• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

14.02.2017

10:49

OLOVO, PESAK I "PRLJAVE" BAKTERIJE U GRAND KAFI! Svi ćute, a mi je pijemo i pomažemo HRVATSKI PENZIONI FOND!

Zaštitnik potrošača

OLOVO, PESAK I "PRLJAVE" BAKTERIJE U GRAND KAFI! Svi ćute, a mi je pijemo i pomažemo HRVATSKI PENZIONI FOND!

Podeli vest

Nezavisna laboratorija iz EU utvrdila da se u ovom napitku nalaze olovo, kadmijum, cink, kao i bakterija ešerihija koli, eneterobakterije i koliform, a proizvođač, hrvatska "Atlantik grupa", i dalje ne reaguje

 

Istraživanje nezavisne laboratorije iz EU potvrdilo je da se u Grand i Bonito kafi nalaze teški metali i "prljave" bakterije, ali to izgleda ne zabrinjava "Atlantik grupu" koja ove proizvode prodaje u Srbiji.

Naime, iako je istraživanje urađeno krajem prošle godine, oni se i dalje nisu oglasili o načinu na koji su ove opasne materije dospele u omiljeni napitak.

U testiranim proizvodima su, verovali ili ne, pronađeni olovo, kadmijum, cink, kao i bakterija ešerihija koli, eneterobakterije i koliform.

U "Atlantik grupi" nemaju odgovore

Direktor strateškog poslovnog područja kafe u "Atlantik grupi" Andrej Bele pokušao je nedavno tokom gostovanja na televiziji da odbrani njihov kvalitet, ali ni tada nije odgovorio na pitanja otkud u kafi teški metali i bakterije. On je, međutim, priznao da je kafa koju su naručili iz Brazila nekoliko puta vraćena iz luke Koper zbog nezadovoljavajućeg kvaliteta.  

- Svi teški metali, kada se putem kafe unose u organizam, generalno negativno utiču na zdravlje, a najviše oštećuju kosti i nervni sistem - ocenio je profesor dr Dragan Joksović i dodao da se teški metali lako talože u organizmu kada se unose često, kao kada je reč o konzumiranju kafe.

U toksične metale se ubrajaju metali koji nisu biogeni i deluju isključivo toksično kao što su: olovo, živa, kadmijum, arsen, talijum i uranijum. Oni izazivaju razne zdravstvene probleme kao što su oboljenje bubrega, slabe kosti, srčane smetnje, čak i neke od najtežih bolesti.

Olovo, ako se unese u organizam se deponuje u kostima i manjim delom u jetri, bubrezima i mekim tkivima. Trovanje olovom utiče na funkciju mozga i nervnog sistema, smanjuje stepen inteligencije, moć zapažanja i memorisanja. U većim koncentracijama može izazvati i trajna oštećenja mozga.

Kad je reč o bakterijama pronađenim u kafi hrvatske "Atlantik grupe", stručnjaci ističu da koliform i ešerihija u ove proizvode mogu da dospeju putem fekalija tokom skladištenja u magacinima prepunim pacova.

 

 

Ešerihija koli je podmukla bakterija koja inače živi u našim crevima, ali ako napusti prirodno stanište, može izazvati ozbiljne urinarne i crevne infekcije, upalu pluća, meningitis i sepsu. Ponekad se infekcija ovom bakterijom leći veoma dugo, uglavnom antibioticima, a u velikom broju slučajeva infekcija se konstantno vraća..

Ali, teški metali i prljave bakterije nisu kompletna priča. Kupovinom i korišćenjem ovih opasnih proizvoda korisnici u Srbiji zapravo finansiraju i hrvatski penzioni fond!

 

 

AZ obavezni penzioni fondovi, zvanično najveći institucionalni investitor u Hrvatskoj, poseduje najmanje 8 odsto "Atlantik grupe", dok neki izvori kažu da je taj procenat čak 30,1 odsto. U ovim obaveznim penzionim fondovima trenutno za penziju štedi više od 600.000 zaposlenih u Hrvatskoj.

S obzirom na to da za kupovinu Grand i Bonito kafe građani Srbije godišnje izdvoje oko devet milijardi dinara, nije teško izračunati da ustvari Srbija ozbiljnim sredstvima finansira hrvatske penzionere. Među kojima su, da podsetimo, i ratni zločinci Ante Gotovina, Mladen Markač...

 
 

 




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
jer bitno

pre 7 godina

Da covek ne veruje....kakva planirana diverzija Hrvatske, kakvo trovanje stanovnista najskupljom kafom, najotrovnijom, a da niko prstom ne mrdne? A gd

bereal

pre 7 godina

srbija nije pravna država u pravnoj državi bi zabranili prodaju takvih proizvoda,ali bitno je da se svi čude epidemiji RAKA,a sama država ga pomaže proizvodnjom i prodajom ovakvih i sl..proizvoda

miroljub

pre 7 godina

Bojkotujmo hrvatske proizvode kojima nas ustaše truju.

clan biblioteke

pre 7 godina

Pa hajde da povecamo potrosnju hrvatske kafe da se namnozi sto vise Ustasa!!! Srpska posla, sve je bolje tudje nego svoje!!

Panta

pre 7 godina

To što ćute iz Atlantik grupe donekle mi je i razumljivo, Pravo pitanje je zašto ćute nadležne institucije u Srbiji!?

Vlado

pre 7 godina

Svaka cast Informeru. O ovome vecina novina cuti u Srbiji. Nastavite i dalje tako, dosta je Srbiji stranih misljenja, kako mi moramo da budemo ovce, a svi oko nas vukovi.\n

I OPIJATI PLUS

pre 7 godina

GRAND KAFA IZAZIVA ZAVISNOST I TROVANJE NAKON PERMANENTNE UPOTREBE.

deda

pre 7 godina

Ako oni ne reaguju mozemo mi da reagujemo i prestanemo da kupujemo grand kafu...prosto

nada

pre 7 godina

Ne kupovati Hrvatske proizvode !!!!!!!!!!¨BOJKOT !!!!!!!!!!

penzioner

pre 7 godina

A cega je vlasnik Srpski pio fond? Nicega jer su politicari sve pokrali, pa nas sada prozivaju za parazite koji se finansiraju iz budzeta! Prvo smo opljackani pa nas jos pride i vredjaju! Sramota!

dusan

pre 7 godina

Ja njihove ustaške proizvode nikada nisam kupovao, namerno nas truju

Dragojlo

pre 7 godina

Kupujte i pijte ludi srbi otrove u kafi,mesu,mleku,cigaretama pa cak i u vocu i povrcu!!!

zora

pre 7 godina

Ne kupujem nista sto dolazi iz Hrvatske.Za mene ne vazi budala jednom, budala stalno.Neka smoki jedu njihova deca.

losa kafa

pre 7 godina

Sve vam verujemo,ali zasto drzava ne zabrani ove proizvode,i sankcionise ih,i oduzme licencu za rad

boki

pre 7 godina

Svaka čast, konačno da neko počne da piše gde odlaze naši novci. Samo nastavite tako, očekujem da nastavite da informišete narod šta kupuju i gde i kome novac odlazi. Treba narod konačno da shvati i počne da kupuje isključivo domaće proizvode, pod ovim podrazumevam i da je vlasnik kompanije naš čovek. Iako su se mnogi od njih obogatili na grbači naroda, bar neće profit izvlačiti iz zemlje i nastaviće sa ulaganjima u domaću privredu.

Vuki

pre 7 godina

A tek gulaš od jedne njihove poznate kuće, sama žila..

Mile

pre 7 godina

Za sve to su krive nase drzavne sluzbe carina i sl. jer oni mogu na carini da zaustave sve sto steti zdravlju srpskog naroda i da zlo bude gore mi im verujemo. A sredstva informisanja cute i ne dizu ovo na velika zvona. Da neko iz tih nadleznih sluzbi omirise visegodisnji zatvor. Vkada cuti. I mi se trujemo. Slobodan uvoz DA ali kontrola deset puta rigoroznija. Kao sto to nasim proizvodima rade druge drzave. Nasa je granica suplja ko sir zbog MITA i KORUPCIJE u nadleznim sluzbama. Jos nisam cuo da je nesto sa nase granice vraceno - unisteno zbog stetnosti po zdravlje gradjana.

bane

pre 7 godina

Zašto se ovo ne objavi na tv dnevniku, da narod sazna šta kupuje.

milutin

pre 7 godina

Pravo pitanje je zašto nadležne institucije u Srbiji!? NE REAGUJU

Baki

pre 7 godina

Evo ovako da vam pojasnim. Drzava hoce da toliko oslabi grand da bi ga neki od nasih tajkuna kupio po maloj ceni. I onda ce kafa biti extra kvaliteta...

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija