• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Zastitnik potrosaca

30.03.2017

10:19

OPREZ: SRPSKI MARKETI PUNI BAJATE HRANE I PIĆA! Istekli rokovi, neispravne deklaracije, loš kvalitet...

Zaštitnik potrošača

OPREZ: SRPSKI MARKETI PUNI BAJATE HRANE I PIĆA! Istekli rokovi, neispravne deklaracije, loš kvalitet...

Podeli vest

Od početka godine inspekcija je iz prometa povukla blizu 87 tona hrane biljnog porekla i 54.016 litara pića, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede

Za samo tri meseca u Srbiji je iz prodaje povučeno 86.749 kilograma prehrambenih proizvoda biljnog porekla i 54.016 litara pića. Najčešći razlozi stavljanja tih proizvoda van prometa bili su nepropisna deklaracija i istekao rok, kao i kvalitet, rečeno je u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Pod kontrolom i voćari

Na pitanje kakav su kvalitet i kontrola sredstava koja se koriste za zaštitu bilja, u Ministarstvu poljoprivrede su kazali da je to pod nadzorom fitosanitarne inspekcije i da se u toku sezone prometa pesticida kontroliše deklaracija, rok upotrebe, da li pesticid poseduje važeću dozvolu za stavljanje u promet, da li se prilikom prometa pesticida daje uputstvo za upotrebu. Kod proizvođača voća, povrća i ratarskih kultura, fitosanitarna inspekcija kontroliše knjige korišćenja pesticida iz koje se može utvrditi koji je pesticid korišćen, način upotrebe, kao i da li je ispoštovana karenca, to jest vreme od momenta tretiranja pesticidom, pa do ubiranja ploda.

Zbog neodgovarajuće deklaracije, kako su naglasili, iz prometa se najviše povlačilo brašno, voćni sokovi, kukuruz kokičar, šećer, kao i duvan i duvanski proizvodi.

Hrana životinjskog porekla iz prometa se najčešće povlačila jer joj je istekao rok trajanja, ili je bila bez deklaracije, neobeležena žigom, kao i zbog neadekvatnog skladištenja, promenjenih organoleptičkih osobina i mikrobiološke neispravnosti.

Van prometa, zbog neodgovarajuće deklaracije ili isteklog roka, od početka ove godine stavljena su i 7.992 litra alkohola i alkoholnog pića, kao i 5.825 litara bezalkoholnog pića.

- Poljoprivredni inspektori od početka ove godine obavili su ukupno 7.197 kontrola. Poljoprivredna inspekcija je donela 67 rešenja o zabrani proizvodnje, 159 rešenja o zabrani prometa, dok je zbog konstatovanih nepravilnosti po pitanju uslova za proizvodnju, uslova higijene i kvaliteta i bezbednosti proizvoda podnela ukupno 288 kaznenih mera - kažu u Ministarstvu poljoprivrede.

Informer
Informer

Oni podsećaju da je prošle godine u Srbiji uništeno više od 325 tona hrane životinjskog porekla, od čega 304.871 kilogram mesa i proizvoda od mesa, 1.674 kilograma mleka i proizvoda od mleka, 6.386 kilograma ribe i proizvoda od ribe, 11.602 kilograma jaja i proizvoda od jaja, 716,2 kilograma meda, a ostale hrane životinjskog porekla u količini od 196,6 kilograma.

7.992 litra alkohola i alkoholnog pića je povučeno
5.825 litara bezalkoholnog pića je povučeno

Veterinarska inspekcija 25 upravnih okruga, kako su precizirali u Ministarstvu poljoprivrede Srbije, u periodu od 1. januara 2016. godine do decembra 2016, kroz 6.200 vanrednih službenih kontrola u mesarama, samoposlugama, prodavnicama delikatesa, prodavnicama ribe, zatim ugostiteljskim objektima, objektima brze hrane, pijacama i drugim objektima, utvrdila je ukupno 1.523 nepravilnosti.

Tom prilikom, kako su rekli u Ministarstvu poljoprivrede, inspekcija je naložila 1.334 korektivne mere, izdala 1.277 rešenja i podnela 365 prijava.

- Sprovodeći redovne kontrole u 6.473 objekta obuhvaćena kontrolama, veterinarska inspekcija Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine je, u istom tom periodu, kroz 20.234 rešenja naložila mere za otklanjanje nedostataka i podnela 990 prijava. Izvršeno je i 57 službenih kontrola neregistrovanih objekata - kazali su i apelovali na potrošače da hranu kupuju u registrovanim objektima i proveravaju deklaracije kako bi se izbegle posledice kupovine nekontrolisanih proizvoda.

 

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Policija pretpostavlja ko je krivac za nestanak Danke Ilić? Devojčica možda i nije bila na mestu gde majka tvrdi! (VIDEO)
Live TV

Policija pretpostavlja ko je krivac za nestanak Danke Ilić? Devojčica možda i nije bila na mestu gde majka tvrdi! (VIDEO)

Broj nestanaka maloletne dece iz godine u godinu je u porastu. Najveći procenat je onih koji sami odu od kuće. Ipak, među nestalima ima i sasvim male dece, ali srećom, njihov broj je izuzetno mali. Porodice nestale dece na prvom mestu obraćaju se državnim organima, ali odgovore traže i od astrologa, vračara, a konkretnu pomoć od privatnih detektiva. Gost "Info jutra" bio je Braca Zdravković, privatni detektiv.

29.03.2024

10:35

CIA radi predsedniku Vučiću o glavi! Glavni problem su domaći neprijatelji! (VIDEO)
Live TV

CIA radi predsedniku Vučiću o glavi! Glavni problem su domaći neprijatelji! (VIDEO)

Američka Centralna informativna agencija radi o glavi predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i za to ima pomoć ljudi koji su u neposrednom okruženju šefa naše države! Ovo tvrdi Aleksandar Vulin, bivši direktor Bezbednosno-informativne agencije. Na ovu temu su u "Info jutru" govorili Milenko Jovanov, član Predsedništva SNS i Dejan Vukelić, urednik Sprskog portala.

29.03.2024

09:18

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi! (VIDEO)
Live TV

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi! (VIDEO)

Serijalom dokumentarnih filmova o NATO agresiji nad Srbijom obeležavamo 25 godina od početka bombardovanja naše zemlje. Za 78 dana agresije na Srbiju je bačeno 22.000 hiljade tona projektila, među kojima 37.000 hiljada zabranjenih, kasetnih bombi, bombi sa osiromašenim uranijumom. Žena koja je među prvima u našoj zemlji pričala o zastrašujućim posledicama NATO bombardovanja je doktora Danica Grujičić, ministarka zdravlja. Ona je bila gošća "Info jutra".

29.03.2024

08:45

JOŠ TV VESTI

Hronika

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije
Hronika

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije

Milan Pandurеvić (37) iz Bogatića i Biljana Ćosić (52) iz istog mеsta s boravištеm u Novom Sadu, kojima sе pripisujе da su prе dvе godinе počinili otmicu njеnog klijеnta u prostituciji, uz maltrеtiranjе oštеćеnog i iznuđivanjе novca, osuđеni su jučе u novosadskom Višеm sudu prvostеpеnom prеsudom na dеsеt i šеst godina zatvora.

29.03.2024

09:22

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija