• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Zastitnik potrosaca

29.07.2017

08:51

NA "EKO" PUMPAMA KRADU GORIVO! VLADIMIRU UKRALI 14,9 LITARA DIZELA, Apelacioni sud presudio U KORIST OŠTEĆENOG POTROŠAČA!

Zaštitnik potrošača

NA "EKO" PUMPAMA KRADU GORIVO! VLADIMIRU UKRALI 14,9 LITARA DIZELA, Apelacioni sud presudio U KORIST OŠTEĆENOG POTROŠAČA!

Podeli vest

Vladimir Mandić iz Beograda dokazao da mu je sipano skoro 15 litara goriva manje nego što mu je naplaćeno. Tužio sam ih iz inata, a ne zbog para, poručuje oštećeni

Naročito me je pogodilo jer sam njihova stalna mušterija, što sam i dokazao karticom lojalnosti. Otad ne sipam gorivo kod njih
Vladimir Mandić

Vladimir Mandić iz Beograda verovatno je jedini čovek koji je sudskim putem dokazao da nas potkradaju na benzinskim pumpama. Pre tri godine njemu su na "Eko" pumpi u Borči naplatili 14,9 litara dizela više nego što uopšte može da stane u njegov rezervoar. 

Kad su odbili da isprave grešku, a ni inspekcija nije bila na njegovoj strani, Mandić je presavio tabak i tužio "Helenik petroleum". Krajem prošlog meseca, Apelacioni sud u Beogradu odbio je žalbu ove kompanije i doneo odluku da se Mandiću nadoknadi šteta i isplate sudski troškovi.

Bumbić: Ako sumnjate u prevaru, sve snimajte

Informer

Nenad Bumbić, predsednik udruženja "Zaštita potrošača" koje je od samog početka pratilo slučaj Vladimira Mandića, kaže za Zaštitnik da se vlasnici pumpi često brane tako što tvrde da je kupac došao sa vozilom koje ima veći rezervoar, a da je zatim slagao da je gorivo sipano u vozilo sa manjim rezervoarom.
- Zbog toga kupci moraju da fotografišu svoje vozilo na pumpi i da naprave video-snimak na kom se vidi njihovo vozilo i koliko je litara sipano u rezervoar. Nakon što to urade, tek onda treba da se žale osoblju na pumpi i da insistiraju da se napravi zapisnik. Pre nego što podnesu tužbu, kupci treba sami da provere koliko goriva zaista može da stane u rezervoar. Iz dosadašnjeg iskustva znamo da u većini modela automobila može da stane do pet litara goriva više nego što je deklarisana zapremina rezervoara. Mi smo Vladimiru pomogli da proveri koliko goriva stane u rezervoar njegove "dačije". U servisu pored pumpe smo potpuno ispraznili rezervoar, a zatim smo vozilo dogurali do iste "Eko" pumpe. U potpuno prazan rezervoar je stalo malo više od 50 litara goriva - kaže Bumbić.
Na pitanje da li se isplati žaliti se inspekciji, on kaže da im problem uvek treba prijaviti, ali ne treba očekivati da će vam ona pomoći.
- Čak i kad inspektor konstatuje da na pumpi potkradaju vozače, inspekcija nema zakonsko pravo da naloži vlasniku pumpe da vrati novac. Jedini način je da podnesete tužbu. Vladimiru je inspekcija čak i otežala situaciju jer je nakon njegove prijave konstatovala da je na pumpi sve kako treba. Po njega je dobro što se ispostavilo da je sud odlučio da se ne obazire na nalaz inspekcije.

- Novac je potpuno nebitan u ovom slučaju. To je sitna para zbog koje nikog nikada ne bih tužio niti bih, ako bi mi je neko dugovao, tražio da mi vrati. Samo sam se zainatio, jer oni nisu hteli sa mnom da razgovaraju kad se to dogodilo, ni da mi bar kažu: "Izvinite, naš radnik je pogrešio." Da su to uradili, na tome bi se i završilo. Naročito me je pogodilo jer sam njihova stalna mušterija, što sam i dokazao karticom lojalnosti. Otad ne sipam gorivo kod njih - priča Mandić nakon donošenja pravosnažne presude.

Nemio događaj desio se još 5. jula 2014. godine.

- Otišao sam na "Eko" pumpu u Borči i rekao da napune do vrha. Na kasi su mi naplatili devet hiljada i nešto dinara. Kada sam se vratio od kase do kola, komšija me je upozorio da su mi naplatili 58,95 litara - priča Mandić.

Još tada on je tvrdio, a kasnije i jednostavno dokazao da u njegov automobil "dačija logan" ne može da stane 59 litara goriva. U uputstvu za upotrebu koje je dobio uz automobil piše da je "korisna zapremina rezervoara 50 litara".

- Svaki rezervoar automobila, pored deklarisane zapremine tanka, može u dovodni cevovod da primi dodatnu količinu goriva, takozvani odušak, što je verovatno bio slučaj i prilikom ovog utakanja - pravdali su se tada u "Eko" pumpi.

Vladimir se obratio Tržišnoj inspekciji, ali ni oni nisu utvrdili nepravilnost. I pored izveštaja inspekcije Vladimir Mandić je ostao nepoverljiv, pa je odlučio da uz pomoć ljudi iz udruženja "Zaštita potrošača" napravi mali test. U auto-servisu pored "Eko" pumpe u Borči potpuno je ispraznio rezervoar. Potom je automobil dogurao do benzinske pumpe i rekao radniku da natoči gorivo do vrha. Ispostavljen mu je račun za 50,07 litara, što je oko 8,9 litara goriva manje nego što su mu prošlog puta navodno natočili.

Na osnovu toga Mandić se obratio sudu časti. Privredno društvo "Eko Srbija" je pred ovim sudom časti proglašeno krivim jer je, kako piše u odluci, "naplatilo od oštećenog minimalno 10,95 litara goriva više od onoga što je moglo biti sipano u rezervoar".

Sud je "Eko Srbiji" izrekao meru usmene opomene. Vladimir kaže da ga je u ovom postupku najviše iznenadilo to što iz "Eko Srbije" više nisu tvrdili da u odušak njegovog automobila može da stane 10 litara goriva, već su, kako tvrdi, "krenuli sa novom odbranom da sam ja došao na pumpu drugim automobilom koji ima rezervoar veći od 50 litara".

Sud časti nije uvažio tvrdnju predstavnika "Eko Srbije" da je Vladimir došao drugim automobilom da natoči gorivo, budući da to nisu tvrdili ranije, prilikom Vladimirove reklamacije. Ipak, Vladimir smatra da je usmena opomena koju je izrekao sud suviše blaga kazna, pa je pokrenuo spor pred Trećim osnovnim sudom u Beogradu. Nakon tri godine, Apelacioni sud odbacio je žalbu kompanije i presudio u Mandićevu korist.

2.315 dinara je oštećen Mandić
58,95 litara dizela mu je navodno sipano
50 litara je maksimalni kapacitet rezervoara

- Jednostavno sam ih tužio da bih dokazao da oni rade nešto što je nezakonito i da bih ih onemogućio ili na neki način opomenuo da to ne rade ostalim potrošačima - navodi Mandić.

Kako kaže, ni posle pravosnažne presude, ne javljaju mu se iz ove kompanije sa odgovorom da li će da plate to što moraju ili će, kako kaže, opet morati da se sudi sa njima.

Informer

 

 


 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Lala iz Banata

pre 6 godina

Висока "продуктивност" српског судства...?! Две године " теглили " ...за 14 литара, срећа па нису му ови "Ековци" украли....цео резервоар, Не би сирома ни дочекао.. - ПРЕСУДУ...!

Mp

pre 6 godina

Neka svaki dan svakom desetom ukradi 10 litara,..ti izracunaj koliko je na godinu. Ja bi za ovo ih draufnuo jedno 5 miliona evra, pa nek drugi put svako gleda hoce li decilitar ukrasti

Valjevac

pre 6 godina

Naravno da kradu, svi kradu! Meni u vozilo na plin, gde je rezervoar 42l sipaju i do 50 litara... Sve je to banda! \n

Lala iz Banata

pre 6 godina

А можда су га ..."нагазли" малко, па га ... - "Сабили"....? Знаш онај виц... Јапанци измислили канистар од 20 литара....??? А он, замислите стане у... - Џеп...!

goran

pre 6 godina

I gospodin cepidlaci, hoces da sipas najjeftinije i najbolje gorivo u regionu i opet ne valja.

Car

pre 6 godina

Hocu da platim ono sto sam pojeo i popio, a ne ono sto cu mozda popiti i pojesti po njihovoj projekciji.Kapiras li ? Ako treba nacrtacu ti.

zaza

pre 6 godina

Veliko BRAVO za sud u ime naroda....naroda...ali dzaba mnogo se kukolja zapatilo u ovoj zemlji na brdovitom Balkanu...mnogo.

vev

pre 6 godina

Kakve presude u "ime naroda"?! Iako je gospodin u pravu, pa takav naslov presude se koristo i 1946, kada su mojoj porodici u dva navragta oteli svu imovinu, najvecim delom polj. zemljiste, a sve "u ime naroda"!!! A onda su tom istom narodu pokusali da dodele otetu zemlju i necete verovati, niko nije zeleo da uzme kada im je receno cija je. Iz postovanja prema mojoj porodici, koja je prema svim ljudima koji su radili u nasem domacinstvu bili vise nego korektni. Pa ne mogu da verujem, da mogu poslala bih dedine presude iz 1946.g agrarna ref. i 1950.konfiskacija, po oduzimanju svega, trazeno je da isporuci 2 vrece psenice, a pre toga sve pocistili metlom i psenicu i kukuruz i odneli. Onda su mu "u ime naroda"oteli i ono sto je ostalo od agr.reforme! 71.-god. nije promenjena, boze me sacuvaj. Kakav narod, pa to je u komunizmu bilo? A ovamo od 2000.g i smo u -kapitalizmu! E onda moze u ime ilo koga, samo ne u ime naroda.

axax

pre 6 godina

Sličan slučaj je imao i moj prijatelj na  EKO puni sa gasom. U Bocu od 33 litre su mu nasuli 42 litre gasa. Da nije primetio sipali bi i više. I naravno pravili su se naivni. n

Deks

pre 6 godina

I meni kao i mojim prijateljima cesto fali gorivo u Rezervaru kad sipamo na Umci na Eko Pumpi . Vec duzi period izbegavamo da sipamo tamo

Alen Rančić

pre 6 godina

bravo za informer o ovoj temi treba mnogo više da se pričan

XXL

pre 6 godina

Eto greška srbadina - tužio iz inata. Pa i Oni njemu su naplatili više - iz inata. Nema inat to nas je koštalo kroz istoriju debelo već brate po ZAKONU da zažive i oni u ovako nakaradno uređenoj državi da nam sudovi rade i donose zakonite odluke, a ne iz inata. Da je dinar dinar je NE sme da se krade niti kraducka - nulta tolerancija.

buba

pre 6 godina

pa sve pumpe u srbiju zakidaju.....samo ih nikoooo ne proverava....valjda su u talu sa drzavom...kad sipam u srbiji gorivo i krenem za sloveniju ...rezervoar prazan.....kad iz slovenije krenem za srbiju ostaje malo manje od pola......pa ko je tu ludd....kazu..kvalitet.......daaa..daaaa sigurno

ovča

pre 6 godina

E,baš dobro što mi otvori oči jer sam i ja kao korisnik,iste te pumpe,često bio u nedoumici da li moje vozilo,ponekad,troši mnogo više goriva/dizel/ nego uobičajeno.Sad je sve jasno,i zaobilaziću ih u širokom luku,a i upozoravati sve koje poznajem!

Dragan

pre 6 godina

Mene su pokrali na OMV pumpi od Niša prema Beogradu u večernjim satima.Automat je podešen da krade.Žurio sam nisam imao vremena da se ubeđujem i svađam.Ovaj tekst me je podsetio na to da je veoma ružan osećaj kad vas na benzinskoj stanici kradu očigledno.Pozivam inspekcijske organe da u letnjoj sezoni pojačaju kontrolu tačnosti automata bar na javnim putevima kao što je Beograd Niš.Bruka i sramota

Dragan

pre 6 godina

To se meni dogodilo na Knez petrol pumpi na Ibarskoj magistrali kod Orlovace.Sipali su mi 5 litara vise nego sto rezervoar moze da primi.Dosao sam na pumpu a nije jos bila upaljena lampica.Znaci ukrali su vise od 5 litara.Nikad vise nisam sipao na Knez petrolu,niti cu sipati.

branko1

pre 6 godina

Dosta je tog zaje*avanja sa kobejagi opomenom.Ove lopurde sa pumpe I lopovska kompanija su se verovatno slatko nasmejali na presudu,ako nisu to masno platili sudfijama pre presude.I to su bitange I lopovi ,kao I ovi iz pumpe

miki delija

pre 6 godina

ne samo na eko pumpama svuda ga kradu moj primer juna sam u kikindi na oev pumpi kupio gorivo i znam koliko mi auto moze potrositi zeleo sam da proverim istinu i za 130 predjenih kilometara zaracunato mi je da je sipano 17 litara sto je nemoguca misija , nakon par dana sam otisao tamo i ponovo za istu kilometrazu sipao ali za 6 litara manje potrazio sam toga coveka koji je onda radio ali rekose mida je slobodan odmah sam zeleo da policiju pozovem , sto ne iskljucujem mogucnost za drugi put zato svima savetujem oprez i jos jedno svojim ocima sam video radnika pumpe kako kofu sa vodom sipa u rezervoar gde je skladistovano gorivo koje se prodaje kada sam ga pitao sta to radi reko mi je da cutim da on zna svoj posao i da i on treba da zivi eto tako je to danas u srbiji

Vlada

pre 6 godina

Gospodo, Objasnite nam kako su to izveli.Kako vrse prevaru?

Pomracenje uma

pre 6 godina

Tako bre treba. Imemom i prezimenom krivca prozvati. Za lopovluk prozvati mu tri generacije. A ne ko ostali novinarski misevi...firma iz beograda ukrala....upozorite i nas ostale. Ni ja ne sipam vise na eko pumpama. Pa ce ostali da se zamisle. Tako se sredjuje drzava i drustvo. Hvala vam sto imate "orase".

Petar Golemi

pre 6 godina

A zasto postupa za koji je nalezan sud u Beogradu reviduje sud od Sapca?

mile

pre 6 godina

Meni nema sanse da ukradu jer mogu da sipam samo za 1000din

nesa

pre 6 godina

Bravo,svaka cast,ako ste ih tuzili!\nBarabe.\nI mene su pokrali na toj istoj pumpi pre par godina,posle se pravili ludi.\nTo sigurno rade vise godina.\nSipam godinama na eku,samo se na toj pumpi to desilo.\nTako da je sigurno organozovano od strane zaposlenih na pumpi.\n\n

Ajgor

pre 6 godina

Ljudi, vozim Daciu vec 8 godina. Piše da je kapacitet rezervoara cca 50 litara. Jednom sam bio na pumpi gde radi moj dobar prijatelj. S obzirom da je on imao Logana, a ja Step waya rekao mi je da mogu da sipam i 10 do 12 litara vise od kapaciteta. Sledeci put sam vozio bas skoro do poslednje kapi i sam sam sebi natočio na pumpi 62 litre goriva. Sticajem okolnosti radim u konkurentskoj naftnoj kuci, ali verujem da ga stvarno nisu zakinuli. Spreman sam i to da dokazem, samo doterajte praznog Logana na pumpu po vasem izboru.

Darko

pre 6 godina

Na pumpama kradu tako što pumper ne poništi predhodno sipano gorivo u ovom slučaju 14l ostavljajući pištolj da ne dodiruje polugicu koja resetuje brojeve pa kad neko dodje da sipa gorivo on samo nastavi .sve u dogovoru sa kasirkom.

mostarac

pre 6 godina

i ja sipao po bosni, super cijena, ali mi u rezervoar od 55 lit stalo 60, a plus sam imao goriva u njemu. Treba uvesti bidone i kanistere sa mjerom pa da ljudi sipaju kako treba. napuni se, pa se preko crijeva pusti u rezervoar\n

bubasvaba

pre 6 godina

Taj zapisnik je neko potpisao !!!!!dali taj i dalje radi u inspekciji posle presude i zasto ga drzava placa da stiti lopove po obicaju jer je dobio xx EURICA U DZEP.Ovog pod hitno isterati iz drzavne sluzbe i kazniti kao sucesnika u kradji,

reglaza mozga

pre 6 godina

Na Lukoilovim kradu i musterije i svoje radnike ..

Dusan

pre 6 godina

Isto meni se tako desilo na pumpu U Tosinom bunaru Eko pumpa reklamirao sam trazili su mi da skeniram racun od tada licno sipam gorivo i nemam problem ukoliko se javi necu da im platim Samardzic

Osteceni gradjanin

pre 6 godina

Na toj istoj EKO pumpi u Borci 1.januara 2016.godine zaledio mi je pun rezervoar AVIO dizela na -6 stepeni. Naime sipao sam 31.12.2015.god pun rezervoar AVIO dizela jer je kao bolji za predstojece hladnije dane. 1 Januara uvece upalio auto koji se posle 5 sekundi ugasio i izbacio mi je poruku Motor van funkcije. 4 Januara uzeo Slep sluzbu pa pravac u ovlasceni servis. Morali su da zamene filter goriva, skinu kompletnu instalaciju za dovod goriva i rezervoar, to sto su izvadili iz njega je nevidjeno. Jedno 10 kg parafina koji lici na svinjsku mast. Iako sam u zadnje 3 god unazad sipao kod njih stalno gorivo, imao racun, njihovu smile karticu, doneo racun i opis popravke i kvara iz ovlascenog servisa, trazio snimak sa kamera, pisao zalbu i naravno odbili su me. Zvao isto sve nadlezne institucije i svi se ogradjuju i ostalo je samo da ih tuzim. Imao sam stete 250e, racunam i pun rezervoar bacenog goriva. Nisam hteo da se razvlacimo po sudovima ali zato cu pisati i pricati svima kakva je to kompanija. U mailu koji su mi poslali navode da sam ja upao u statisticku gresku i da sam tek drugi koji se zalio, sto je za njih izvanredan rezultat. Da se je ovo desilo u nekoj normalnoj zemlji pa bio bi skandal, ali ovde nazalost ni drzava ne stoji iza postenih ljudi koji uredno placaju poreze,racune itd..ostavljeni smo da se borimo sami sa vetrenjacama. Od tada na Eko pumpe svracam iskljucivo radi koriscenje toaleta.

Joca

pre 6 godina

Tako je i meni bilo na Knez Peteol kod Soko Starka sipao mi je u rezervoar od 65l zapremine 64,4 a ja sipao dan pre toga za 2000 din nisam imao teoretske sanse da potrosim....Pazite se ljudi moramo sve bukvalno prijavljivati,lopurde su to.... I ovo sto se vlasnici vade ispada da mi ne znamo koliko u nas rezervoar staje litara,mnogo glupa prica a inspekcija jos veruje to znaci da ih dobro podmicuje....Drzava bi trebalo da reaguje jel i oni imaju mnogo veliku zaradu po 1l goriva....

Pera

pre 6 godina

Na istom potezu, na Zrenjaninskom putu, pumpa MBG, sipali mi 42 litre gasa u rezervoar od 32 litre, koji cak nije ni bio prazan. Jednostavno sam otisao i nisam platio. Nikada se niko nije javio

NIKOLALONDON

pre 6 godina

Ne mogu da vjerujem koliko komentara pokusava da ismije covjeka kome su naplatili nesto sto mu nisu dali a i to je sudski dokazano. Sad mi je jasno zasto smo tu gdje jesmo.

Radi

pre 6 godina

Pa ljudi u Srbiji kradu gorivo već 50 godine tamo na svakoj pumpi gledaju da te pokradu i to je legalno svi otimaju. Jel' države ne postoji bruka mi smo kao narod svi prevaranti bez morala i malo ljuckosti pa pogledajte u naše familije i šta reći dalje.

Jugo 55A

pre 6 godina

Mene da zeznu ne moze.Sipam oko 20 litara nedeljno,za vise i nemam.

Srecko Suzic

pre 6 godina

Ja imam daciu logan 15 dci 2005 god i u moj rezervoar moze da stane preko 60 litra goriva.Proverio sam vise puta.Sa tim punim rezervoarom prelazio sam preko 1200 km.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija