• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Dnevnik

22.02.2017

10:18

DOKAZANO! Za siromašnije zemlje SIROMAŠNIJA I ČOKOLADA!

Zaštitnik potrošača

DOKAZANO! Za siromašnije zemlje SIROMAŠNIJA I ČOKOLADA!

Podeli vest

O tome da isti proizvod koji se prodaje u EU i Srbiji, nije i istog kvaliteta odavno se govori, a to je nedavno potvrđeno i analizom urađenom u Slovačkoj

 

Potrošači u Srbiji, kada je u pitanju različit kvalitet proizvoda u odnosu na tržište EU, najčešće se žale na prehrambene proizvode i kućnu hemiju. Inače, ukazuje Mladen Alfirović, pravni savetnik Udruženja za zaštitu potrošača Vojvodine, domaći potrošači najviše se žale na kvalitet inforamacione i komunikacione opreme, a potom slede odeća i obuća.

Takođe, dobro je poznato i da poznati evropski proizvođači svoju robu plasiraju i na tržište EU i u zemlje koje nisu članice i da ih proizvode na dve linije - za tržište EU i sva druga.

 

 

Uz to, u mnogim zemljama koje nisu članice EU, ili su to odnedavno, proizvodi se roba s istom robnom markom kao i u zemljama EU, ista je i ambalaža i deklarcija, ali, po svemu sudeći, nije i kvalitet. Treba reći da su ti proizvodi, čak i ako se potvrdi opravdanost sumnje da nisu istog kvaliteta u zemljama EU i na drugim tržištima - bezbedni za upotrebu. 

To bi moglo značiti da će potrošač u Srbiji, recimo, utrošiti više praška za suđe ili veš nego onaj u nekoj od zemalja EU, ili će pojesti čokoladu s manje kakaa, a više šećera, zaslađivača... 

Public

Po rečima pravnog savetnika Udruženja za zaštitu potrošača Vojvodine Mladena Alfirovića, kad je u pitanju roba iz EU, već duži niz godina postoji sumnja da se na naše tržište plasiraju proizvodi nižeg kvaliteta, ali to nikada nije dokazano u praksi. 

- Problem je u tome što do sada nisu urađene uporedne analize kvaliteta proizvoda, a razlog je nedostatak novca pošto su te analize veoma skupe. Taj posao se obavlja u akreditovanim laboratorijama i analiziraju su dva uzorka istog proizvoda tako da se odmah može uporediti i njihov kvalitet - kaže Alfirović. 

On dodaje da su takvu analizu inicirala slovačka udruženja potrošača i, zahvaljujući tome, dokazano je da se kvalitet nekih proizvoda na tržištu Slovačke razlikuje od onog u bogatijim zemljama EU. Naime, utvrđene su razlike i ukusu, izgledu i sastavu nekoliko proizvoda koji se pod istom robnom markom prodaju u Slovačkoj, Nemačkoj, Austriji. 

- Budući da je razlika u kvalitetu robe dokazana, pred Evropskim parlamentom pokrenut je postupak za donošenje obavezujuće direktive kojom bi bilo propisano da proizvodi moraju biti ujednačenog kvaliteta u zemljama EU, i da se to odnosi i na stare članice, ali i na nove. Nažalost, čak i ako bude usvojena i implementirana, ta direktiva neće uticati na to da prozvodi koji se plasiraju u Srbiji budu istog kvaliteta kao i u EU jer naša zemlja nije članica EU *- kaže Alfirović. 

 

 

On napominje da se sa sličnim problemima susreću i potrošači u susednim državama, pa je tako u Hrvatskoj, nakan iskazanih sumnji potrošača u kvalitet deterdženta za pranje veša renomiranog evropskog proizvođača, potvrđeno da su bili u pravu i da je proizvod na rafovima prodavnica u Hrvatskoj goreg kvaliteta nego u nekoj drugoj zemlji EU. Od tada se, ukazuje Alfirović, na tržište te zemlje isporučuje deterdžent koji se proizvodi u fabrici u Francuskoj, iz koje se plasira i izvozi na tržišta EU. 

- Da bismo mogli potvrditi sumnje potrošača da je kvalitet istog proizvoda u našoj zemlji i na tržištu zemalja EU drugačji, potrebno je da se urade uporedne analize i naše udruženje će konkurisati za novac koja bi nam omogućio da se pozabavimo tim problemom - kaže Alfirović.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Pedja Solonac

pre 7 godina

Kako bre zdravi i bez posledica? \nZasto onda sve vise karcinoma u Srbiji? Truju nas i znaju. Stavljaju hemiju u hranu samo da se ne baci da ostane neki evro a niko vi pisete da ima malo vise secera umesto kakaa. \nu ro praskovima od 3 kg ima 3-4 sastojka koji izazivju kancer. a placamo taj otrov skuplje nego u EU. kontrolisu u Slovackoj jer nas boli uvo sto uvozimo djubre.\nI zasto nemamo nas standard onda niko nemoze da nas natera da uvezemo nista u Srbiju ako nije po standardu. \n

marama

pre 7 godina

Imamo mi naše čokolade, jedemo Pionir, Štark, Bambi... ne moramo Toblerone, sem Nutele, to je izuzetak!

PanicMechanic

pre 7 godina

@marama Штарк је хрватски...

Tanja

pre 7 godina

To je opste poznata stvar,a vazno je da su cene mnogih proizvoda prehrambene i hemijske industrije vece kod nas nego u zemljama EU.Zasto se tome ne stane na put?Zasto se uporno gusi domaca proizvodnja narocito poljoprivredna a uvozi se sve i svasta.

goca

pre 7 godina

Ja ni kafu Grandnepijem od kako sam saznala da je ustasa kupio ..... nedam ni dinara ustasama ako znam da njima idumoje pare.

igor

pre 7 godina

slovenac je kupio grand a ne ustasa....treba jesti samo domacu hranu...

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plejofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija