• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Zastitnik potrosaca

04.10.2017

09:37

OTKRILI SMO STRAŠNU TRGOVAČKU MANIPUILACIJU! "Štarkova" bananica BEZ TRUNKE BANANE!

Zaštitnik potrošača

OTKRILI SMO STRAŠNU TRGOVAČKU MANIPUILACIJU! "Štarkova" bananica BEZ TRUNKE BANANE!

Podeli vest

Žuta boja i ukus nemaju nikakve veze sa ovim tropskim voćem, već se dobijaju od ekstrakta biljke šafranike. Ovaj slatkiš sadrži i potencijalno opasni aditiv koji se stavlja umesto kakao-maslaca

 

Sa samo dve pojedene bananice ispunjena je dnevna kvota za preporučeni maksimalni unos šećera u organizam

"Štarkova" bananica, za koju proizvođač tvrdi da je "jedina prava", nema apsolutno nikakve veze sa bananom. Izuzev oblika i naziva, ovaj proizvod ne sadrži u sebi ama baš ništa što bi ga povezalo sa ovim tropskim voćem. Dok slični proizvodi drugih proizvođača u sebi sadrže bar bananu u prahu ili u obliku kaše, kod "Štarka" banane nema na spisku sastojaka.

Šta zapravo sadrži ova poslastica?

OPASNO NAS VARAJU NA ZDRAVOJ HRANI! Ovsene pahuljice s voćem, a voće TEK U TRAGOVIMA!

Glavni sastojak je šećer, koji se nalazi i u žutom, ali i u čokoladnom delu. Konkretno, udeo šećera u "Štarkovoj" bananici je 48,5 odsto. S obzirom na to da je jedna bananica teška 25 grama, lako je izračunati da komad sadrži 12 grama šećera. Sa samo dve pojedene bananice dnevno, ispunjena je kvota za preporučeni maksimalni unos šećera u organizam, prema kriterijumu Američke asocijacije za srce. "Štarkova" bananica sadrži i 23 odsto čokolade, a sve ostalo su biljne masti, proteini belanceta, zgušćivači, stabilizatori...

"Štarkova" bananica nije najkvalitetnija

Informer

Analiza čokoladnih bananica koju je radio Zaštitnik potrošača pokazala je da najpopularniji i najprodavaniji brend "Štarkova" bananica nije i najkvalitetnija.
Naime, mereno po procentu šećera, "Štarkova" poslastica ima ga u sebi, kao što smo već napomenuli, 48,5 procenata, što nije ni najviše ni najmanje od devet analiziranih vrsta. S druge strane, kada se pogleda sadržaj čokolade, "Štark" je i tu tek na trećem mestu.

Ako se pitate šta joj daje aromu i žutu boju, reč je o biljci šafranika, zapravo o njenom ekstraktu. Umesto skupljeg kakao-maslaca, u ovaj slatkiš se stavlja aditiv koji se krije iza broja E476. Reč je o emulgatoru poliglicerol-poliricinoleatu, koji se koristi za smanjenje udela masti u čokoladama. U laboratorijskim istraživanjima primenom velikih doza ovog aditiva ustanovljena su uvećanja jetre i bubrega kod eksperimentalnih životinja. Moguće je da izazivaju i bolesti creva i alergija, ali krajnja ispitivanja nisu završena. Prihvatljivi dnevni unos je 7,5 mg/kg telesne težine, a deca prekoračuju tu dozu unošenjem 100 grama čokolade. Zato bi roditelji trebalo pažljivo da čitaju deklaracije i izbegavaju proizvode koji ga sadrže.


PAŠTETA IZAZIVA RAK DEBELOG CREVA! Ako je jedete svakog dana OZBILJNO SE IGRATE SA ŽIVOTOM!

Pedijatar Saša Milićević za Zaštitnik potrošača kaže da nije suština u tome da se neka namirnica izbaci iz upotrebe, već samo da se uzima bez preterivanja.

- Bananice su omiljena dečja poslastica, a i meni kao i mnogim drugim ljudima bude sećanje na neke dane detinjstva. Tu je samo važna količina. Kada se nešto unosi u maloj količini, svakako nema štetne efekte. Problem je, međutim, što roditelji deci često daju slatkiše, pa i bananice u nevreme, pred ručak ili večeru ili im ne ograničavaju količinu - navodi Milićević.

SRBIJA JE DEPONIJA HRANE ZA EVROPU! Prodaju nam viršle sa mesom KOJE NE DAJU NI PSIMA!

Nutricionista Jovana Srejić predlaže roditeljima alternativu za bananicu.

- Vašim klincima će sigurno biti interesantno da umaču kockice nanizanog voća u rastopljenu čokoladu. Siguran izbor su banane i ananas. Probajte, takođe, sa desertima od kesten-pirea, bogatog dijetnim vlaknima, a opcija su i musli-barovi koje ćete sami napraviti od ovsenih pahuljica, jezgrastog voća i suvih kajsija sa malo čokolade.

 

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17