• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. M. D. - J. M.

30.09.2017

10:12

OPASNO NAS VARAJU NA ZDRAVOJ HRANI! Ovsene pahuljice s voćem, a voće TEK U TRAGOVIMA!

Zaštitnik potrošača

OPASNO NAS VARAJU NA ZDRAVOJ HRANI! Ovsene pahuljice s voćem, a voće TEK U TRAGOVIMA!

Podeli vest

Beograđanka M. K. u "Amanu" kupila ovsene pahuljice "aloro" sa sušenom brusnicom, ali su u pakovanju bila samo dva zrna tog voća

Potrošači moraju da budu svesni da su ovsene kaše pune šećera i pudinga i da nisu zdrave
Jovana Srejić, nutricionista

Ovsene pahuljice sa dodatkom voća koje se prodaju u marketima i radnjama zdrave hrane gotovo ne sadrže voće! To je primer kako prodavci uz pomoć naznake "zdrava hrana" povećavaju profit, a potrošačima ostaje zabluda da kupuju kvalitetne, zdrave namirnice.

Beograđanka M. K. požalila se Zaštitniku potrošača da je u "Amanu" kupila ovsene pahuljice "aloro" sa sušenom brusnicom, ali da u su u pakovanju bila samo dva zrna tog voća.

Sadržaj ovsene kaše

* ovsene pahuljice, 48 odsto
* biljna masnoća
* fruktoza
* šećer
* kukuruzni skrob
* so
* prirodno identična aroma brusnice
* regulator kiselosti E500
* sušena brusnica, 16 odsto
* sojino mleko u prahu
* gluten i soja

Shutterstock

Ova "zdrava hrana" je nezdrava

* keks
* ekspandirane žitarice
* musli
* integralni štapići
* energetske pločice
* lanene pločice

- Kada sam otvorila pakovanje, unutra sam zatekla samo malo ovsenih pahulja, nešto kao mrvice, i bukvalno dva zrna brusnice. Bila sam šokirana i besna. Sipala sam ceo sadržaj u činiju i ponovo počela da mešam kašikom ne bih li našla još malo voća, ali to se nije dogodilo - požalila nam se ova Beograđanka i dodala da joj je sumnjivo i što je taj proizvod već dugo na sniženju i košta 100 dinara.

M. K. je otišla u "Aman" da reklamira proizvod, ali su joj prodavci rekli da nemaju obavezu da joj vrate novac.

- Prodavačica mi je objasnila da nisu u obavezi da mi vrate novac jer, prvo, na deklaraciji nije naznačeno koliko ima voća u kesici, a drugo, "Aman" ne odgovara za proizvode, već sami proizvođači ili uvoznici. Još gore sam se osetila kada sam shvatila da nemam kome da se požalim i da mogu samo da se borim sa vetrenjačama - kaže M. K.

Da su na pakovanjima raznih žitarica uočljive poruke o količini vitamina i voća, što zapravo nije istina, potvrdila nam je i nutricionista Jovana Srejić. Ona smatra da bi ti proizvodi zbog količine šećera trebalo da se nalaze među slatkišima, a ne na policama zdrave hrane.

- Normativ za voće u ovsenim pahuljicama nije naznačen na kesici, pa samim tim potrošač nema pravo da tuži proizvođača, prodavca ili da reklamira proizvod. S druge strane, potrošači moraju da budu svesni da su te ovsene kaše pune šećera i pudinga i da nisu zdrave, iako im cena nije zanemarljiva - kaže Jovana Srejić.

Ona dodaje da većina industrijskih žitarica upravo zbog toga nije poželjan doručak.

- Ako je hrana industrijski obrađena, onda sadrži više veštačkih sastojaka u koje se običan kupac ne razume. Uprkos tome, pahuljice se u prodavnicama nalaze na policama sa zdravom hranom. Takvi proizvodi imaju odličnu prodaju, a nju dodatno podstiču marketinške agencije koje ističu samo dobre strane, kao što su vitamini i minerali - naglašava Jovana Srejić.

100 dinara na sniženju koštaju ovsene pahuljice "aloro"

 

U Nacionalnoj organizaciji potrošača Srbije (NOPS) objašnjavaju da smo obmanuti porukom "zdrava hrana", jer potrošači ne znajući kupuju upravo ono što žele da izbegnu - mnoštvo nezdravih masti, šećera, aditiva, konzervansa, emulgatora.

- Svaka reklama ima cilj da proda proizvod. Zloupotrebe u reklamiranju su česte i opasne, posebno kada je hrana u pitanju. I u Srbiji cilj opravdava sredstvo, pa se pod etiketom "zdrava hrana" lažno promovišu mnogi nezdravi proizvodi - kažu u NOPS.


NE ZAVARAVAJTE SE, OVA HRANA NIJE ZDRAVA! Biljni sirevi su ČISTA HEMIJA!

5 NAJVEĆIH LAŽI O ISHRANI kojima uništavate svoje zdravlje!

PAŠTETA IZAZIVA RAK DEBELOG CREVA! Ako je jedete svakog dana OZBILJNO SE IGRATE SA ŽIVOTOM!

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
dudu

pre 6 godina

Bravo informer! Vaši tekstovi o zaštiti potrošača su uvek odlični. Nadam se da ćete uvek ukazivati na ovakve prevare i da će ih biti sve manje( setimo se "tonusa").

Izbori 2024

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Tajvan priznao, američke "zelene beretke" su na tri milje od Kine! Vojska SAD nije kročila na ostrvo od 1979!
Ključa u jugoistočnoj Aziji

Tajvan priznao, američke "zelene beretke" su na tri milje od Kine! Vojska SAD nije kročila na ostrvo od 1979!

Tajvan je zvanično potvrdio stalno prisustvo trupa iz Sjedinjenih Država na ostrvima pod kontrolom Tajpeja u blizini obale kontinentalne Kine. Peking smatra da ostrvo svojom teritorijom, uprkos žestokom protivljenju lokalnih stanovnika. Tenzije oko statusa Tajvana su naglo porasle poslednjih godina. Tajpej je očigledno na vojne manevre Kine odgovorio tako što je na "svoje kopno" pozvao američku vojsku!

28.03.2024

17:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija