• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Zastitnik potrosaca

06.09.2017

07:40

NAVLAKUŠA! To što je ostao živ "ĐENERALI" MU NAPLATIO 300 EVRA! Životno osiguranje se isplati SAMO AKO UMRETE!

Zaštitnik potrošača

NAVLAKUŠA! To što je ostao živ "ĐENERALI" MU NAPLATIO 300 EVRA! Životno osiguranje se isplati SAMO AKO UMRETE!

Podeli vest

Dragan Živković je za sedam godina osiguravajućoj kući "Đenerali" uplatio 8.400 evra. S obzirom na to da je nakon toga i dalje bio živ i zdrav, osiguranje mu je isplatilo 287 evra manje

 

Očekivao sam svojih 8.400 evra, plus bonus za redovnost, plus kamatu za tekuće vreme
Dragan Živković, osiguranik

Ako živite duže od ugovorenog perioda osiguranja, životna polisa se ne isplati. To očigledno nije znao naš čitalac Dragan Živković s Novog Beograda, koji je sedam godina uplaćivao svakog meseca po 100 evra na ime kombinovanog životnog osiguranja u "Đeneraliju".

S obzirom na to da je nakon ugovorenog perioda bio živ i zdrav, nazad nije dobio čak ni uplaćivanu sumu, a kamoli na to i dobit koju je očekivao, već mu je na račun leglo 287 evra manje. Toliko bi novca dobila i njegova ćerka da se njemu nešto dogodilo u vreme osiguranog perioda.

Računica Draganovog slučaja

Uplatio 8.400 evra
Osigurana suma 7.874,24 evra
Ukupna dobit 248,37 evra
Isplaćeno 8.113,52 evra
Minus 287 evra

- Osigurao sam se na sedam godina kod "Đenerali" osiguranja 1. jula 2007. godine. Mesečno sam uplaćivao po 100 evra. Dakle, za 84 meseca uplatio sam 8.400 evra. Pošto sam bio redovan platiša, svake godine sam imao i pravo na bonus - poverio nam se Dragan Živković.

Nakon isteka ugovorenog perioda, očekivao je da će nazad dobiti svoj novac.

- Zapravo, očekivao sam svojih 8.400 evra, plus bonus, plus kamatu za tekuće vreme. Na moje iznenađenje, na račun mi je uplaćeno 8.113,52 evra. Obratio sam se osiguranju, gde mi je rečeno da se sve ovo navedeno dobija samo u slučaju smrti - očajan je Živković.

Isplata na rate jedina šansa za nekakav dobitak

Shutterstock

Jedini slučaj u kom bi Dragan Živković bio u blagom dobitku jeste da mu je novac isplaćivan u ratama, i to na 10 ili 20 godina. Da je prihvatio jednu od ponuđenih opcija, a to je da mu se novac isplati u narednih pet godina, i dalje bi bio u minusu, oko 60 evra.

Polisa koju je Živković odabrao zove se "Kombinovano osiguranje života za slučaj doživljenja sa mogućnošću isplate osigurane sume u ratama i osiguranje od posledica nesrećnog slučaja". S obzirom na to da je preživeo, Dragana je to koštalo skoro 300 evra.

U "Đenerali" osiguranju kažu da je ovde reč o polisi koja pruža pokriće za slučaj doživljenja i za slučaj smrti usled nezgode.

Štednja VS osiguranje

Da je Dragan Živković oročio u banci 8.400 evra, uz minimalne kamate, kakve su trenutno, bio bi u znatno većem dobitku. Svakako ne bi bio u minusu. Tako bi, na primer, za tri godine u jednoj od poslovnih banaka u Srbiji dobio 8.801 evro, tačnije: zaradio bi 401 evro, a novac bi u rukama imao pet godina ranije nego što ga je dobio od osiguranja.

- Klijent je mogao da odluči da mu se osigurana suma za doživljenje isplati jednokratno (što je ovde slučaj) ili da se isplaćuje u ratama u narednih pet, 10 ili 20 godina u mesečnoj ili godišnjoj dinamici. Iznos osigurane sume i rata su jasno prikazani na samoj polisi. Cena osiguranja se određuje prema tablici smrtnosti. Na osnovu perioda osiguranja i starosti osiguranika, određena je ova cena za rizik koji nosimo - kažu u "Đeneraliju" i dodaju:

- Osiguranje života razlikuje se od bankarskih i drugih finansijskih proizvoda jer životno osiguranje uz štedni element sadrži i rizik smrti usled nezgode. Osiguranje života prevashodno ima za cilj finansijsku naknadu za korisnike za slučaj smrti osiguranika, a to je upravo osigurana suma čiju isplatu osiguravajuća kuća garantuje u slučaju nastupanja rizika, koja je jasno iskazana na polisi, i koju je spremna da isplati u svakom trenutku trajanja ugovornog odnosa bez obzira na to koliko je do tada uplaćeno premije.


 

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija