• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

15.04.2017

20:00

DERIKOŽE! BANKAMA NIKAD DOSTA NAŠIH PARA: Na minus uzimaju i kamatu i proviziju!

Zaštitnik potrošača

DERIKOŽE! BANKAMA NIKAD DOSTA NAŠIH PARA: Na minus uzimaju i kamatu i proviziju!

Podeli vest

Mnoge banke naplaćuju naknadu za odobrenje dozvoljene pozajmice u vrednosti od jedan odsto na odobreni iznos. Budite oprezni, to je nasjkuplji vid bankarske pozajmice, upozoravaju stručnjaci

Razne provizije za obradu kredita, prevremenu otplatu i administriranje kredita, sve to je izričito zabranjeno Zakonom o obligacionim odnosima
Dejan Gavrilović, "Efektiva"

Dozvoljeni minus, pozajmica koju građani Srbije najradije uzimaju od banaka, osim toga što ima najnepovoljnije kamate, podrazumeva i plaćanje provizije za odobrenje. U zavisnosti od banke do banke vrednost provizije se uglavnom kreće oko jedan odsto od iznosa pozajmice. To znači da za dozvoljeni minus dvostruko plaćamo - prilikom odobrenja, plus redovnu kamatu koja se na godišnjem nivou kreće od 20, pa do neverovatnih 38 odsto.

U praksi to znači da ako vam banka odobri dozvoljeni minus u vrednosti od 50.000 dinara, u startu joj plaćate već 500 dinara. Većina banaka koje naplaćuju taj namet obezbedila se donjom granicom provizije, pa koliko god mali dozvoljeni minus da uzimate (10.000, 20.000), moraćete da im platite 300 dinara na ime naknade.

Halk banka prednjači s provizijom od dva odsto, a u Kredi agrikolu ne plaća se klasična provizija, već osiguranje u iznosu od 375 dinara, jednokratno.

Stručnjaci finansijskog portala "Kamatica" upozoravaju da je minus po tekućem računu najskuplji vid kreditiranja građana, te je neophodno da ukoliko ga koristite, činite to s velikom opreznošću i dobrim poznavanjem troškova takvog načina kreditiranja.

20-39 odsto je godišnja kamata na dozvoljeni minus

- Prvo pitanje koje treba postaviti službenicima banke jeste da li se plaća naknada za odobravanje dozvoljenog minusa. Ona može iznositi do nekoliko stotina dinara u nekim bankama, ali se u većini banaka ne naplaćuje. Detaljno se raspitajte u svojoj banci o efektivnoj kamatnoj stopi na korišćenje minusa po tekućem računu i ne ustručavajte se da promenite banku ukoliko je efektivna kamatna stopa za korišćenje minusa niža u drugim bankama. Imajte u vidu da se kamata na korišćeni dozvoljeni minus obračunava na dnevnom nivou i da vam je u interesu da što kraće koristite minus. Svaki svoj prihod koristite za pokrivanje iskorišćenog dozvoljenog minusa, jer ćete znatno smanjiti troškove kamate.

S obzirom na zvanične podatke koji govore da banke sve više zarađuju na provizijama, a sve manje na kamatama, ni ovaj namet ne treba da nas čudi. Dejan Gavrilović, predsednik udruženja "Efektiva", kaže da banke sve češće naplaćuju razne druge "usluge" koje nude.

- Razne provizije za obradu kredita, prevremenu otplatu i administriranje kredita, sve to je izričito zabranjeno Zakonom o obligacionim odnosima, član 1065, ali korisnici bankarskih usluga nemaju nikakvu zaštitu, pa banke to koriste radi dodatne zarade. NBS bi mogla nešto da uradi, da traži izmene Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga, kako bi bilo jasno definisano da banke ne smeju da naplaćuju ništa više sem kamate, u koju treba da uračunaju sve svoje troškove - kaže Gavrilović.

BANKE KOJE NAPLAĆUJU PROVIZIJU

Shutterstock

Sosijete ženeral banka
* naknada odobrenja dozvoljene pozajmice 1% na odobreni iznos
* minimum 300 dinara
* ista provizija se naplaćuje i za produženje pozajmice
Vojvođanska banka
* naknada 1% od iznosa odobrenog kredita, jednokratno
Eurobanka
* naknada 1% od iznosa dozvoljene pozajmice
* minimum 150 dinara
Zber banka
* naknada 1% od iznosa dozvoljenog prekoračenja
* minimum 200 dinara, maksimum 1.000 dinara, jednokratno
Adiko
* naknada za obradu zahteva za dozvoljeno prekoračenje 1%
* minimum 300 dinara
Halk banka
* dozvoljeno prekoračenje po tekućem računu 2% jednokratno od odobrene pozajmice
AIK banka
* naknada za obradu zahteva za dozvoljeno prekoračenje 1% na odobreni limit
* minimum 300 dinara
Kredi agrikol
* osiguranje 375 dinara jednokratno
Erste banka
* naknada 1% od iznosa dozvoljenog prekoračenja
OTP banka
* naknada 300 dinara jednokratno

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plejofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija