• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. Matijašević - Mina M. Duduković

28.07.2017

08:49

DECA NAM JEDU OTROVNE SLADOLEDE! PAŽNJA, omiljena ledena poslastica MOŽE DA IZAZOVE RAK DEBELOG CREVA!

Zaštitnik potrošača

DECA NAM JEDU OTROVNE SLADOLEDE! PAŽNJA, omiljena ledena poslastica MOŽE DA IZAZOVE RAK DEBELOG CREVA!

Podeli vest

Industrijski proizvedeni sladoledi sadrže supstancu karagenan za koju brojni stručnjaci tvrde da izaziva ozbiljne zdravstvene tegobe, a kao najgoru posledicu ističu rak debelog creva

Zbog svog dejstva karagenan je pre nekoliko godina zabranjen u dečjoj hrani za evropsko tržište
Petar Pfendt, profesor na Hemijskom fakultetu

Većina sladoleda sadrži potencijalno kancerogenu supstancu, upozoravaju stručnjaci. Reč je karagenanu, koji se na deklaracijama uglavnom krije iza oznake E-407!

Svakodnevnim konzumiranjem ove ledene poslastice, zbog nezdravog i veoma štetnog pomenutog sastojka može doći do ozbiljnih zdravstvenih tegoba, poput teškog zapaljenja debelog creva, zatvora, upale crevne sluzokože, trovanja, ali i raka debelog creva. Najugroženija su svakako deca, koja veoma često konzumiraju sladolede bilo da su u čaši, kornetu ili na štapiću.

Papović: Istražiti štetne materije

Goran Papović iz Nacionalne organizacije potrošača kaže da nikada nije istraženo koja količina karagenana je dozvoljena u sladoledu, kao i koliko je ova supstanca štetna po zdravlje.
- Hitno bi trebalo da se uradi procena rizika ove otrovne materije i da se uključe doktori i vrhunski stručnjaci koji bi procenili da li bi karagenan smeo da bude u sladoledu. Zabrinjava to što ljudi jedu ovu ledenu poslasticu na sopstvenu odgovornost. U Srbiji se mnoge potrošačke stvari guraju pod tepih i tome mora da se stane na put - izričit je Papović.

Na to je upozorio i onkolog profesor doktor Vladimir Kovčin, koji kaže da deca ne bi trebalo da ga unose jer je potencijalni izazivač raka.

- Kod dece je metabolizam ubrzan, deoba ćelija takođe. Njihov mlad organizam osetljiviji je od starijih na sve te supstance, pogotovu zato što je u razvoju. Deca bi trebalo da izbegavaju ne samo sladoled već suhomesnate proizvode, konzerviranu hranu, keks, kroasane i sve što može dugo da stoji. Oni takođe, osim E 407, sadrže i mnoge druge emulgatore - poručuje Kovčin, i dodaje da se te štetne materije akumuliraju u organizmu.

- To ne znači da će svi koji ih pojedu dobiti rak, ali nose veliki rizik od te bolesti. Pogotovo kada se zna da je rak debelog creva na drugom mestu kod muškaraca i trećem kod žena u odnosu na sve druge vrste kancera - kaže Kovčin, apelujući na majke da izbegavaju da svojoj deci daju tu vrstu hrane.

Shutterstock

Kod dece je metabolizam ubrzan, deoba ćelija takođe. Njihov mlad organizam osetljiviji je od starijih na sve te supstance
Vladimir Kovčin, onkolog

Sa njim se slaže i bivši načelnik veterinarske inspekcije doktor Miroslav Stojšić.

- Karagenan se koristi kao zgušnjivač da bi se veštačkim putem dobila gusta masa, koja se može lakše oblikovati i pakovati, ali i koja će će duže ostati u istom obliku! Dodavanjem ovog aditiva u proizvode u kombinaciji sa voćnim sirupima, vodom, mlekom u prahu i brojnim štetnim sastojcima i emulgatorima za jači ukus i boju dobija se proizvod kojem nije mesto na tržištu. Ta veštačka masa sa jakim pojačivačima daje lažni ukus, pa potrošači misle da zaista jedu sladoled od čokolade, vanile, jagode, banane i da u njima ima voća - naglašava dr Stojšić.

Šta sadrže sladoledi?

* karagenan E-407
* pojačivače boje i ukusa
* voćne sirupe
* previše šećera
* mleko u prahu

Šta izaziva unošenje karagenana?

* zapaljenje debelog creva
* upalu digestivnog trakta
* zatvor
* trovanje
* karcinom debelog creva

Prema njegovim rečima, karagenan je dozvoljen u granicama najviše do 0,5 odsto u jednom pakovanju, ali se analizom proizvoda obično utvrdi da je prisustvo sporne supstance dvostruko veće od predviđenih normi. Najrizičnije je to što je ovaj proizvod najdostupniji deci.

- Zbog prekoračenja vrednosti i štetnosti samog karagenana svakodnevnom upotrebom prvo dolazi do tvrde stolice, zatim do otežanog varenja, bolova u želucu, trovanja... Pošto je mnogo jak, vremenom se lepi i za zidove debelog creva, pa se u kasnijim stadijumima pojavljuje zapaljenje sluzokože, ali i karcinom debelog creva. Mnogo gore je kod najmlađih. Njihov metabolizam je mlad i ubrzan, pa je mnogo osetljiviji od starijih na sve te supstance - ističe naš sagovornik.

Sa ovim se složio i profesor na Hemijskom fakultetu Petar Pfendt.

- Po strukturi, ovaj polisaharid, koji je sličan skrobu i celulozi, podseća na želatin. Zbog svog gelastog svojstva koristi se kao zgušnjivač i emulgator u hrani. Karagenan je pre nekoliko godina zabranjen u dečjoj hrani za evropsko tržište. Zato nije nimalo naivno ako se zaista dokaže njegovo prisustvo u sladoledima na domaćem tržištu - priča profesor Pfendt.

0,5 odsto je dozvoljeno prisustvo karagenana u hrani

Nutricionistkinja-dijetetičar Jovana Srejić upozorava da namirnice koje sadrže karagenan, u ovom slučaju sladoled, nikako ne treba jesti.

- Karagenan je polisaharid koji se dobija iz crvenih morskih algi, poznatih kao irska mahovina. Iako su one jestive i zdrave, tehnološkim procesom prerade i mešanjem sa raznim aditivima, pojačivačima i emulgatorima gube svoje prvobitno dejstvo i postaju štetne! Zato su karagenan, ali i svi ti veštački dodaci veoma opasni i mutageni - objašnjava Srejićeva i savetuje da je mnogo korisnije i zdravije napraviti domaći sladoled bez dodavanja emulgatora i aditiva, po receptima naših baka.

Shutterstock

 

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
esma

pre 6 godina

Verovatno vazi i za sve kupovne torte i kolace koje prave privatne poslasticarnice po svim gradovima i kooji mame svojom naizgled dobrom recepturom ,a i ukusom koj ostavlja utisak da su napravljeni od najboljih sastojaka (cokolada,puter,jaja,lesnik,bbadem ,orasi).

SuverenaAnonimka

pre 6 godina

Dajte sveze voce i povrce deci ! Sto vise - to bolje !

Da je samo sladoled

pre 6 godina

Upotrebljava se i u pekarskim proizvodima, kolaèima i keksima, majonezi, margarinu, bombonskim proizvodima, masama za punjenje, preljevima, prašku za pudinge, kreme, deserte, bezalkoholnim osvježavajuæim napitcima, bazama od agruma, koncentratima za juhe i umake, dodatcima jelima, zaèinima, grickalicama od žitarica i krumpira, senfu, dodatcima prehrani…

pravda za decu

pre 6 godina

ajmo malo raditi paniku.... ili je ovo plačeni tekst od udruge roditelja da deci dokažu da im ne treba kupovati sladoled!?

arso

pre 6 godina

Posto ne mezote iz vama znanih razloga da navede na koga se tekst odnosi, ja cu uzeti tu slobodu da javno prozovem "FRIKOM", jer oni koriste zabranjeni emulgator u zemljama EU, E 407. Kako isti kod nas nije zbog nerazurnosti ili ne znanja jos zabranjenen, javno pozivam da se to uradi. Opste je poznato velika ljubav Hrvata prema Srbima, a kako je Frikom jos na papiru Hrvatski, razumljivo je zasto je stavljen u srpske sladolede. Posto su sada Rusi vlasnici, pozivam "BRACU BACUSKE",da konkretno nesto preduzmu po ovom pitanju i izbace pomenuti emulgator iz Frikomovih proizvoda.

Izbori 2024

TV

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)
Live TV

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)

Na današnji dan pre 25 godine, četvrte noći NATO agresije na našu zemlju, Vojska Jugoslavije oborila je američki bombarder F-117A. Do tada se smatralo da ovaj tip aviona, koji je zbog smanjenog radarskog odraza zvan „nevidljivi”, nije moguće locirati na nebu. Ipak, to je uspelo Trećem raketnom divizionu 250. raketne brigade Vojske Jugoslavije, 27. marta 1999. u 20.42 časa. Dva projektila tipa „neva” ispaljena su iz atara Šimanovaca, a jedan je pogodio F-117A, koji se posle bombardovanja podzemnog komandnog centra u brdu Straževica u Beogradu zaputio ka vazdušnom prostoru Mađarske. Letelica u plamenu sunovratila se na njive u ataru sremskog sela Buđanovci. Pilot se katapultirao i prizemljio pomoću padobrana. Ostaci oborenog F-117A „noćni soko”, što je pun naziv aviona, danas se čuvaju u Muzeju vazduhoplovstva, kao trofej kojim nijedna vojska na svetu ne može da se podiči. O ovom poduhvatu Vojske Jugoslavije za Informer TV govorio je Đorđe Aničić, potpukovnik protivvazdušne odbrane, u emisiji "Info jutro".

27.03.2024

10:15

Ekspert prokomentarisao nestanak male Danke (2)! Posavetovao građane: Evo šta je važno da uradite kako bi pomogli u potrazi za devojčicom! (VIDEO)
Live TV

Ekspert prokomentarisao nestanak male Danke (2)! Posavetovao građane: Evo šta je važno da uradite kako bi pomogli u potrazi za devojčicom! (VIDEO)

Tokom čitave noći veliki broj pripadnika policije, vatrogasaca, žandarmerije i Gorske službe spašavanja tokom noći pretraživali su teren Banjskog polja, gde je u utorak u 13.45 sati nestala dvogodišnja Danka Ilić. Na ovu temu, u emisiji "Info jutro" Informer TV govorio je Miloš Jevtić, novinar i ekspert za specijalne jedinice.

27.03.2024

09:36

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija