• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: apos/Informer.rs

17.02.2017

12:39

(VIDEO) IZUZETNO OPASNO ZA VAŠE DETE! Evo šta mališani često pomešaju sa slatkišima, a jedan zalogaj je dovoljan da napravi haos!

Zaštitnik potrošača

(VIDEO) IZUZETNO OPASNO ZA VAŠE DETE! Evo šta mališani često pomešaju sa slatkišima, a jedan zalogaj je dovoljan da napravi haos!

Podeli vest

Zelene, plave, crvene... Kapsule deterdženta za pranje veša su jarkih boja i često dolaze u sjajnim pakovanjima. Upravo zbog toga što su tako primamljive, postoji veliki rizik da ih deca pomešaju sa slatkišima i probaju, što je nedopustivo

Ukoliko dete zagrize kapsulu, ona može da se rastvori u ustima što bi ugrozilo zdravlje deteta. Na globalnom nivou, godišnje se dogodi preko 16 000 slučajeva  izloženosti dece hemikalijama iz kapsula deterdženta za pranje veša. Tečne kapsule deterženta za pranje veša su dizajnirane da sadrže koncentrovani deterdžent za jednokratnu upotrebu.

Sadržaj koji je zaštićen membranom se oslobađa kada dođe u kontakt sa vlagom tokom pranja. Tečna kapsula za pranje veša se može rastvoriti i u dečijoj ruci, posebno ukoliko je mokra  ili vlažna.

Jako se brzo rastvara u kontaktu sa vlagom i u detetovim ustima može pući za samo 10 sekundi što može prouzrokovati teške ozlede.

Ove kapsule su male, prijatne na dodir, često šarene, što ih čini privlačnim za decu, posebno najmlađe, koji mogu doći u iskušenje da ih stave u usta ili da se igraju sa njima.

Pogledajte video:

 

Mere predostrožnosti:

Neprovidno pakovanje (kako bi izbegli da deca vide šarene kapsule)
Upozorenje da se pakovanje drži što dalje od dece
Kutija mora imati zatvarač koji bi sprečavao lako otvaranje od strane deteta
Kapsule moraju imati gorak ukus kako ih deca ne bi držala u ustima
Moraju biti nerastvorljive 6 sekundi (da bi se ostavila mogućnost da se ispljunu u slučaju nenamerne oralne upotrebe)
Kapsula mora imati opornost na pritisak od 300 njutna (kako bi bila otporna na dečiji zagriz)

 

 

 

 

 

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija