• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Zastitnik potrosaca

18.03.2017

15:29

UBIŠE NAS BANKARSKE PROVIZIJE! A evo kako na plaćanju računa možete da UŠTEDITE I DO 100 EVRA!

Zaštitnik potrošača

UBIŠE NAS BANKARSKE PROVIZIJE! A evo kako na plaćanju računa možete da UŠTEDITE I DO 100 EVRA!

Podeli vest

Ako izabere banku koja naplaćuje najmanje provizije, porodica koja plaća u proseku sedam računa mesečno na godišnjem nivou može da uštedi skoro 9.000 dinara

 

Mi se zalažemo da provizije budu fiksne jer, bez obzira na iznos, šalterski službenik obavlja isti posao
Dejan Gavrilović, "Efektiva"

Plaćanje računa u bankama na godišnjem nivou može da košta i do 100 evra koje će vam na šalterima uzeti na ime provizije. Ako jedna porodica plaća struju, Infostan, dva računa za mobilni, internet, kablovsku, vrtić, to je minimum sedam uplatnica, za koje će vam banke naplatiti najmanje 45 dinara za svaku, ali taj iznos dostiže i 150 dinara u pojedinim bankama.

Dakle, na sedam uplatnica to je od 3.780 do 12.600 dinara godišnje, tako da, ako vodite računa gde plaćate račune, na godišnjem nivou možete uštedeti skoro 9.000 dinara. Prema tarifnicima banaka, provizija je uglavnom jedan odsto od iznosa računa, ali postoji minimalna granica za tu proviziju i to su upravo cifre od 45 do 150 dinara, bez obzira što je to više od jednog procenta iznosa koji plaćate.

Ta provizija se uvećava kako raste iznos računa, pa može da dosegne i 10.000 dinara.

- Ne postoji šablon ili propis prema kojem se formira visina provizije, banke i pošta same odlučuju o visini naknade. Mi se zalažemo da ona bude fiksna i da se onda ne gleda da li je račun dva dinara ili 20.000 jer službenik u oba slučaja obavlja isti posao, prekucava, pečatira, provlači kroz sistem, skenira, izdaje uplatnicu - kaže Dejan Gavrilović iz Udruženja bankarskih klijenata "Efektiva".

Može se videti da su tarife banaka različite i da ćete minimalnu proviziju ostvariti zavisno od visine računa, odnosno, iznosa naloga koji plaćate. U tabeli je prikazan primer na računu od 5.000 dinara. Ta provizija se kreće od 50 pa do 150 dinara, u zavisnosti na čiji šalter odete.

50 dinara je najmanja provizija koju ćete platiti za račun od 5.000 dinara

- Posebnim ugovorima sa pojedinim lokalnim i regionalnim davaocima usluga filijale banaka često omogućuju građanima da neke od računa plaćaju bez provizije. Slična situacija je i sa mnogim javnim preduzećima iz unutrašnjosti, koja sa filijalama banaka u pojedinim gradovima sklapaju slične ugovore. Dobar primer za to je plaćanje računa za Infostan, kod koga se ne naplaćuje provizija kod većine banaka. Često banke naplaćuju niže provizije ukoliko se plaćanje obavlja sa tekućeg računa građana u banci ili se uplata obavi putem elektronskog bankarstva. Mnoge banke vrlo niskim provizijama za plaćanje korišćenjem elektronskog bankarstva ili čak i bez ikakvih provizija podstiču korišćenje ovog vida plaćanja, jer je to u interesu i korisnika i banke - kažu stručnjaci finansijskog portala "Kamatica" i dodaju:

- Postoji i mogućnost davanja trajnih naloga banci da plaća sve vaše mesečne obaveze. U ovim slučajevima banke često naplaćuju niže provizije nego kada vi lično obavljate svaku pojedinačnu uplatu.

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
AnaR

pre 7 godina

Koristim elektronsko bankarstvo za placanje racuna kod Piraeus banke i ne placam proviziju. Potrebno je jedno sat - dva vremena da se udje u stos prvi put prilikom placanja (jer im uputstvo nije bas najbolje napisano-barem nije bilo kada sam pre dve godine pocela da placam na taj nacin, sada mozda i jeste), ali je sve daleko lakse i jednostavnije. Treba mi jedno 7-10min da obavim 4 transakcije, a nema nerviranja zbog guzve u redovima, zbog toga sto radi jedna blagajna, sto moram da izadjem iz kuce. Cak sam i detetu otvorila najobicniji racun i kad god je frka, u roku od pet minuta izvrsim prebacivanje sredstava sa mog na detetov racun i moze da koristi svoju karticu bez problema. Preporucujem svakom!!!

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija