• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Jovana Matijašević

24.07.2017

08:01

TEČNOSTI ZA SUDOVE OPASNE PO ZDRAVLJE! OBAVEZNO čitajte grafičke oznake na sredstvima za pranje posuđa!

Zaštitnik potrošača

TEČNOSTI ZA SUDOVE OPASNE PO ZDRAVLJE! OBAVEZNO čitajte grafičke oznake na sredstvima za pranje posuđa!

Podeli vest

Prepune su štetnih hemikalija koje mogu da izazovu iritaciju kože i očiju, alergiju, rane, disajne probleme, kašalj, a u gorim slučajevima čak gubitak vida ili gušenje. Zato obavezno pogledajte upozorenja na deklaracijama, savetuju stručnjaci

Ne možemo da izbegnemo kontakt sa hemikalijama, ali možemo znatno da smanjimo izloženost tim sredstvima pravilnim izborom u prodavnici
 

Shutterstock

Jelena Milić, ALHem

Deterdženti za pranje sudova prepuni su štetnih hemikalija koje ozbiljno mogu da ugroze ljudsko zdravlje!

U prilog tome ide i najnovije istraživanje Alternative za bezbednije hemikalije (ALHem), koje je svoju studiju sprovelo na tri popularna deterdženta za sudove - "froš", "feri" i "tajm senzitiv". Cilj ove studije, kako su objasnili, jeste da se dokaže štetnost prisutnih hemikalija u ovim proizvodima, ali i da se upozore potrošači da pakovanje, cena i miris nisu merodavni, već isključivo hemijski sastav i deklaracija. Zato su oni upravo na primeru ova tri deterdženta za pranje sudova pokazali kako na osnovu oznaka na etiketi možemo da izaberemo bezbedniji proizvod.

Na prvom (froš) proizvodu ne nalazi se nijedan znak, na drugom (feri) nalazi se znak uzvika, a na trećem (tajm senzitiv) slika epruvete iz koje ističe tečnost na ruku.

- Na primeru ova tri deterdženta može se videti da su dva od tri deterdženta na prednjoj etiketi označeni kao "senzitiv", odnosno kao proizvodi koji su nežni za našu kožu, dok ovaj jedan nije tako obeležen. Međutim, kada pogledate grafičke prikaze opasnosti koji se nalaze na poleđini ambalaže, videćete da samo proizvod koji nije obeležen kao "senzitiv" jedini nema taj grafički prikaz za opasnost proizvoda. Na osnovu toga može se zaključiti da je, u stvari, bolje kupiti proizvod na kom napred ne piše da je nežan prema koži, bitno je da pozadi na deklaraciji nema grafički prikaz opasnosti - stoji u istraživanju ALHem.

Shutterstock

Šta sve mogu izazvati deterdženti:

* iritaciju kože
* ožiljke
* disajne probleme
* kašalj
* gubitak vida ili gušenje

Biohemičarka Jelena Milić iz udruženja Alternativa za bezbednije hemikalije naglašava da ne možemo da izbegnemo kontakt sa hemikalijama, ali možemo znatno da smanjimo izloženost tim sredstvima pravilnim izborom u prodavnici.

- Kada kupujemo proizvod, bitno je da gledamo etiketu tog proizvoda, da izaberemo onaj koji nema takozvani piktogram, odnosno oznaku opasnosti. Znak uzvika se tek nedavno pojavio na velikom broju proizvoda koje koristimo već decenijama. Zato savetujem sve potrošače da nikako ne treba ignorisati taj znak, zato što govori o tome da ovakav proizvod izaziva iritaciju oka, kože, ali i može da izazove alergijske reakcije na koži! Proizvodi sa znakom uzvika kod većine osoba neće izazvati nikakve posledice ako ih koriste jednom ili dva puta sa dužim pauzama. Ipak, to ne znači da su potpuno sigurni. Naše telo vremenom postaje sve osetljivije na takav proizvod i onda tek posle određenog vremena vidimo reakcije, a često uopšte ne znamo odakle su se pojavile - objašnjava Milićeva i upozorava:

Studija potvrdila opasnost hemikalija

Međunarodno udruženje ekoloških aktivista Grinpis nedavno je sprovelo novu studiju sa ciljem da se utvrdi koliko opasnih hemikalija imamo u našim telima. U istraživanju je učestvovala 91 osoba u čijoj krvi je nađeno čak 46 hemikalija koje prirodno ne bi trebalo da se nalaze u ljudskom telu.
Međutim, da stvar bude još opasnija, kod svih osoba pronađene su opasne supstance koje mogu izazivati rak, hormonalne poremećaje i niz drugih bolesti.

- Posebno je opasno da takve proizvode koriste trudnice i dojilje. Na jednom istraživanju koje je sprovedeno na 2.000 trudnica i dojilja pokazano je da su hemikalije iz ovakvih proizvoda doprinosile razvoju problema sa disanjem, alergijama i razvoju astme.

Potpredsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS) Zoran Nikolić ističe da, osim natpisa, na pogrešnu odluku potrošače navode i razni mirisi. Prema njegovim rečima, najbitnije je da potrošači razumeju poentu deklaracije i znakove upozorenja na samom pakovanju deterdženta!

- Kupci često proizvode poput omekšivača i ostalih sredstava za čišćenje i pranje biraju na osnovu mirisa, a ne znakova upozorenja ili njihovog sastava. Veštački mirisi su često uzrok zdravstvenih problema. Svi ti proizvodi često u sebi sadrže hemikalije za koje je dokazano da izazivaju neke smetnje. Svakako svi proizvodi koji se nađu na rafovima moraju imati regularnu deklaraciju i adekvatnu oznaku, kako se zdravlje i bezbednost potrošača ne bi doveli u pitanje - smatra Nikolić i savetuje kupcima da širom otvore oči kada kupuju hemikalije za čišćenje, a da nadležne službe više edukuju naše potrošače!


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Giša

pre 6 godina

Stvarno je ova farmakomafija najjača e šta bi moja baka rekla da je u to vrijeme imala dtdž.kao danas jpš bi imali kredenac u životu.

Petar

pre 4 godine

Savet je koristan samo ukoliko su proizvođači ispravno klasifikovali i obeležili svoje proizvode. U praksi se često dešava da su proizvodi nepravilno obeleženi. Namerno, da se ne plaše kupci ili zbog nestručnosti, ne znam, ali odgovorno tvrdim da mnogi piktogrami nisu usklađeni sa sastavom.

pera

pre 4 godine

U navedenom primeru najverovatnije je proizvođač Time Sensitive korektno odradio etiketu, a ostala dva malo manipulisala nauštrb istine. G-đa Milić bi trebalo da uporedi bezbednosne listove i etikete. Teško ćete napraviti detergent za posuđe koji nema piktogram- slomljena epruveta- jer izaziva teško oštećenje oka. Takav neće da pere.

Izbori 2024

TV

Netanijahu ima jezive planove! Etnički čista Gaza i rat SAD-a protiv Irana za njega je idelno rešenje! (VIDEO)
Live TV

Netanijahu ima jezive planove! Etnički čista Gaza i rat SAD-a protiv Irana za njega je idelno rešenje! (VIDEO)

Sukob u Gazi eksalira i čini se da se širi na druge frontove. Izrael odlučan da odgovori na napad Irana. Da li zaista Netanijahu gura SAD u rat protiv Irana? Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su bivši potpukovnik KOS-a Ljuban Karan i politikolog, prof. dr Vladimir Pavićević. Uživo u program iz Frankfurta uključio se i politikolog Andreja Lović koji je govorio o tome na koji način Nemačka posmatra ovaj rat. U drugom delu emisije gosti su govorili o ratu u Ukrajini. O ovoj temi govorio je i kapetan garde Branislav Živković koji se putem vajber linka uživo uključio u program.

15.04.2024

19:57

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija