lekova falsifikovano, dok je u internet prodaji situacija alarmantnija - čak 50 odsto nije zdravstveno ispravno. Zbog toga je ove godine podneto 15 krivičnih prijava, dok su četiri osobe uhapšene, a ono što je gore od toga jeste činjenica da niko ne može da nam garantuje da ćemo i u apoteci sa receptom ili bez njega kupiti ispravan medikament.

U prilog tome ide podatak da je samo u jednoj policijskoj akciji u apoteci u Novom Sadu zaplenjeno 880 tabli lekova koji nisu registrovani i čiji promet nije dozvoljen u Srbiji. Samo u toj apoteci pronađene su 192 vrste neregistrovanih lekova.
 

Šta sadrži originalno pakovanje:

- ime
- zaštićeno ime
- rok upotrebe
- datum proizvodnje
- serijski broj
- ime proizvođača

- Vi odlazite u apoteke verujući da u regularnim apotekama nećete naići na lek koji je falsifikovan i koji nije prošao sve procedure, a dešava se obrnuto - rekao je Tijanić.

Direktor bezbednosti u kompaniji "Fajzer" Dankan Elson kaže da su pronašli 82 falsifikovana leka te kompanije u 111 zemalja sveta, da se najčešće falsifikuje vijagra, ali i lekovi koji treba da "spasavaju živote".

- U tim lekovima pronalazili smo čak otrov za pacove, bojeni su bojom koja se koristi za puteve, a veoma je teško razlikovati falsifikovani lek od originala - naglasio je Elson.

Koliko je uzimanje falsifikovanih lekova opasno, možda najbolje govori podatak da su uzrok smrti oko 700.000 ljudi godišnje u svetu.

Klinički farmakolog dr Lepa Jovanović objašnjava da terapijskog efekta prilikom uzimanja lažnog leka uopšte nema, dok neželjena dejstva mogu biti fatalna.

- Svaki organizam reaguje drugačije, sve je individualno, ali od neželjenih posledica najviše su zastupljene subdoziranost ili predoziranost. Ona nastaje u vrlo kratkom roku. Ono što je problem jeste da mi ne znamo šta možemo da očekujemo kada neko uzme takav lek jer ne znamo kakav je njegov sastav. Uglavnom, rizik je i brži i veći - objašnjava doktorka Jovanović i dodaje:

 

Shutterstock

- Svaki lek, osim što je ispitan, mora da ima i dozvolu Agencije za lekove, koja odobrava i pakovanje leka i uputstvo za upotrebu. Svaki lek mora da sadrži ime, zatim zaštićeno ime, rok upotrebe, datum proizvodnje, serijski broj i ime proizvođača.

Na pitanje šta nam je garancija da smo u apoteci, koje se preporučuju kao najpouzdanije mesto za kupovinu lekova, dobili potpuno bezbedan proizvod, odgovor stručnjaka ne postoji.

Inače, ukoliko se u nekoj apoteci pronađe falsifikovan ili nedozvoljen lek, kazna je to što se privremeno zatvaraju, kao i novčana kazna do tri miliona dinara. Kazna za falsifikatore je do tri godine zatvora.

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
lilit

pre 7 godina

I šta sada, ako novine svaki dan bruje o lažnim lekovima, otrovnoj kafi, lošem gorivu, pokvarenom mesu, policajcima koji sebi uzomaju novac umesto kazni, policajcima (tetovirani kao Politikin zabavnik) što rade na obezbeđenju kriminalaca, pa ko treba da reaguje? Država pošalje KORUMPIRANE INSPEKTORE koji napišu da je sve U REDU, i nikom ništa! Nama treba PROTEKTORAT KOJI BI ZAŠTITIO OBIČNE GRAĐANE. Pozdrav, srećna vam Nova godina i nadolazeći praznici.

mara

pre 7 godina

Sta radi Agencija za lekove .Plate su im plafonske a kako mogu dozvoliti da se u apotekama pojave lazni lekovi- Sta nam to NE RADE ovlascene drzavne institucije.Gde da bezbedno nabavljamo lekove ako ne u apteci

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija