• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. M.

20.06.2017

08:46

LAŽNA BRANKA JUGOVIĆ REKLAMIRA "CITRAKS FORTE"! Evo kako "Bioklinika" obmanjuje potrošače NEPOSTOJEĆOM zadovoljnom klijentkinjom!

Zaštitnik potrošača

LAŽNA BRANKA JUGOVIĆ REKLAMIRA "CITRAKS FORTE"! Evo kako "Bioklinika" obmanjuje potrošače NEPOSTOJEĆOM zadovoljnom klijentkinjom!

Podeli vest

U reklami za ovaj preparat za mršavljenje stavljena je slika kupljena sa berze fotografija koja je potpisana kao službenica Branka Jugović koja priča o svom odličnom iskustvu sa ovim suplementom

Ukoliko se zaista utvrdi da za svoju reklamu koriste imaginarne likove i tako obmanjuju na hiljade korsnika, to je onda kriminal
 

Informer

Zoran Nikolić, NOPS 

Preparat "Citrax forte", namenjen za mršavljenje, umesto kilograma iscediće vam novčanik i to napostojećim zadovoljnim korisnicima. Distributer ovog proizvoda mami gojazne koristeći ispovest nepostojeće žene izvesne službenice iz novosadske Gradske uprave, Branke Jugović. Da stvar bude još gora, uz izmišljenog korisnika njihovog proizvoda, prilažu i lažnu sliku. Jer, kada smo obavili internet pretragu, ispostavilo se da je ta slika preuzeta sa berze fotografija.

Naime, ovaj proizvod, koji je proizveden u Srbiji po licenci švajcarskih kompanija "Tradiks AG" i "Svis bjuti", na televiziji se reklamira već godinama i na sve načine pokušava da namami ljude koji imaju višak kilograma. Prema rečima proizvođača ove kapsule na bazi limuna i pomorandže utiču na snižavanje telesne težine, kao i na nivo holesterola, na krvne sudove, zatim, zatežu kožu, jačaju imunitet i izazivaju niz pozitivnih efekata.

Proizvođač tvrdi da je dokazano da je za četiri nedelje 98 odsto testiranih osoba smršalo do 12 kilograma bez dijete! Međutim, nigde nisu priloženi dokazi o instituciji niti o studiji koja je dokazala tvrdnju koja stoji na njihovom sajtu. 

Dr Stajić: Ti preparati su štetni

Informer

Specijalista opšte prakse dr Snežana Stajić upozorava da je potrebno ispitati sastav svakog proizvoda za mršavljenje, jer mnogi nisu preporučljivi niti pogodni za zdravlje.
- Strog sam protivnik proizvoda za mršavljenje, naročito onih za brzinsko. Sve što je brzo to je i kuso. Naročito to mršavljenje preko noći. Osim što ima "jo-jo" efekat i što se kilogrami brže vrate nego što ih skinete, ovakvi preparati mogu da poremete metabolizam ili čak dovedu do hormonskog poremećaja. Zato je najbolje jesti umereno i pravilno, šetati, unositi vodu i vitamine, kako ne biste sebe dovodili u poziciju da pijete sve i svašta - smatra dr Stajić.

Jedna od žrtava koja je umesto isceđenih kilograma, iscedila svoj novčanik, a gratis dobila i koje kilo više bila je i beograđanka Dragana M. Ona u ispovesti za Zaštitnik potrošača otkriva da joj nije bila bitna ni cena ni sastav kapsula, već samo da se reši muka sa kilogramima i naslagama oko stomaka. Međutim, ni slutila nije da je to samo marketinški trik bez efekta.

- Kada sam ušla u klimaks potpuno sam izgubila bitku sa kilogramima. Bila sam sve deblja i bespomoćna. Nisam uspevala da odolim hrani i rešila sam da pokušam sa proizvodima za mršavljenje. Probala sam sve i svašta, dok nisam na intrenetu pročitala o "svemoćnom" preparatu "Citraks Forte". Privukle su me sve one ispovesti na njihovom sajtu, ali i zgodna devojka na televizijskoj reklami koja se šetka u kupaćem kostimu. Kupila sam za početak pakovanje od 30 kapsula. Da probam. Sve sam radila po uputstvu, čak sam i ishranu redukovala, ali pomaka nije bilo. Da bude još strašnije, nisam odustala, pa sam uzela još jedno pakovanje misleći da će biti bolje. Vreme je prolazilo, a osim para ništa drugo nisam izgubila. Šta više, nakon konzumiranja kapsula velikom brzinom sam dobila i dodatni višak kilograma - razočarana je Dragana.

Ona apeluje na sve potrošače da ne veruju slepo svemu što se reklamira, jer se iza svake ružičaste slike, krije samo pokušaja zarade proizvođača i dobar marketing.

Privukle su me sve one ispovesti na njihovom sajtu, ali i zgodna devojka na televizijskoj reklami koja se šetka u kupaćem kostimu
 

Informer

Dragana M., korisnica preparata

I stručnjaci takođe upozoravaju da je potrebno zabraniti reklamiranje i prodaju pojedinih lekova, suplemanata i ostalih proizvoda i dozvoljavanje farmaceutskom lobiju da bombarduje potrošače reklamama. 

Potpredsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije Zoran Nikolić kaže da je prodaja i reklamiranje lekova i dijetetskih proizvoda putem televizijskih kanala je uzela maha i tu oblast treba regulisati.

- Ukoliko se zaista utvrdi da za svoju reklamu koriste imaginarne likove i tako obmanjuju na hiljade korsnika, to je onda kriminal! Ovo se mora do kraja istražiti i ukoliko ima dokaza odgovorne kazniti, a preparat povući sa tržišta. U ovom slučaju je prekršen Zakon o oglašavanju, kao i Zakon o zaštiti potrošača. Smatram da nadležni moraju više ovakve stvari da kontrolišu, jer su potrošači svima nama na prvom mestu - ističe Nikolić.

Bez odgovora "Bioklinike"

Redakcija Zaštitnika potrošača kontaktirala je i "Biokliniku", čiji je "Citrax Forte" kako bi nam odgovorili na pitanja o ovom proizvodu. Međutim, do zaključenja ovog broja niko se iz predstavništva nije oglasio niti odgovorio na naša pitanja poslata putem mail adrese.


 

 

 

 


 
 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Dama Pik

pre 6 godina

Ovi proizvodi su apsolutna prevara,znam to iz ličnog iskustva!!!\n

ljilja

pre 6 godina

Gospođo Dragana, hrono dijeta je zakon. Za 40 dana skinula sam 7 kg. Ne odričete se ničeg posebno, poštujete nekoliko pravila i kilogrami idu dole. Preparati su prevara.

kliker

pre 6 godina

e da je samo to prevara bilo bi nam mnogo lakse,dovoljno je samo iz ishrane izbaciti secere i ugljene hidrate i sve dolazi samo od sebe,LCHF ishrana je zakon

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija