• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Zastitnik potrosaca

30.05.2017

10:02

KREDIT SA 0% KAMATE IPAK IMA KAMATU! Reklama za pozajmicu iz Kredi Agrikola OBMANJUJE POTROŠAČE!

Zaštitnik potrošača

KREDIT SA 0% KAMATE IPAK IMA KAMATU! Reklama za pozajmicu iz Kredi Agrikola OBMANJUJE POTROŠAČE!

Podeli vest

Pozajmica se reklamira kao beskamatna, ali je samo nominalna kamatna stopa jednaka nuli. S druge strane, efektivna kamatna stopa za ovaj kredit iznosi od 2,17 odsto

Na sajtu piše da, ako se uzme pozajmica od 240.000 dinara na godinu dana, mesečna rata iznosi 20.000, što bi značilo da se vraća dinar za dinar

Ako dosad niste znali ko je izmislio nulu, ovih dana se Kredi agrikol banka pobrinula da vam to objasni. Svakom ko je gledao TV teško da je promakla reklama u kojoj vam objašnjavaju da "nula nije oduvek postojala" i da je ona izum indijskog matematičara Bramagupte iz sedmog veka.

Posle ove matematičko-istorijske edukacije Kredi agrikol Srbija se pohvalila da je oborila Bramaguptinu teoriju.

- U modernom dobu, nulu je izmislila Kredi agrikol Srbija, nudeći jedinstveni proizvod na tržištu: keš kredit sa nula odsto kamate za sve nove klijente koji prenesu svoju zaradu u KA banku.

ŠTA JE EKS

Shutterstock/Promo

EKS - efektivna kamatna stopa predstavlja stvarnu cenu kredita i omogućava vam da lakše sagledate i uporedite uslove pod kojima različite banke nude iste kredite. Efektivna kamatna stopa, pored nominalne, uključuje naknade i provizije koje klijent plaća banci za odobravanje kredita. Međutim, treba imati u vidu da postoji jedan deo troškova koji se ne uključuju u EKS, kao što su:
• kriterijumi za indeksaciju (odnosno da li je kredit vezan za promenu rasta cena na malo ili je vezan za promene deviznog kursa)
• troškovi procene vrednosti sredstava obezbeđenja kredita
• troškovi raznih uverenja, potvrda, dozvola i rešenja nadležnih organa

Zapravo, nula po njihovoj matematici nije jednako ništa, već 2,17% odsto.

Sve ovo sadrži reklama za gotovinski kredit koji ovih dan promoviše pomenuta banka, zbog koje nam se obratila nekolicina čitalaca, tvrdeći da, iako je reč o povoljnom kreditu, nije baš sve tako kako banka poručuje u reklami.

Nenad P. iz Kragujevca je jedan od njih koji priznaje da je i sam ispao naivan.

- Ni sam ne znam kako sam poverovao da je ovaj kredit potpuno beskamatan i da će me koštati onoliko koliko bih i dobio. Istina, nisam obratio pažnju na sitne brojke koje se pojavljuju u reklami. Zasenilo me je ono "nula posto kamate". Ali situacija je u stvarnosti malo drugačija. Istina je da ovaj kredit podrazumeva da je nominalna kamatna stopa nula, ali postoji i efektivna kamata, koja je 2,17 odsto. Dakle ipak postoji neka kamata - kaže Nenad i dodaje:

- Bio sam spreman da se zadužim. Hteo sam da prenesem zaradu, i da podignem maksimalnih 240.000 dinara kredita na 12 meseci. Na sajtu i piše da je rata 20.000 dinara, što zaista i znači da se na dinar pozajmljenih vraća isto toliko. Međutim, postoji i tih famoznih 2,17 odsto, u koje su uračunati troškovi menice, zatim mesečno održavanje od 230 dinara, provera kreditnog biroa i ne znam šta još tu spada. Uglavnom, postoje i dodatni troškovi, pa to više nije jedan prema jedan. Možda je ovaj kredit i više nego povoljan, ali ne volim kad me neko pravi idiotom, pa makar to bilo i za 10 dinara - poručuje naš sagovornik.

U njegovu priču smo se uverili jednostavnom posetom sajta banke, a zatim smo to i potvrdili pozivom u kol-centar.

Operater je rekao da je obavezan prenos zarade u njihovu banku, i da je uslov da bismo uzeli kredit da postanemo korisnik paketa usluga koji se mesečno plaća 230 dinara. Dakle, to je na godišnjem nivou već 2.760 dinara. Zatim, plaća se provera kreditnog biroa 246 dinara, kao i dve menice 100 dinara. To je, između ostalog, uračunato u efektivnu kamatnu stopu od 2,17 odsto. Kao i što uglavnom biva, ništa nije onako kako se reklamira.

Inače, ovo nije prvi put da se Kredi agrikol Srbija služi ovakvim trikovima. Prošle godine sličnu pozajmicu su reklamirali kao kredit "bez kvake", kada su nam se takođe žalili građani. Samo, tada je efektivna kamatna stopa bila 1,72 odsto.

Banka: Sve je kao u reklami

U Kredi agrikol banci kažu da je u pitanju gotovinski kredit sa kamatnom stopom od 0 odsto i bez ikakvih troškova odobravanja i održavanja kredita.
- Razlog za efektivnu kamatnu stopu veću od 0 odsto (2,17% konkretno) je trošak menice od 50 dinara, troškovi povlačenja Kreditnog biroa od 246 dinara i troškovi održavanja paket računa od 230 dinara. Iz navedenog možete videti da kamatna stopa jeste nula odsto - kažu u ovoj banci.

 

 


 


 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Zoran

pre 6 godina

Ali je zato kamata na sredstvima na računu, kao i neoročena štednja REALNA NULA PROCENATA. A oročena devizna štednja 0,01 %. I to se ne zove legalna pljačka, nego bankarska politika.

bojan

pre 5 godina

ako vam je puno 2procenta kamate idite kod privatnih pozajmljivaca pa da vidite kako na pozajmljeih 3000 evra za godinu dana na ime kamate odlazi kuca.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija