• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Zastitnik potrosaca

09.02.2017

09:05

OPREZ! Unosite ga svakodnevno u organizam, a ovo niste znali: MARGARIN JE SMRT!

Zaštitnik potrošača

OPREZ! Unosite ga svakodnevno u organizam, a ovo niste znali: MARGARIN JE SMRT!

Podeli vest

Ova namirnica je puna transmasti koje uzrokuju začepljenje krvnih sudova, povećavaju rizik od infarkta, a povezuju se sa nastankom reumatskih oboljenja i nekih vrsta tumora

Transmasti su toliko štetne da ne mogu čak da se uporede ni sa šećerom i brašnom, koji su takođe loši po zdravlje čoveka
Dr Vesna Vučić

Margarin je namirnica koja izaziva ozbiljne zdravstvene probleme, tvrde stručni sagovornici Zaštitnika potrošača. Pun je transmasti koje izazivaju srčana oboljenja, aterosklerozu, šlog, a povezuju se i sa nekim vrstama kancera.

Problem je što ga je skoro nemoguće izbeći jer se nalazi u brojnim namirnicama - u lisnatim testima, konditorskim proizvodima, pecivima. I dok je u najrazvijenim zemljama sveta, poput SAD, zabranjena prodaja margarina sa transmastima, u Srbiji je situacija potpuno drugačija.

Centar izuzetnih vrednosti u oblasti istraživanja ishrane i metabolizma Medicinskog fakulteta u Beogradu uradio je analizu margarina koji se prodaju na našem tržištu. Prema tim rezultatima, najveći problem je sa stonim margarinima. Od šest ispitivanih samo je jedan imao nizak nivo transmasti, gotovo u tragovima, ispod 0,5 odsto. Svi ostali su imali od 16 do 29 procenata.

Doktorka Vesna Vučić, naučni savetnik Centra izuzetnih vrednosti u oblasti istraživanja ishrane i metabolizma, potvrđuje za Zaštitnik potrošača da su transmasti iz margarina veoma štetne po ljudsko zdravlje.

REZULTATI ANALIZE MARGARINA

Shutterstock

Centar izuzetnih vrednosti u oblasti istraživanja ishrane i metabolizma uradio je analizu margarina koji se prodaju na našem tržištu. Prema dobijenim rezultatima, daleko manji problem je sa takozvanim soft margarinima, koji se koriste kao namaz. U njima se nivo transmasti kreće od 0,17 do 6,89 odsto od ukupne količine masti. Kod stonih margarina ta brojka ide do skoro 30 procenata. U tom slučaju pakovanje margarina ima oko 60 grama transmasti.
Ako četvoročlana porodica podeli kolač u koji je ubačen jedan margarin, svako unese po čak 15 grama transmasti, što je ogromna količina ove nezdrave supstance. 

- Transmasti su toliko štetne da ne mogu čak da se uporede ni sa šećerom i brašnom, koji su takođe loši po zdravlje čoveka. U nekim zemljama u svetu donet je zakon po kojem se zna kolika količina transmasti se može naći u proizvodima i to se striktno poštuje. Kod nas toga nema i vrednosti transmasti u namirnicama u našoj zemlji su višestruko veće.

Ona upozorava da transmasti nepovoljno utiču na zdravlje.

- Loše su po krvne sudove i mogu dovesti do ateroskleroze, pa čak i do šloga - kaže dr Vučić i dodaje da se transmasti koriste u industriji hrane već duže od 100 godina.

- Pravu ekspanziju doživele su u drugoj polovini prošlog veka. Postale su sastavni deo većine margarina, ali i konditorskih proizvoda. Njihova proizvodnja je relativno jeftina, poboljšavaju ukus i produžavaju rok trajanja proizvoda, na sobnoj temperaturi su čvrste, a u ustima se tope i to ih je učinilo veoma pogodnim za industriju hrane. Međutim, devedesete godine je obeležio ogroman porast srčanih oboljenja i raznih vrsta kancera i pojavili su se dokazi o izuzetno štetnim efektima transmasti. Danas se zna da one uzrokuju aterosklerozu - začepljenje krvnih sudova, porast lošeg i smanjenje dobrog holesterola, a povezuju se i sa nastankom reumatskih oboljenja i tumora. Teško je proceniti da li i prirodne transmasti imaju ovakve efekte, jer se u hrani nalaze zajedno sa zasićenim mastima, koje i same imaju donekle slične efekte. Ali za industrijske transmasti su dokazi sasvim pouzdani - upozorava doktorka Vučić.

Decenijama unazad ljudima se priča da je margarin zdrav za srce, da snižava holesterol, da pomaže pri mršavljenju i da poboljšava zdravlje, međutim, Maja Petrović, autorka bloga Vitki Gurman, kaže da je to čista laž i da se potrošači obmanjuju godinama. 

MARGARINI ZA MAZANJE:

7 soft margarina je analizirano
4 ispitana margarina imaju manje od 2% transmasti
3 soft margarina imala su od 2,5 do 6,9% transmasti, što je visok nivo

STONI MARGARINI:

6 stonih margarina je analizirano
1 uzorak je imao nizak nivo transmasti, do 0,5%
5 stonih margarina imalo je nivo transmasti od 16 do 29 %

- Moramo razlikovati dva tipa margarina: stare sa transmastima, i nove koji ih imaju jako malo ali se reklamiraju kao "margarini bez transmasti". Margarin sa trans mastima ušao je u upotrebu 60-tih godina prošlog veka, a ekspanziju doživeo 80-tih. Još tada je utvrđeno da transmasti nisu zdrave za organizam, da je to sastojak koji je štetan za naš organizam. Naše telo ga ne prepoznaje, ne zna kako da ga iskoristi pa ova laboratorijski stvorena mast završava u organizmu, praveći mu veliku štetu. Margarin se pravi od rafinisanih biljnih ulja, koja se proizvode na visokim temperaturama i tako oštećuju - a zatim izbeljuju i čiste uz upotrebu hemikalija, koje ostaju u uljima.Visoka temperatura u procesu prerade ulja uništava u njima vitamine i antioksidanse, a ovako nastaju i slobodni radikali koji mogu izazvati velika oštećenja u ćelijama, ubrzati starenje i povećati rizik od raka. Već ovakav postupak može da porizvede trans-masti. Zatim se ovako dobijena ulja delimično hidrogenizuju, što je postupak kojim se tečna ulja pretvaraju u čvršće masti - a taj postupak stvara još trans-masti. Danas se zna da trans masti izazivaju mnoge autoimune bolesti i dijabetes tipa 2, jako su opasne i SAD ih je zabranio za ljudsku upotrebu  - kaže naša sagovornica i dodaje:

Shutterstock

- Ovaj opasan margarin sa transmastima se stavlja u lisnata testa i peciva. I pored saznanja o štetnosti, pekarska industrija ih i dalje koristi. Kupovinom ovih proizvoda, trujemo se svaki dan, naročito deca koja su navikla da za doručak doručkuju svakojaka peciva. Količina transmasti koju smemo da unosimo u organizam je - nula. Mnogi ljudi izbegavaju svinjsku i pileću mast smatrajući da je ona mnogo štetnija od margarina, ali nije tako. I svinjska i pileća mast sadrže zasićene masti, ali svega 30 do 36 odsto. Svinjska mast u sebi sadrži i vitamin D pa njegovom konzumacijom na prirodan način unosimo taj vitamin u naš organizam. Na ovim mastima smo kao vrsta živeli sve do pojave TV reklama... Novi margarini koji se danas reklamiraju kao oni "bez transmasti" ih zapravo najčešće imaju u malom procentu. Oni su po hemijskom sastavu veštački napravljena zasićena mast. Za razliku od prirodnih zasićenih masti, ovi margarini sadrže i vodu, aditive, veštačke vitamine. I ono najgore od svega: potpuno su neistraženi - dodaje Maja Petrović.

60 grama transmasti ima u jednom pakovanju margarina, a preporuka SZO je 2 grama dnevno

Ona podseća da je pre godinu i po dana u Sjedinjenim Američkim Državama doneta uredba o zabrani prodaje margarina sa transmastima u prodavnicama.

- Vlada SAD dala je rok od godinu dana da sve prodavnice u zemlji povuku margarine sa transmastima sa svojih rafova. To je bilo nužno da urade jer je u toj zemlji dosta gojaznog stanovništva sa ozbiljno narušenim zdravljem, a margarini sa transmastima ga svakako narušavaju.

Sa njima se slaže i nutricionista Milka Raičević. Kako kaže, masti su potrebne našem organizmu, ali moramo razlikovati dobre od onih loših.

- Transmasti, odnosno nezasićene masne kiseline su loše i štetne po naš organizam, tu nema dileme i to je i naučno dokazano. Transmasti se, nažalost, nalaze u mnogim proizvodima, pa čak i u hrani za decu, a ne samo u margarinu. Proizvodi sa transmastima daleko su jeftiniji, a prehrambene kompanije ulažu ogromne količine novca u njihovo oglašavanje kako bi doprli do kupaca. Statistika pokazuje da smo sve bolesniji, povećao se broj maligniteta, naročito kod dece. Umnogome je to uzrok nezdrave i hrane pune aditive i raznih štetnih dodataka - rekla je Raičevićeva.

Računica od koje strada srce

Shutterstock

U jednom pakovanju margarina ima i do 60 grama transmasti. S obzirom na štetan uticaj na zdravlje, Svetska zdravstvena organizacija je preporučila da se unos transmasti ograniči na 1 odsto ukupnog energetskog unosa, ili oko 2 grama dnevno. Ako samo 2% kalorija koje dnevno unesemo u organizam iz šećera zamenimo transmastima, rizik za srčana oboljenja povećava se za čak 24%. Ukoliko 2% kalorija dobijenih iz zasićenih masti zamenimo transmastima, rizik raste za 20%. Ukoliko zamenimo polinezasićene masne kiseline (omega-3 ili omega-6), verovatnoća za srčana oboljenja se povećava za čitavih 32%. A tih 2% kalorija su svega tri do četiri grama transmasti, upozorava doktorka Vesna Vučić.
- Postoji mnogo načina da se transmasti eliminišu iz proizvoda, čak i iz margarina. Tu su totalna hidrogenizacija, interesterifikacija, blendiranje više vrsta masti/ulja, zamena margarina u proizvodima palminim uljem. Nijedna od ovih izmena ne bi trebalo da dovede do značajnog poskupljenja ili promene ukusa finalnog proizvoda. Mnoge zemlje su već uvele dobrovoljno ili obavezno obeležavanje sadržaja transmasti na etiketi, dok su neke ograničile količinu transmasti u proizvodu na 2 odsto od ukupnih masti, dakle ne 2 grama na 100 grama proizvoda, već 2 grama na 100 grama ukupnih masti u proizvodu, što je mnogo manje. Ovu regulativu je u Evropi prva uvela Danska 2003. godine, a kasnije su je sledile Austrija, Švajcarska, Island i druge zemlje.

 

 


 

 

 

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Ljube

pre 7 godina

Lepo je što ste nam preneli ovakva istraživanja ali ovo nije od nikakve koristi nama potrošačima jer nije objavljeno koji od margarina na našem tržištu su loši a koji dobri. Ovako mi potrošači treba da gledamo u pasulj i nadamo se da smo odabrali pravi ... Objavite koje robne marke treba izbegavati jer je to jedini način da se proizvođači nateraju da vode računa o svojim proizvodima

BRANKA

pre 7 godina

NI JEDAN MARGARIN NIJE DOBAR. TO "ČUDO" TREBA ODMAH SVI DA IZBACITE IZ FRIŽIDERA.

mirko

pre 7 godina

Oni koji ovo nisu znali su prespavali zadnjih 15 godina.

Predrag

pre 7 godina

Hocemo li saznati ciji su uzorci ispitani i koji su se to "najbolje" pokazali?

Vuki

pre 7 godina

Jedne godine kazu izbegavaj svinjsku mast, jedi biljno, sad je svinjska mast dobra, nista ne treba verovati ovome, jedi sve, umereno, i nemas brate problema..

nada

pre 7 godina

Ocigledno je u Srbiji sve stetno jer proizvodjaci stavljaju sve i svasta kada je u pitanju veca prodaja a nadlezni im nemogu nista !!!!!!!!!!!!! Sta jesti, sta piti kakav vazduh udisati ???????????

sashahamlet

pre 7 godina

Margarin je izvorno stvoren radi tovljenja ćuraka. Kad je izazvao njihov pomor, ljudi koji su uložili sav novac u istraživanja, želeli su vratiti uloženo. Tako su zbili glave da bi smislili – šta učiniti s tim proizvodom, kako bi vratili novac? Margarin je u to doba bio bela stvar, ni najmanje nalik na hranu, pa su mu dodali žutu boju i poceli prodavati ljudima kao zamenu za maslac-puter. Posebno je zanimljivo, ne samo za stručnjake već i za obične laike, da je u molekularnoj strukturi margarin samo za jedan molekul različit od sastava takozvane meke plastike, a pored toga ima čak 27 sastojaka kao i uljane boje za industriju i domaćinstvo !

lobo tom

pre 7 godina

to je djubre otrovnije od duvana i na njemu trebe u najmanju ruku da pise isto kao i na kutiji od cigareta i plus mrtvacka glava

BRANKA

pre 7 godina

NI JEDAN MARGARIN NIJE DOBAR.TREBA GA POTPUNO IZBACITI IZ UPOTREBE I ZAMENITI GA MASLACEM ILI SVINJSKOM MAŠĆU. TO ŠTO JE JEFTIN NE ZNAČI DA GA TREBATE KUPITI. AKO PRAVITE KOLAČE UVEK MOŽETE NAĆI RECEPTE BEZ MARGARINA. I ZATO PAMET U GLAVU A MARGARIN NAPOLJE IZ FRIŽIDERA.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Žoc dobio "pojačanje" za ABA titulu! Nazivali ga cirkuzantom, svi ga pljuvali, a on krenuo da rešeta! (VIDEO)
Partizan

Žoc dobio "pojačanje" za ABA titulu! Nazivali ga cirkuzantom, svi ga pljuvali, a on krenuo da rešeta! (VIDEO)

Košarkaši Partizana trijumfalno su krenuli u odbranu titule u ABA ligi, pošto su sinoć u Beogradskoj areni prilično glatko i ubedljivo savladali Igokeu sa 94:85 u prvom meču četvrtfinalne serije regionalnog takmičenja. Navijači crno-belih, osim zbog trijumfa, imaju razlog za zadovoljstvo i zbog uspona forme igrača koji je do pre nekoliko nedelja praktično bio zaboravljen i potpuno otpisan, a reč je o Amerikancu sa pasošem Hrvatske, Džejlinu Smitu (29)!

18.04.2024

10:28

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija