• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Jovana Matijašević

03.08.2017

09:44

RODITELJI, ZABRANITE MALIŠANIMA GUME ZA ŽVAKANJE! Žvake izazivaju OPASNE POREMEĆAJE kod dece!

Zaštitnik potrošača

RODITELJI, ZABRANITE MALIŠANIMA GUME ZA ŽVAKANJE! Žvake izazivaju OPASNE POREMEĆAJE kod dece!

Podeli vest

Na ambalaži "žvazbuke" piše da "može nepovoljno da utiče na aktivnost i pažnju". Ništa manje štetne nisu ni žvake drugih proizvođača, upozoravaju stručnjaci

Dovoljno je da dete za sat vremena pojede pet takvih žvaka i da dođe do blagog poremećaja centralnog nervnog sistema, razdražljivog ponašanja, plača, histerije i nervoze
Saša Milićević, pedijatar

Svakodnevna upotreba žvake u tubi "žvazbuka" sa ukusom jagode može poremetiti dečje ponašanje i negativno uticati na njihov centralni nervni sistem, otkriva Zaštitnik potrošača!

Pored sastava koji čine veštački dodaci, boje i zaslađivači, na pakovanju ove omiljene dečje žvake u tubi proizvođač je stavio i jasno upozorenje da negativno utiče na ponašanje i aktivnost kod dece. (pogledajte sliku)

Kao i kod svake žvake, i kod "problematične" "žvazbuke" najviše ima šećera i najvažniji deo sastava je gumena baza. Ona čini od 25 do 30 odsto žvake i zaslužna je za rastegljivost i gumeni sastav. Ta baza može biti prirodna ili sintetička, a može se praviti i od antioksidansa BHT ili BHA, na čiju potencijalnu štetnost upozorava i Svetska zdravstvena organizacija. U visokim koncentracijama i pri svakodnevnoj upotrebi može izazvati hiperaktivnost kod dece, što je slučaj i kod prekomerne upotrebe "žvazbuke". Ali "žvazbuka" nije jedina. Sastav ostalih žvakaćih guma nije ništa bezazleniji.

Hrvati dokazali štetnost žvaka

Hrvatski nadležni organi nedavno su radili istraživanje pet različitih žvaka ("jambore", "čunga lunga", "huba buba", "orbit" i "čupa čups") kojih ima i na našem tržištu. Došli su do samo jednog zaključka - da su prepune šećera i štetnih sastojaka. Takođe su naglasili da mogu izazvati hiperaktivnost kod dece.
Jambore
* Glavni sastojak: šećer. Osim klasičnog šećera sadrži i glukozni sirup.
Čunga lunga
* Ima limunsku kiselinu za kiselost i glicerol za vlagu, koji je dopušten u ekološkoj proizvodnji hrane. Najviše ima šećera i glukoznog sirupa.
Huba buba
* Sadrži antioksidans i prirodni lecitin. Najviše ima šećera i limunske kiseline.
Orbit
* Šećer su zamenili raznim zaslađivačima. Najviše ima sorbitola, koji ne povisuje nivo šećera u krvi. Sadrži i acesulfam, koji je na listi spornih aditiva.
Čupa čups:
* Uz šećer, "čupa čups" ima glicerol i emulgator iz soje, ali i prirodni vosak i smolu iz tropskih vaški.

Prema rečima stručnjaka, ovakvi proizvodi su više štetni nego korisni. Ništa dobro ne mogu doneti deci osim karijesa, proliva, slabog apetita, a u radikalnijim slučajevima plač, nervozu i gubitak daha. Stoga, oni upozoravaju da roditelji nadgledaju dete dok zvaće žvaku, ali da bi najbolje bilo da deci mlađoj od sedam godina ovu zanimaciju izbace iz upotrebe.

Nutricionista-dijetetičar Jovana Srejić potvrđuje da su sve dečje žvake, u ovom slučaju "žvazbuka" od jagode, prepune kalorija i štetnih sastojaka koji nikako nisu namenjene dečjem organizmu.

- Kada vi u 30 grama težine imate i veštačke boje i konzervanse, limunsku kiselinu, gumenu bazu, jasno je da među tim sastojcima nema ničeg zdravog i korisnog. Ovde je najveći problem što se proizvođači kod dečjih namirnica trude da stave što više dodataka, da bi ukus bio što slađi, boja što jača, a žvaka rastegljivija. Zato dolazimo u situaciju da takvi proizvodi, prepuni šećera, kod dece izazivaju pad imunog sistema, hiperaktivnost i slabu koncentraciju. I to čak može trajati i do četiri sata nakon upotrebe - priča Srejićeva.

Pedijatar dr Saša Milićević upozorava roditelje da budu obazrivi sa žvakaćim gumama, naročito onim na kojima su jasno istaknuta upozorenja da mogu biti štetne po zdravlje dece. Baš kao što je, ističe on, žvaka "žvazbuka", na kojoj stoji napomena da može nepovoljno da utiče na aktivnost i ponašanje dece.

- Dečje žvake nisu korisne za mališane, jer pored karijesa, mogu biti uzrok brojnih zdravstvenih tegoba. Naročito su opasne "žvakaće poslastice" na kojima proizvođači jasno istaknu da nepovoljno utiču na zdravlje. Baš kao što je i slučaj sa "žvazbukom", koju deca neprestano jedu i na svakih dva-tri minuta uzimaju još. Dovoljno je da dete za sat vremena pojede pet takvih žvaka i da dođe do blagog poremećaja centralnog nervnog sistema. U tom slučaju dolazi do razdražljivog ponašanja, plača, histerije i nervoze - naglašava dr Milićević.

Shutterstock

 

Žvake izbaciti iz upotrebe

Osim šećera, žvake su pune i dodataka za boju, ukus i elastičnost. Proizvođači nekad umesto šećera u žvakaće gume stavljaju raznorazne zaslađivače koji su loši za zube, ali i krvnu sliku. Iako je uvek reč o stvarima dozvoljenim za konzumaciju, i to u količini koja se zakonom ograničava i kontroliše, činjenica je da je puno tih sastojaka potpuno beskorisno. Neki od njih su i na listi potencijalno opasnih.

Prema njegovim rečima, žvake nisu namenjene maloj deci i ne treba im ih davati pre nego što krenu u školu.

- Dete u igri, ukoliko ima žvaku u ustima, može da je proguta, a u gorim slučajevima, da se zagrcne i ostane bez daha. Zato savetujem sve mame i tate da, ukoliko baš žele da njihovo dete žvaće žvaku, to radi pod njihovim nadzorom. Ali da bi se izbegle problematične situacije, najbolje im je davati žvaku kada krenu u školu i kada znaju kako se ona zvaće - objašnjava naš sagovornik.

Da se poslastice sa ovakvim sastavom, koje su pritom napravljene sa ciljem da ih zavole najmlađi, nikako ne bi smele naći u prodaji, smatra i predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS) Goran Papović.

- Mi smo skoro na našoj Fejsbuk stranici objavili sliku ove žvake i izdali apel našim potrošačima da obrate pažnju na upozorenje na samom pakovanju ove žvake. Kada proizvođač na svom proizvodu stavi tako nešto, jasno je da je to sigurno tako i da jeste nepovoljno za decu. Smatram da se proizvodi sa ovakvim oznakama, naročito oni za decu, nikako ne bi smeli naći na rafovima i biti dostupni mališanima i njihovim roditeljima - smatra Papović.
 

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija