• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Zastitnik potrosaca

20.10.2017

08:19

NEGOTINAC MOMIR PROLAZI KROZ PAKAO! Grejao se na drva, ali toplani MORA DA PLATI 687.000 DINARA!

Zaštitnik potrošača

NEGOTINAC MOMIR PROLAZI KROZ PAKAO! Grejao se na drva, ali toplani MORA DA PLATI 687.000 DINARA!

Podeli vest

Radnici toplane su mu isključili daljinsko grejanje još 2012, ali toplana sudskim putem potražuje da joj se plate svi računi do 2016. Sud se poziva na opštinsku odluku, iako Mirkovića štiti Zakon o zaštiti potrošača

 

Ni predstavnici toplane na sudu nisu poricali da nisam koristio grejanje, ali ipak moram da platim grejanje, sudske troškove i kamatu
Momir Mirković

Isključio se s daljinskog grejanja još 2012, a toplana mu traži da plati 687.000 dinara. Momir Mirković iz Negotina zbog ovog problema našao se u nebranom grožđu, kako kaže, ni kriv ni dužan.

Kako objašnjava, on je pre pet godina podneo zahtev Negotinskoj toplani da njegov stan isključe sa sistema daljinskog grejanja. Na to je imao pravo prema Zakonu o zaštiti potrošača. Kako Momir tvrdi, iako ni predstavnici toplane na sudu nisu poricali da nije koristio grejanje, on ipak mora da plati 687.000 dinara za grejanje, sudske troškove i kamatu.

- Supruga i ja smo ostali bez posla. Nisam od onih ljudi koji će koristiti neku uslugu ako zna da ne može da je plati, a znao sam da nećemo moći da platimo račune za grejanje. Nije nam bilo lako da se na to odlučimo i da pred odlazak u penziju opet počnemo da se grejemo na drva - kaže Momir, koji ima overen zahtev za isključenje koji je predao na pisarnici JKP Badnjevo, koje upravlja toplanama u Negotinu.

Bumbić: Nadam se da ćemo rešiti problem

Nenad Bumbić iz udruženja Zaštita potrošača kaže:
- Tokom razgovora sa direktorom Rajićem nisam stekao da utisak da je reč o čoveku koji menja mišljenje i stavove iz dana u dan, tako da verujem da je u pitanju još jedan nesporazum sa Momirom. Posredovaćemo između njih sa ciljem da se nađe obostrano prihvatljivo rešenje - kaže Bumbić i dodaje da se nada da neće biti prinuđeni da podnose prijave.

Nakon što je predao zahtev, on je, kako tvrdi, pozvao majstore koji rade u toplani da mu isključe grejanje, što su oni i učinili. On navodi da na zahtev nije dobio odgovor, a bio je siguran da je sve u redu.

- Stan komšije ispod isključen je sa grejanja. On isto nije dobio odgovor, već su samo obavili isključenje. Čak i kad sam ponovo dobio račun, bio sam siguran da će sve biti u redu. Na pisarnici sam, za svaki slučaj, ponovo predao zahtev, tj. obavestio sam ih da sam 12. 9. 2012. predao zahtev za isključenje sa mreže - priča Momir, koji je predao ukupno četiri zahteva, ali ni na jedan nije dobio odgovor.

Umesto odgovora stigla mu je tužba za neplaćene račune.

Zatražio je sastanak sa direktorom JKP Badnjevo Golubom Rajićem, koji mu je rekao da ne može da bude isključen sa grejanja jer po odluci Opštine Negotin iz 2009. i 2013. godine to nije dozvoljeno i uputio ga da pročita odluke. Momir je bio siguran da na sudu neće imati problem jer je ipak, kako tvrdi, Zakon Republike Srbije jači od odluke opštine.

Informer

Ispostavilo sa da nije u pravu, jer je pre nekoliko meseci dobio pravosnažnu presudu da mora da plati grejanje bez obzira da li ga je koristio ili ne. Ovo praktično znači da prema sudu on i drugi korisnici ne mogu da se isključe sa grejanja. Ali tu nije kraj priče. Momir je napokon uspeo da se isključi sa grejanja. On je tržišnoj inspekciji prijavio slučaj krajem 2016. godine. U toku vanredne inspekcije direktor Golub Rajić se obavezao da će mu isključiti grejanje.

Rajić je udruženju Zaštita potrošača, koje pokušava da reši problem Momira Mirkovića, objasnio zašto je toplana mogla da isključi stan Momirovog komšije sa sistema, a zatim nije mogla Momirov stan, pa je na kraju ipak mogla i njegov stan da isključi.

- Mi smo dužni da poštujemo odluke opštine, ali i Zakon o zaštiti potrošača. Po odluci koja je važila do 2009, isključenje je bilo moguće. Oko 100 korisnika od ukupno 1.700 je iskoristilo mogućnost da se isključi sa sistema. Tada je doneta odluka da se zabrani isključenje - rekao je Rajić i dodao da će se potruditi da nađe obostrano prihvatljivo rešenje za Momirovu situaciju i da oni kao preduzeće svim korisnicima koji imaju problem u otplati duga nude potpisivanje ugovora o reprogramu.

Međutim, kako nam je Momir rekao, uprkos javnom obećanju, direktor mu je rekao da ne može ništa da učini za njega.

 


 

 

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Netanijahu ima jezive planove! Etnički čista Gaza i rat SAD-a protiv Irana za njega je idelno rešenje! (VIDEO)
Live TV

Netanijahu ima jezive planove! Etnički čista Gaza i rat SAD-a protiv Irana za njega je idelno rešenje! (VIDEO)

Sukob u Gazi eksalira i čini se da se širi na druge frontove. Izrael odlučan da odgovori na napad Irana. Da li zaista Netanijahu gura SAD u rat protiv Irana? Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su bivši potpukovnik KOS-a Ljuban Karan i politikolog, prof. dr Vladimir Pavićević. Uživo u program iz Frankfurta uključio se i politikolog Andreja Lović koji je govorio o tome na koji način Nemačka posmatra ovaj rat. U drugom delu emisije gosti su govorili o ratu u Ukrajini. O ovoj temi govorio je i kapetan garde Branislav Živković koji se putem vajber linka uživo uključio u program.

15.04.2024

19:57

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija