• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. M. D. - J. M.

26.09.2017

10:55

BEOGRAĐANIN ZBOG 10 ČEKOVA UPAO U DUŽNIČKO ROPSTVO! OTP banka mu za osam godina DUG UVEĆALA 17 PUTA!

Zaštitnik potrošača

BEOGRAĐANIN ZBOG 10 ČEKOVA UPAO U DUŽNIČKO ROPSTVO! OTP banka mu za osam godina DUG UVEĆALA 17 PUTA!

Podeli vest

U aprilu 2009. dug bio 75.266 dinara, za pola godine skočio na 405.804, da bi prema izveštaju iz juna 2017. iznosio čak 1.298.157 dinara

Nadležni bi trebalo da utvrde da li je u pitanju namerna ili slučajna greška
 

Informer

Ljubomir Madžar, ekonomista

Beograđaninu G. D. OTP banka je, obračunavajući kamatu na kamatu, za osam godina dug uvećala više od 17 puta! A aprilu 2009. dug je iznosio 75.266 dinara, krajem novembra te godine 405.804, da bi poslednji bankarski izveštaj iz juna 2017. glasio - čak 1.298.157 dinara duga.

Obratio se G. D. Zaštitniku potrošača, svestan da je upao u dužničko ropstvo, i objasnio da je do duga došlo kada je u niškoj filijali OTP banke podigao čekove u aprilu 2009.

- Kada sam dobio prvi izveštaj iz banke, bio sam zbunjen, jer nisam ispisao 15 čekova po 5.000 dinara već deset. Dakle, u startu je dug uvećan za čak 25.000 dinara. Takođe, nije mi jasno kako je za pola godine dug nazidan na čak 405.804, a da mi pre toga banka nije poslala nikakvo upozorenje - rekao nam je G. D.

On upozorava sve koji uzimaju čekove da obrate pažnju jer rizikuju da im banka obračuna milionski dug za kamatu, plus kamatu na kamatu, kao što se njemu desilo za deset ispisanih čekova.

Sud može da izbriše dug

- U ovom sporu sa OTP bankom klijent G. D. bi svakako trebalo da uloži žalbu jer je ovo ogromna, nerazumljiva cifra. Iako je potrebno dosta vremena da se sve nepravlinosti utvrde, u slučaju da se na sudu dokaže krivica banke, njihovom klijentu dug bi bio automatski obrisan - uveren je advokat Ljubiša Živadinović.

U Organizaciji potrošača "Efektiva", kojoj se takođe G. D. obratio, tvrde da je u pitanju neoprostiva greška i dodaju da je nemoguće da dug za osam godina naraste čak 17 puta!

Dejan Gavrilović iz "Efektive" kaže da su ovom korisniku obračunavali kamatu na kamatu u iznosu od četiri odsto mesečno, iako je prema zakonu dozvoljeno da ta zatezna kamata iznosi 11,75 godišnje.

- Iz dokumentacije u koju sam imao uvid jasno je da je banka na 75.000 dinara duga obračunavala četiri odsto kamate na glavnicu sve do 2012. godine. Iako je Ustavni sud Srbije tada zabranio takav način obračunavanja kamate, klijentu je na računu stanje ipak ostalo nepromenjeno, a banka je nastavila da zida kamatu na stari dug i dodatnih 120 dinara svakog meseca za vođenje računa - objašnjava Dejan Gavrilović.

Ustavni sud Srbije zabranio je takav način obračunavanja kamate
Dejan Gavrilović, "Efektiva"

Ekonomista Ljubomir Madžar kaže za "Zaštitnik potrošača" da slučaj sa OTP bankom mora detaljno da se ispita jer je nemoguće da se za osam godina nakarika toliko duga na račun klijenta!

- Ova priča je zaista apsurd i definitivno se radi o nekoj grešci. Da li namernoj ili slučajnoj, to treba da utvrde nadležni organi. Oštećena strana svakako treba da se pobuni i utvrdi gde leži srž ovog problema. Čak i da su koristili najvišu mesečnu kamatu, dug od 1.298.175 dinara je prosto nemoguće stvoriti u tom vremenskom periodu - ističe Ljubomir Madžar.

OTP banka bez odgovora

Ekipa Zaštitnika potrošača kontaktirala je banku s kojom je naš čitalac G. D. imao problem. Do zaključenja ovog broja nismo dobili nikakav odgovor iz OTP banke.

Sa njim je saglasan i advokat Ljubiša Živadinović. On smatra da se ovde najverovatnije radi o kršenju bankarskog poslovanja i da oštećeni G. D. treba svoja prava da traži na sudu.

- Nažalost, većina banaka u Srbiji ne poštuje zakon, posao obavlja neprofesionalno, a zatezne i obavezne kamate obračunavaju vrlo slobodno i uglavnom su veće nego što bi trebalo! Banka je dužna da pre svakog postupka pošalje opomenu svom korisniku kako bi on imao vremena ili da plati dugovanja ili da uloži žalbu. To, konkretno u ovom slučaju, nije učinjeno i samim tim došlo je do poslovanja mimo zakona. Naravno, na štetu klijenta G. D. iz Beograda - naglasio je Ljubiša Živadinović.


NAVLAKUŠA! To što je ostao živ "ĐENERALI" MU NAPLATIO 300 EVRA! Životno osiguranje se isplati SAMO AKO UMRETE!

"ĐENERALIJEV" POTPUNI KASKO JE ČIST FIJASKO! Željku ukrali kola, osiguranje NEĆE DA MU PLATI ODŠTETU!

NAKNADA ZA OBRADU KREDITA JE NEZAKONITA! Svi kojima je ova naknada naplaćena IMAJU PRAVO DA TUŽE BANKU!

ZAMKA ZA POTROŠAČE! Banke nam "uvaljuju" kreditne kartice preko prodavnica!

DERIKOŽE! BANKAMA NIKAD DOSTA NAŠIH PARA: Na minus uzimaju i kamatu i proviziju!

 

 

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Znači li ovo da Ukrajina neće postojati?! Lavrov: Priča o legitimitetu Zelenskog posle 20. maja "možda neće biti potrebna"!
Realna opasnost

Znači li ovo da Ukrajina neće postojati?! Lavrov: Priča o legitimitetu Zelenskog posle 20. maja "možda neće biti potrebna"!

Rasprava o legitimnosti Vladimira Zelenskog posle 20. maja ove godine "možda neće biti neophodna", poručio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. Podsetimo, predsednička ovlašćenja Zelenskog ističu u noći 21. maja. Brojni politički i vojni analitičari smatraju kako bi to moglo da znači da Ukrajina neće postojati?!

28.03.2024

20:04

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!
Najzad su ukapirali

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!

Veliki zapadni mediji jedan za drugim prognoziraju neuspeh Ukrajine. Publikacije upozoravaju Kijev na beskorisnost kontraofanzivnih planova i važnost obnavljanja odbrane. U međuvremenu, ukrajinske oružane snage pomeraju sve više zapadne opreme u Harkov u iščekivanju ruske ofanzive. Štaviše, pojedini mediji upozoravaju kako je došlo vreme da se priča i o padu Kijeva!

28.03.2024

19:38

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija