• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Zastitnik potrosaca

20.04.2017

10:37

ZAMKA ZA POTROŠAČE! Banke nam "uvaljuju" kreditne kartice preko prodavnica!

Zaštitnik potrošača

ZAMKA ZA POTROŠAČE! Banke nam "uvaljuju" kreditne kartice preko prodavnica!

Podeli vest

Beskamatna kupovina na rate zapravo podrazumeva da postajete korisnik kreditne kartice neke od banaka za koje morate da plaćate održavanje i do 250 dinara mesečno

Uvalili su mi na silu nešto što nisam tražio i što mi niko prilikom kupovine nije predočio
Rade Zlatković iz Zrenjanina

Beskamatna kupovina na rate dobro zvuči i veoma je privlačan način da obnovite belu tehniku i druge kućne aparate, a da to ne bude preveliki udarac na mesečni budžet.

Jedan od onih građana koji se polakomio na ovakvu ponudu je naš čitalac Rade Zlatković iz Zrenjanina.

- Privukao me je oglas prodavnice "Win win" u Zrenjaninu za beskamantnu kupovinu. Kupio sam određenu robu, preuzeo je, a u prodavnici su mi rekli da će me naknadno pozvati da potpišem neke papire, kažu čista formalnost. Bez ikakvog objašnjenja o čemu se radi - priča za Zaštitnik gospodin Zlatković.

Brzi krediti, nesnosne kamate

Još nepovoljnija opcija od kartica su krediti bez odlaska u banku. Ovakve ponude imaju skoro sve prodavnice koje nude belu tehniku, nameštaj, mobilne telefone... Brzi krediti koje podižete bez odlaska u banku su jedna od najskupljih pozajmica, daleko nepovoljnija od, na primer, keš kredita, pa čak i od kreditnih kartica. To što ste oslobođeni odlaska u banku, na pozajmljenih 100.000 dinara može da vas košta čak 15.000 više na godišnjem nivou nego da ste uzeli keš kredit. Jer, kamata na dinarski keš kredit je otprilike devet odsto na godišnjem nivou, dok je na brzi, bez odlaska u banku, i do 36 odsto kada se saberu svi troškovi ove pozajmice. Kako su nam objasnili u jednoj banci koja daje ovu vrstu pozajmice, procedura izgleda ovako:
- Od dokumenata potrebni su lična karta, potvrda o zaposlenju i primanjima, a bankar dolazi sa laptopom u prodavnicu, proverava kreditnu sposobnost budućeg klijenta i obrađuje kredit. Rate se uplaćuju svakog meseca na račun banke koja je odobrila ovaj zajam. Ako je reč o manjem zajmu, do 60.000 dinara, potvrda o zaposlenju nije potrebna. Rok otplate je uglavnom do 48 meseci. Zbog brzine odobravanja njihove kamate su nešto veće nego kod drugih kredita koji podrazumevaju odlazak u banku i podnošenje prateće dokumentacije - objašnjavaju bankari.

Ubrzo je usledio poziv iz prodavnice.

- Bila je gomila papira. Pokazali su mi gde sve treba da potpišem. Nije bilo šanse da iščitam jer je reč o hrpi dokumenata. Nakon toga sam iz Euro banke dobio kovertu sa karticom i obaveštenje da na računu imam određenu svotu novca koji mogu da trošim, kupujem na rate, povoljno. To me nije zanimalo. Nisam trošio taj novac, nisam ništa kupovao ni plaćao tom karticom. Samo sam plaćao naznačenu ratu za kupljenu robu u "Win winu". To sam, naravno, otplatio. Sada mi banka traži da im svakog meseca plaćam nadoknadu za održavanje tih para na računu koje ja niti sam tražio, niti sam trošio - ogorčeno priča Zlatković i dodaje:

- Dakle, njihove pare u njihovoj banci, a moja globa! Čista prevara. Očigledno je da je njihov plan da zloupotrebe tu beskamatnu kupovinu. Nije bitno o kojoj svoti novca je reč, već to da su mi uvalili na silu nešto što nisam tražio i što mi niko prilikom kupovine nije predočio - kaže Rade Zlatković koji kaže da se oseća prevarenim.

On nije jedini koji nam se obratio sa istim problemom. Brojni čitaoci su imali istu situaciju i sa drugim prodavnicama gde se ispostavilo da se iza beskamatnih kupovina zapravo kriju kreditne kartice, pa čak i krediti banaka sa kojima te radnje imaju sklopljene ugovore. Svi su nam rekli isto, da ih niko nije informisao šta zapravo podrazumeva beskamatna kupovina - da postaju dužnici po kreditima ili kreditnim karticama.  

Što se konkretnog slučaja Radeta Zlatkovića tiče, ponuda glasi ovako:

- Kupac postaje korisnik "masterkard" kreditne kartice, koja nakon otplate kupljene robe ostaje

6.000 dinara koštaće vas održavanje kartice za robu kupljenu na 24 rate
200 dinara je mesečno održavanje za kupovinu do 12 rata
250 dinara je mesečno održavanje za kupovinu na više od 12 rata

na raspolaganju kupcu za naredne kupovine. Minimalni iznos koji se može  kreditirati je 3.000, a maksimalni 200.000 dinara. Iznos može da se deli na tri, šest, devet ili 12 mesečnih rata bez kamate. Iznosi od 30.000 do 70.000 dinara mogu se dodatno kreditirati na 18 i 24 mesečnih rata. Za iznose do 50.000 dinara zahtev se podnosi samo uz ličnu kartu. Međutim, to podrazumeva mesečno održavanje kartice. Ukoliko je transakcija podeljena na do 12 mesečnih rata održavanje je 200 dinara, a ukoliko je na 18 ili 24 mesečne rate održavanje je 250 dinara. Uslov je da podnosilac zahteva bude u radnom odnosu ili da je penzioner.

Dakle, ako ste robu kupili na 12 mesečnih rata, za to morate da izdvojite dodatnih 2.400 dinara, dok za dvostruko duži period taj iznos čak 6.000 dinara. Tako da, uprkos tome što nema kamate, kupac je primoran da izdvoji određenu sumu novca mimo vrednosti robe koju je pazario. 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Nedim

pre 7 godina

Ne može ništa više biti više džabalesku u ovoj državi.Na 100.000 dinara pozajmljenih od banke 15000 kamate zaista nije mnogo jer ko vam danas može pozajmiti toliki novac.Pitam jednog zelenaša kakvi su uslovi kod njega za 1000eura na godinu dana?Odgovor 30% mesečno kamata plus onih pozajmljenih 1000eura znači ukupno4600eura.Preterano mnogo.

Infos700

pre 5 godina

Hitno novcani krediti ! ! ! Za one koji žele hitan zajam Predlažem vam pristupacne kamatnu stopu od 3%. Vi ste bili odbijen od strane mnogih banaka? Trebate li sredstva za konsolidaciju duga hitno? Ili vam je potrebno financiranje za svoje poslovanje po stazi. Dakle, mi smo najbolje rješenje za svoje potrebe. Nudimo kredite zainteresiranim klijentima bez kazne. Ako ste zainteresirani molimo da nas kontaktirate što prije i da ce pobijediti s radošcu. Whatsapp : +33 644698374 E-adresa : infos.kredit700@gmail.com

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17