• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Zastitnik potrosaca

25.10.2017

07:55

"IKEA" DERE SRPSKE KUPCE! U Bubanj Potoku SKUPLJE nego u Španiji i Švajcarskoj!

Zaštitnik potrošača

"IKEA" DERE SRPSKE KUPCE! U Bubanj Potoku SKUPLJE nego u Španiji i Švajcarskoj!

Podeli vest

Cene u Srbiji u švedskom lancu za prodaju pokućstva znatno su više nego u njegovim robnim kućama u inostranstvu, pokazalo je istraživanje Zaštitnika potrošača

 

Porciju "Ikeinih" ćufti Hrvati plaćaju 100 dinara manje nego Srbi

Trgovinski lanac "Ikea", čijem dolasku u Srbiju su se obradovali mnogi potrošači, i nije tako blagonaklon prema novčanicima naših građana. Štaviše, slučajnim odabirom komada nameštaja utvrdili smo da su cene pojedinih proizvoda u inostranstvu, gde je prosečna plata nekoliko puta veća, znatno jeftiniji. Svakako, teško je naći da je u Srbiji bilo šta jeftinije od "Ikeinih" proizvoda nego u inostranstvu. U najboljem slučaju, cene su identične.

Tako, na primer, ram za bračni krevet "leirvik" u Bubanj potoku košta 21.999 dinara, dok isti takav u Španiji kupci plaćaju 119 evra (14.000 dinara). Ovakav ram u Švajcarskoj košta 179 franaka, što je oko 18.500 dinara.

"Vejmon" isti kao "marko", ali skuplji 7.700 dinara

Informer

U prodajnom objektu "Ikea" mogu se naći i proizvodi koji se prodaju i u drugim prodavnicama nameštaja u Srbiji. Međutim, ni u ovom slučaju Šveđani nemaju milosti prema kupcima. Jedan od drastičnih primera je klub-stočić koji se u "Ikei" prodaje pod nazivom "vejmon". Za njega ćete u njihovom prodajnom objektu morati da izdvojite 10.990 dinara. Identičan proizvod prodajni lanac "Forma ideale" prodaje za 3.290 dinara, ali pod šifrom "marko". Da je i proizvođač isti uverili smo se na licu mesta. Naime i "vejmon" i "marko" napravljeni su od identičnog materijala u Bosni i Hercegovini. 

Drveni ram za krevet "fjellse" u Srbiji košta 5.999 dinara, dok ga Španci plaćaju 39 evra, što je 4.600 dinara. I u Hrvatskoj je značajno jeftiniji, te ćete isti komad nameštaja u zagrebačkoj "Ikei" platiti 4.400 dinara (279 kuna).

Sofa "kivik" Srbima se prodaje za 54.999 dinara, dok je Švajcarcima na raspolaganju za 399 franaka, odnosno 41.200 dinara. Dakle, oni će je platiti oko 13.000 dinara manje. U Hrvatskoj, isti ovaj komad nameštaja košta 46.000 dinara (2.899 kuna).

Za četvorosed "valentuna" srpski kupci moraju da izdvoje 151.000 dinara, a Španci 1.190 evra, što je čak 10.000 dinara manje. 

Uporedili smo cene i ugaonih garnitura iz kolekcije "vimle". Žuta garnitura četvorosed u Srbiji košta 132.420 dinara, dok je kod komšija Mađara 304.800 forinti, odnosno 117.854 dinara. u Hrvatskoj isti ovaj komad nameštaja košta 121.685 dinara (7.670 kuna). Dakle, za istu stvar Mađari će platiti skoro 15.000 dinara manje, a Hrvati oko 11.000 dinara.

Ništa nije bolja situacija ni sa manjim komadima stvari za kuću. Na primer, lavabo "betingen" kod nas košta 9.999 dinara, a u Zagrebu 500 kuna, odnosno 7.932 dinara.

Ni onima koji su se obradovali švedskim kuglicama od mesa, odnosno ćuftama, neće biti prijatno kada shvate da i tu plaćamo više nego komšije. Porcija od 12 ćufti sa prilogom u "Ikeinom" restoranu u Srbiji košta 449 dinara, dok u hrvatskom 22 kune, odnosno 349 dinara. dakle, Hrvati koji odluče da jedu nakon kupovine za ovaj obrok će izdvojiti 100 dinara manje. 

Nenad Bumbić, predsednik udruženja "Zaštita potrošača" tvrdi da je prilikom posete "Ikei" uočio niz nepravilnosti u poslovanju.

- Švedski lanac izgleda nije do kraja ispoštovao naše zakone. U njihovom prodajnom objektu nismo uspeli da nađemo sva obaveštenja koja po Zakonu o zaštiti potrošača moraju da budu istaknuta na vidljivom mestu. Na primer, nismo našli Obaveštenje o mestu i načinu prijema reklamacije. Njihovo ljubazno osoblje koje se bavi obradom reklamacija ni ne zna da takvo obaveštenje treba da postoji - kaže Bumbić i skreće pažnju na još jedan detalj.

Informer

- Na deklaracijama većine komada nameštaja je navedeno da je uvoznik pravno lice koje po podacima APR-a nije registrovano u Srbiji (Ikea supply AG), kao i da je artikal proizveden u više zemalja. Tako možete kupiti jedan komad nameštaja na kome piše da je proizveden u Nemačkoj, Švedskoj, Poljskoj, Litvaniji i Kini pa slobodno zamislite da je proizveden u zemlji koja vam se najviše sviđa.  

Ikea: na cene utiču troškovi poslovanja

U "Ikei" tvrde da je na formiranje cena utiču veći troškovi poslovanja u Srbiji.
- Kada stupamo na novo tržište, naša osnovna ideja je da ponudimo širok asortiman proizvoda dobrog dizajna, forme, funkcije i kvaliteta po pristupačnim cenama za veliki broj ljudi, imajući u vidu i održivi razvoj. U Srbiji smo posebno vodili računa o kupovnoj moći stanovništva i izdvojili najpristupačnije proizvode u našem asortimanu, i trudili smo se da upravo ti proizvodi imaju još pristupačnije cene nego u regionu iako je za određene proizvode iz asortimana to je bio malo teži zadatak, zbog različitih faktora koji utiču na veće troškove poslovanja u Srbiji - kažu u "Ikei".
Na pitanje, kako objašnjavaju to što identični klub-stočić kod njih skuplji 7.000 dinara nego u drugom salonu nameštaja, tvrde:
- Svesni smo da na tržištu postoji proizvod koji izgleda veoma slično našem stolu "vejmon", čiji dizajn je vlasništvo "Ikee". Ovaj slučaj trenutno ispituje "Ikea of Sweden", organizacija zadužena za dizajn našeg asortimana, i pružićemo više informacija čim budemo u mogućnosti. 

 

 

 

Informer
Informer
Informer

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Maja

pre 5 godina

Nit sam ikad otisla tamo niti cu otici...Ima toliko drugih radnji i privatnih majstora gde je jeftinije...

Odran

pre 5 godina

Da su samo oni derači nego i ostali strani trgovački lanci deru kad nemaju pravu domaću konkurenciju al šta sad možemo kad je sve u stranim rukama i tu smo na milosti a stranci baš vole da nas deru i imam utisak da to rade sa zadovoljstvom.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plejofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija