• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Mina M. Duduković

06.10.2017

08:58

UZ "FANTU" PRODAJU OTROVNI DODATAK! U kesici "INSTAMIKS" koja menja ukus OPASAN POJAČIVAČ UKUSA!

Zaštitnik potrošača

UZ "FANTU" PRODAJU OTROVNI DODATAK! U kesici "INSTAMIKS" koja menja ukus OPASAN POJAČIVAČ UKUSA!

Podeli vest

U kesici koja ovom soku menja ukus pomorandže u višnju ili borovnicu nalaze se sastojci koji mogu da izazovu ozbiljne zdravstvene probleme, tvrde sagovornici Zaštitnika potrošača

Natrijum-benzoat se svrstava u štetne i otrovne hemijske supstance, koji u kontaktu sa vitaminom C ili E, kojih navodno ima u "fanti", daje kancerogeno dejstvo
 

Informer

Jovana Srejić, nutricionista

Uz jedan od najpopularnijih gaziranih sokova "fantu" već nekoliko meseci prodaje se dodatak "instamiks", koji je veoma štetan po zdravlje, upozoravaju stručnjaci! Ovaj pojačivač ukusa, osim što je pun šećera, masti i veštačkih boja, sadrži i natrijum-benzoat, koji spada u grupu kontroverznih aditiva za koje pojedini naučnici tvrde da su kancerogeni. Iako nije zabranjen, ovaj aditiv ne preporučuju brojni stručnjaci, sa kojima se slažu i sagovornici Zaštitnika potrošača.

Uz svaku flašicu "fante" možete kupiti i kesicu u kojoj se nalazi vodena, lepljiva smesa koja služi za promenu ukusa ovog poznatog napitka. Tako se u prodaji može naći "instamiks" sa ukusom višnje ili borovnice.

Zanimljivo je i to što je na deklaraciji naznačeno da se sadržaj iz kesice ne konzumira nerazređen ili u kombinaciji sa nekim drugim bezalkoholnim pićem.

- Svaka promena upotrebe osim za doziranje tečnog sadržaja u osvežavajuće bezalkoholno piće "fanta" kao što je navedeno na pakovanju predstavlja neovlašćeno korišćenje - piše na deklaraciji "instamiksa".

Lekari upozoravaju da se preterana upotreba pojačivača ukusa povezuje sa neurodegenerativnim bolestima kao što su Alchajmerova i Parkinsonova bolest. Mogu da izazovu i alergiju, posebno kod astmatičara, a neki izazivaju poremećaj metabolizma mokraćne kiseline. Različiti zaslađivači, boje i pojačivači ukusa mogu da podstaknu i razvoj kancerogenih bolesti, a najopasniji od svih su pojačivači ukusa i različiti zaslađivači i boje koji mogu da izazovu i najteže maligne bolesti.

Šta sadrži dodatak uz "fantu"

* mnogo šećera
* kiseline
* natrijum-benzoat
* kalijum-sorbat
* ugljene hidrate
* boje
* aditive

Šta sadrži "fanta" od 500 ml

* 15 mililitara soka narandže
* 51 gram šećera (dva puta više od preporučene dnevne doze)
* stabilizatore, kiselinu, ekstrakte...

Nutricionista Jovana Srejić smatra da su svi tečni i obojeni sadržaji koji se nude uz gazirana pića veoma štetni i da potrošači ne bi trebalo da ih konzumiraju!

- Gazirana pića sama po sebi nisu zdrava, niti se preporučuju za svakodnevnu upotrebu. Naročito ukoliko, kao što je slučaj sa "fantom", uz njih idu i razni dodaci. Uglavnom su gelastog i tečnog sadržaja, puni boje, šećera, praznih masti, pojačivača ukusa i boje, što u kombinaciji sa gaziranim napicima nikako nije dobro - kaže ona.

Srejićeva naglašava da konkretno u ovom tečnom dodatku imamo i prisustvo natrijum-benzoata, koji se svrstava u štetne i otrovne hemijske supstance, pa u kontaktu sa vitaminom C ili E, kojih navodno ima u "fanti", daje kancerogeno dejstvo.

- Pogotovo je opasno što ovakve sokove najčešće vole najmlađi i piju ih u prekomernim količinama. Jedino sigurno i potpuno zdravo, pored vode, jeste da se piju prirodni sokovi, od iseđenog, čistog voća - upozorava Srejićeva.

Nije ista za sve

Informer

"Fanta" koja se prodaje na našem tržištu nije identična onima koje se prodaju u drugim zemljama. Na primer, ovaj napitak u Velikoj Britaniji u pola litra sadrži 34,5 grama šećera, što je 16,5 grama manje nego kod nas. U Nemačkoj je to još 2,5 grama manje.

Naša sagovornica tvrdi da, iako su pojedini aditivi dozvoljeni za korišćenje u prehrambenoj industriji, njihove kombinacije mogu da budu veoma opasne po zdravlje.

Predsednik Nacionalne organizacije potrošača Goran Papović kaže da ovakvi proizvodi u Srbiji ne prolaze nikakvo ispitivanje i da su samo još jedan dokaz koliko se loša hrana i piće nalaze na našem tržištu.

- Ovakvi proizvodi se svrstavaju u "džank fud" hranu i veoma su opasni po zdravlje. Ukoliko bi inspekcijske kontrole bile rigoroznije, potrošači se ne bi dovodili u zabludu i ne bi se prodavali ovakvi proizvodi. Poznato je da je "fanta" sama nezdrava i puna šećera, a još kad joj se doda ova hemija, zamislite koji je to šok za organizam - objašnjava Papović i dodaje da sadašnji sistem kontrole hrane i pića nije zadovoljavajuć.
 

 

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
esma

pre 6 godina

Najpopularniji osvezavajuci napitak je COCA cola svakako ,ne racunajuci one kojima je svejedno.Nisam subjektivna jer posle coca cole meni je najbolji sveps ,biter lemon ili tonik woter,za koje ne tvrdim da su NAJACI NA TRZISTU tako da nisam pristrasna po PITANJU NEGODOVANJA ODUZIMANJA PRVOG MESTA UNIVERZALNOM BEZALKOHOLNOM PICU KOJE VOLE SVE GENERACIJE. I KOJE OSVEZAVA. AKO SE NE ZLOUPOTREBLJAVA.

Nikola

pre 6 godina

Grčka fanta sadrži 15% soka narandže, fanta za naše tržište sadrži 3%. Dovoljno govori koliko nas truju.

djordje1953

pre 6 godina

ako je toliko stetno sto se ne zabrani prodaja itrovanje dece i naroda

neko ime

pre 6 godina

Neverovatno je, i istinito, da se niko u Srbiji ne pita, ko i kako treba da kontrolise sve takve proizvode, a secer i kolicinu secera koje stavljaju u nasa pica, i pica za Evropu, kao i druge sastojke, nemaju veze jedno sa drugim, i sta sada? Zasto se pitate sto u Srbiji bolestine napreduju, i zasto svi sve samo traze, a niko nista ne proverava?

Marcco

pre 6 godina

Znači, mi dobijamo više šečera a englezi više vode!

Izbori 2024

TV

Netanijahu ima jezive planove! Etnički čista Gaza i rat SAD-a protiv Irana za njega je idelno rešenje! (VIDEO)
Live TV

Netanijahu ima jezive planove! Etnički čista Gaza i rat SAD-a protiv Irana za njega je idelno rešenje! (VIDEO)

Sukob u Gazi eksalira i čini se da se širi na druge frontove. Izrael odlučan da odgovori na napad Irana. Da li zaista Netanijahu gura SAD u rat protiv Irana? Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su bivši potpukovnik KOS-a Ljuban Karan i politikolog, prof. dr Vladimir Pavićević. Uživo u program iz Frankfurta uključio se i politikolog Andreja Lović koji je govorio o tome na koji način Nemačka posmatra ovaj rat. U drugom delu emisije gosti su govorili o ratu u Ukrajini. O ovoj temi govorio je i kapetan garde Branislav Živković koji se putem vajber linka uživo uključio u program.

15.04.2024

19:57

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija