• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Zastitnik potrosaca

23.09.2017

09:51

NATERALI SMO "METRO" DA NE VARA SA CENAMA! Velika pobeda Informera i Organizacije potrošača Kragujevac!

Zaštitnik potrošača

NATERALI SMO "METRO" DA NE VARA SA CENAMA! Velika pobeda Informera i Organizacije potrošača Kragujevac!

Podeli vest

Trgovinski lanac "Metro keš end keri" po nalogu Ministarstva trgovine konačno prekinuo s praksom isticanja cena bez PDV-a i obmanjivanja kupaca

Postupanje ovog trgovinskog lanca bilo je grubo kršenje Zakona o zaštiti potrošača
Zoran Nikolić, OPK

Trgovinski lanac "Metro keš end keri" godinama je dovodio kupce u zabludu i varao ih isticanjem cena bez PDV-a. Zaštitnik potrošača je na to ukazao sredinom prošle godine i uz pomoć Organizacije potrošača Kragujevac i Ministarstva trgovine izvojevao pobedu - "Metro" je odnedavno počeo da ističe prave cene, računajući i PDV!

Sada je vidno istaknuta cena koju plaća kupac, dakle uključujući i PDV, a ispod nje je, iste veličine, ona niža cena bez PDV-a, koja interesuje kupce na veliko.

Da podsetimo, brojni potrošači su nam ukazali, kako su rekli, da su se osetili prevarenima jer im je na kasi račun bio veći za 20 odsto od njihove računice. "Metro" je, od kada je dozvolio kupovinu i fizičkim licima, nastavio sa starom praksom da u prvi plan ističe cenu bez PDV-a, dok je ispod nje, ispisana pet puta sitnijim brojkama i jedva uočljiva bila cena sa PDV-om koja se i plaća na kasi.

Zakon na strani kupaca

Zakon o trgovini u članu 41 propisuje sledeću obavezu:
* Trgovac je dužan da na jasan, nesumnjiv, lako uočljiv i čitljiv način istakne prodajnu cenu robe i usluga koja se nudi u trgovini na malo
* U prodajnom objektu u kojem se obavlja trgovina na malo pored trgovine na veliko trgovac je dužan da jasno, na uočljiv način istakne prvo prodajnu (maloprodajnu) cenu, pa veleprodajnu cenu za svaku robu koju nudi na prodaju

Posle teksta u Zaštitniku potrošača, reagovala je Organizacija potrošača Kragujevac i 5. avgusta prošle godine dostavila Ministarstvu trgovine zahtev da zaštiti kolektivni interes potrošača od lanca "Metro keš end keri".

- Pošto je "Metro keš end keri" dozvolio kupovinu i fizičkim licima, ovakvo postupanje ovog trgovinskog lanca bilo je grubo kršenje Zakona o zaštiti potrošača, kao i Zakona o trgovini. Opšte je poznato da čak ni roba u veleprodaji nije oslobođena plaćanja PDV-a. Drugim rečima - čemu isticanje cene bez obaveznog poreza kada niko ne može da kupi robu po toj nižoj ceni - ukazao je tada Zoran Nikolić, predsednik Organizacije potrošača Kragujevac, koji je nakon objavljivanja teksta u našem dodatku u ime organizacije na čijem je čelu podneo prijavu Ministarstvu trgovine.

Ministarstvo trgovine je, sedam i po meseci pošto je dobilo Nikolićevu prijavu, donelo rešenje po kome "Metro" ima rok od 60 dana da promeni praksu isticanja cena, kao i da na ovu odluku nema pravo žalbe.

Informer

- Utvrđuje se da "Metro keš end keri" u svojim prodajnim objektima, kao i na svom sajtu, krupnim fontom ističe prvo cenu bez PDV-a, dok manjim i ne lako uočljivim fontom ističe prodajnu cenu robe, čime čini povredu kolektivnog interesa potrošača tako što obavlja nepoštenu poslovnu praksu, i to obmanjujuću poslovnu praksu. Nalaže se pravnom licu da prekine sa obmanjujućom poslovnom praksom. Pravno lice je dužno da postupi po ovom rešenju u roku od 60 dana od dana prijema ovog rešenja i o tome obavesti ovo ministarstvo u roku od osam dana od dana postupanja - piše u rešenju koje je donelo Ministarstvo trgovine.

60 dana je bio rok za promenu isticanja cena, koji je probijen
​5 puta je sitnije bila ispisana cena sa PDV-om

"Metro" nije imao pravo žalbe na ovu odluku ministarstva, ali je prigovorio da zbog velikog i raznovrsnog asortimana ne može u roku od 60 dana da promeni ceni, pa je umesto u junu to učinio nedavno. Sad svaki potrošač u ovom trgovinskom lancu bar zna na čemu je.

U "Metrou" su i tada tvrdili da posluju u skladu sa zakonskim propisima.

- Poslujemo u skladu sa zakonskim propisima Republike Srbije, kao i najboljom međunarodnom praksom, poštujući prava kupaca i prilagođavajući se njihovim potrebama. Osnovna delatnost "Metroa", kao posebnog trgovinskog formata (keš-end-keri), jeste veleprodaja, dok je maloprodaja prateća delatnost. Kompanija u okviru svog sistema posluje sa više od 45.000 profesionalnih kupaca, među kojima su: ugostitelji, trgovci, restorani, hoteli, te je isticanje cena bez PDV-a bilo prilagođeno njihovom profilu - rekli su za Zaštitnik potrošača u ovoj kompaniji i naglasili da će, "prateći dosadašnju praksu i poslovanje u zakonskim okvirima", poštovati sve preporuke i naloge Ministarstva trgovine, što su i učinili, doduše sa zakašnjenjem.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Petar

pre 6 godina

Na isti nacin celu Ameriku varaju, kod njih su svuda cene istaknute bez PDV-a. Hvala bogu da je kod nas ovako i neka tako i ostane

Joca

pre 6 godina

Nije vas METRO varao, radio je samo ono sto radi po celoj evropi.Izadjite malo iz Srbije pa naucite nesto

Milan

pre 6 godina

Samo onaj ko nije hteo nije video cenu sa PDV-om. Godinama kupujem tamo i nikada mi nije smetalo njihivo prikazivanje cena. Ali koeficijenat intiligencije prosečnogSrbina je veoma nizak pa seto i dešavalo tako da vide ono što žele, a ne što treba.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17