• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Zena.blic/Informer.rs

28.01.2017

18:16

REŠENA NAJVEĆA KUĆNA MISTERIJA! Evo da li je pametnije isključivati bojler ili ga stalno držati uključenog!

Zaštitnik potrošača

REŠENA NAJVEĆA KUĆNA MISTERIJA! Evo da li je pametnije isključivati bojler ili ga stalno držati uključenog!

Podeli vest

Jedna od, čini se, nerešivih misterija je pitanje kada bojler troši najmanje struje - kada je stalno uključen ili kada se pali po potrebi?

Internet forumi, društvene mreže i rasprave uživo - u bilo kom obliku, ovo pitanje je uvek aktuelno i nikako da dođemo do konačnog odgovora.

Neko će vam reći da je mnogo racionalnije ostaviti bojler uključenim po ceo dan i noć, jer onda ne mora da greje svu vodu, već samo dogreva, drugi zagovaraju teoriju da je najbolje paliti ga po potrebi. A evo šta na tu dilemu kaže serviser ovih kućnih aparata.

- Apsolutno nije istina da je za novčanik bolje držati bojler stalno upaljenim. Naravno, sve zavisi od broja članova domaćinstva. Tako, ako je u pitanju samac ili bračni par, njima je racionalnije da bojler uključuju po potrebi. S druge strane, ako je u pitanju porodica sa većim brojem članova, njima je verovatno najzgodnije da bojler stalno bude uključen jer će u svakom trenutku nekom trebati voda - kaže za "Ženu"

Marko Todorović, serviser bele tehnike i kućni majstor, i dodaje da i namena bojlera igra veliku ulogu. 

- Ako je bojler namenjen samo za tuširanje, onda je smislenije da ga povremeno palite, a ako je u pitanju veliki protočni bojler koji koristite i u kuhinjske namene, onda ćete ga najverovatnije gasiti vrlo retko. Dakle, štedljvije je ipak paliti ga po potrebi, i naravno, ako već pazite na štednju, gledaćete da ga uključite u jeftinijoj tarifi.

Što se tiče produžavanja veka bojlera, kako nam objašnjava ovaj serviser, njemu je svejedno da li stalno radi ili ne, ukoliko su svi delovi u redu, jer "nije to čovek da mu treba odmor."

Caka koja, s druge strane, zaista pali jeste da termostat podesite na 55-60 podeoka.

- Neka najviša vrednost na koju ga nameštate bude eventualno 60. Ispod 55. podeoka se ne stvara kamenac. S druge strane, ako je termostat stalno podešen na 90, stvaraće se mnogo više kamenca, naročito u uslovima u našoj zemlji budući da nam je voda tvrda - savetuje Todorović.

Dakle, što se tiče uštede, ipak nemojte držati bojler stalno upaljenim, a kako biste mu produžili vek trajanja, obratite pažnju na termostat i čistite kamenac jednom godišnje.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Vuki

pre 7 godina

Mnogo je razvodnio priču, ništa nije konkretno rekao..

CICKA

pre 7 godina

Сасвим сте у праву , ево једноставно: Бојлер треба укључивати само ноћу и то од поноћи до 08 часова ујутру ,колико има топле воде има то вам је , зато треба куповати веће бојлере рецимо од 80 литара, тачка, то је јефтина тарифа. Ако би целог дана бојлер био укључен у струју па дођете после посла Ви , неко Ваш, и рецимо још два члана породице и сви се истуширате сву ћете воду потрошити а струја ће грејати сада хладну воду у бојлеру и то по скупој тарифи , значи најбоље је колико има воде загрејане по јефтиној тарифи толико Вам је за купање , чекати поноћ да се поново укључи и да се греје по јефтиној тарифи, ујутру у 8 искључити и Ви ћете се купати преко дана са јефтином тарифом, дал сам јасна ?. Свако трошење воде угрејане од јефтине тарифе је ОК а свако трошење воде када је бојлер укључен по скупој тарифи сам се укључује да обнови задату температуру у бојлеру и ТРОШИ ВАМ СКУПУ СТРУЈУ. Пластичан приказ, гледајте лампицу на бојлеру, бојлер је укључен достигаао је задату вредност нпр. од 70 степени Ц. лампица се угасила ,све се дешава по скупој тарифи , ушли сте у каду и туширате се , изађете из каде погледате у лампицу она се упалила, зашто?, па зато што сте потрошили топлу воду и бојлер мора да је загреје на задату вредност од 70 степени ц , и шта ?. па бојлер вам троши најскупљу цену струје , капирате .

bh

pre 7 godina

Pretpostavljam da je ovo kraj doktorske disertacije na temu "Najefikasnija upotreba bojlera". Hvala doktore. Uzgred oduševljava me donošenje zaključaka nakon kojih slede "tačka" ili "kapirate"

zora

pre 7 godina

Postoji razlog zbog kojeg se bojler nesme staviti ispod 55 a to nije kamenac.Legioneloza je infektivna bolest koja dolazi od bakterije koja se devlopira u vodo instalacijama na temperaturi od 25-47°C. Postoje dve vrste infekcija, ona blaza koja ima simptome gtipa,a i ona jaca koja moze da dovede do smrti.Vas bojler je uvek na 60°C.To je naj sigurnije.

sasa

pre 7 godina

Marku Todorovicu Nobelova nagrada jer je resio najvecu misteriju.

Nataša

pre 7 godina

Ako se tuširate jedanput sedmično verovatno je manja potrošnja struje ako se bojler pali po potrebi u suprotnom nema uštede. Jedanput sam proveravala i jedan mesec sam palila po potrebi i nisam primetila nikakvu uštedu. Kad je bojler stalno uključen on se samo dogrejava, a kada se pali samo po potrebi treba više vremena da se hladan bojler ugreje i samim tim više se potroši kilovata.

Luke

pre 7 godina

Univerzalni odgovor ne postoji. 1.- Tip bojlera (termicke izolacije i zapremine) je potreban 2.- Temperatura "hladne" vode, odnosno godisnje doba je neophodno 3.- Broj korisnika kao i broj slavina na jednom bojleru je bitan Zakljucak, ovakvi "saveti" su vise stetni (po dzep), nego korisni. Ukoliko zelite da objavljujete slicne, obratite se strucnjaku a ne... Pozdrav

Barbara Liry

pre 7 godina

Najjeftinije je ovako kako to rade "Lepa Brena" i Boba Zivojinovic.

Marcco

pre 7 godina

Što veći bojler sa poliuretanskom izolacijom i sa sklopkom koja da pali dva sata pre nego počne skuplja tarifa a gasi neposredno pre. Izolacija je veomma važna da se ne pladi tokom dana. Ovi bojleri sa malo staklene vune i stiroporom su glupost. Ohlade se za čas. Poliuretanska izolacija drži i po nekoliko dana. Ja odem na put pet dana, bojler ugašen a kada se vratim voda je dovoljno topla da se istuširam.

didi

pre 7 godina

neka mi neko objasni kako ja to potrosim isto struje kad sam kod kuce i kada sam tri nedelje na godisnjem i iskljucim sve uredjaje osim zamrzivaca. potrosnja na mesecnom nivou ista

posmatrac sa severa

pre 7 godina

Mozda ti neko krade struju. Proveri.

Duki

pre 7 godina

Kruna na kapu. Ajde da mudrujemo. Sve se vraća sve se plaća. Voliš konfor ? Ili se kupaš na božić ? Trebalo ne trebalo ? Garantovano malo trošiš....

milorad

pre 7 godina

Kupanje samo subotom, ko preskoči čeka sledeću.

Izbori 2024

TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!
Bože, ima li te?!

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!

Među žrtvama tragedije u Krokus siti holu bile su i sestre koje su preživele teroristički napad u Volgodonsku 16. septembra 1999. godine. Tada je porodica živela u Rostovskoj oblasti, a u blizini njihove kuće, teroristi su digli u vazduh kamion sa eksplozivom. Poginulo je 19 ljudi, a Tatjana i Ana Makarski su povređene, ali su preživele.

28.03.2024

20:45

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija