• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Zastitnik potrosaca

02.06.2017

10:51

LAŽU REKLAME, FLEKE SU JAČE OD SVAKOG PRAŠKA ZA VEŠ! Ispitivali smo koji će deterdžent najbolje oprati mrlje sa belih majica

Zaštitnik potrošača

LAŽU REKLAME, FLEKE SU JAČE OD SVAKOG PRAŠKA ZA VEŠ! Ispitivali smo koji će deterdžent najbolje oprati mrlje sa belih majica

Podeli vest

Nijedno od šest različitih sredstava za pranje rublja nije uklonilo mrlju od kuvanog jela sa zaprškom. Ostaci kečapa, kafe, čokolade i soka su delimično skinuti na temperaturi od 60 stepeni

 

Najbitnije je da vidimo pravu namenu deterdženta i način doziranja, jer time štedimo novac.

Ne verujte kada vam u reklami kažu da su deterdženti za rublje svemoćni! Nema tog praška za veš koji može da skine svaku fleku sa odeće, pokazalo je istraživanje Zaštitnika potrošača.

Isprovocirani reklamama o praškovima koji skidaju "tvrdokorne fleke" na samo 30-40 stepeni, koji "besprekorno" peru pune šlepere dresova nakon fudbalske utakmice, odlučili smo da u kućnim uslovima zaista isprobamu njihovu moć. Priznajemo, zadatak koji smo pred njih stavili nije bio lak, a rezultati koje smo dobili nisu ni blizu onih iz reklama.

6 vrsta praška za veš smo testirali
5 različitih fleka smo prali
60 stepeni je temperatura na kojoj smo prali majice

Nasumično smo izabrali šest različitih praškastih deterdženata koji se prodaju u srpskim prodavnicama: "persil", "arijel", "meriks", "bonuks", "saveks" i "duel". Svaki od njih je imao isti izazov - pet različitih mrlja na beloj majici.

Šest belih pamučnih majica isflekali smo sledećim namirnicama: kečapom, dečjim sokom od višnje, istopljenom mlečnom čokoladom, turskom kafom i zaprženim jelom. Dakle, sve ono što se realno događa u svakodnevnom životu. Sačekali smo nekoliko sati da se te mrlje osuše, a onda započeli sa pranjem.

U ovoj fer borbi svaki deterdžent je pokazao svoju moć pod istim uslovima - uprljane majice prali smo na temperaturi od 60 stepeni, u programu sa pretpranjem, a svaku mašinu smo dopunili istom količinom veša težine tri kilograma. Deterdžent smo dozirali prema uputstvima sa pakovanja. Sve smo prali u istoj mašini, pa samim tim i tvrdoća vode, koja je značajna prilikom pranja, bila je ista.

Nije svaka fleka ista

U svakodnevnom životu dolazi do raznih zaprljanja rublja, odeće i drugog tekstilnog materijala. Osim po intenzitetu, ta zaprljanja se razlikuju i prema vrsti. Prema stepenu zaprljanja rublje delimo na slabo i jako zaprljano, dok u pogledu vrste zaprljanja razlikujemo četiri osnovne grupe:
- pigmentno zaprljanje - prašina, gar, metalni otisci, šminka
- uljne i masne fleke - znoj, masnoće jela, ulja...
- prirodne obojene materije - voće, povrće, trava, sokovi, kafa, čaj, jaje, krv...
- zaprljanja rastvorljiva u vodi

Zajedničko za svih šest testiranih deterdženata je to da nijedan nije uklonio fleku od zaprženog jela. Štaviše, većina njih je tu fleku razmazala po ostatku majice. Četiri od šest praškova uspela su da se izbore sa mrljom od kečapa, dok su ostale znatno izbledele, ali se nisu u potpunosti skinule.

Pokazalo se da uspešnost nekog praška da ukloni fleke ne zavisi ni od njegove cene. U ovom slučaju, najskuplje nije značilo i najbolje. Oni jeftiniji deterdženti na nekim mrljama su se pokazali kao znatno uspešniji nego oni koji se, barem po ceni, svrstavaju u premijum klasu.

Direktor Instituta za opštu i fizičku hemiju dr Stevan Blagojević, na pitanje na šta treba da obratimo pažnju kada biramo deterdžent za pranje rublja, kaže:

- Najbitnije je da vidimo pravu namenu deterdženta i način doziranja, jer time štedimo novac. Ako kupujemo deterdžent za recimo beli veš, a želimo da peremo obojeni, očigledno je da smo promašili proizvod. Takođe, uvek treba proveriti doziranje deterdženta jer od toga zavisi i cena pojedinačnog pranja.


POGLEDAJTE KAKO JE PROŠLO NAŠE TESTIRANJE

RASPORED FLEKA:
Gore levo: Kečap
Gore desno: Sok od višnje
Centralna: Čokolada
Donja levo: Kafa
Donja desno: Zaprženo jelo (riblja čorba)
USLOVI PRANJA
Temperatura: 60 stepeni
Program: pretpranje i pranje
Trajanje programa: 80 minuta

Informer
Informer
Informer
Informer
Informer

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Đuro

pre 6 godina

Na sve agresivnije reklame treba više ovakvih ''razotkrivanja'', pa neka kupac odluči.

Maksa

pre 6 godina

Potpuno netacno, posto verovatno Arijel na zapadu i Arijel u Srbiji nisu isti, Arijel ( posebno sa zelenom kapom ) uklanja sve, ali bas sve, a u dodatku sa sprejom za fleke Arijel ne treba ni komentarisati......

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija