• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Zastitnik potrosaca

26.10.2017

08:42

U SBERU UVEK NAĐU NAČIN DA NAS DERU! Ukinuli jedan trošak, A SMISLILI DRUGI, DUPLO VEĆI

Zaštitnik potrošača

U SBERU UVEK NAĐU NAČIN DA NAS DERU! Ukinuli jedan trošak, A SMISLILI DRUGI, DUPLO VEĆI

Podeli vest

Ova banka u reklami za kredit posebno ističe ukidanje troškova obrade kredita, ali će vam zato svakog meseca uzeti po 210 dinara na ime "administriranja kreditne partije"

Razne provizije za obradu kredita, prevremenu otplatu i administriranje kredita, sve to je izričito zabranjeno Zakonom o obligacionim odnosima
 

Informer

Dejan Gavrilović, Efektiva

Posle presude Višeg suda u Somboru prema kojoj je banka nezakonito naplatila proviziju klijentu za obradu kredita, banke su masovno počele da reklamiraju pozajmice bez ovog nameta. U međuvremenu i Narodna banka Srbije poslala je na adrese poslovnih banka pismo u vezi sa naknadama za odobravanje kredita u kome se kaže da bi ta naknada trebalo da bude fiksna.

Ali banke ne bi bile banke kada ne bi našle caku da zarade i nadoknade ono čega su se odrekle. Za oko nam je zapao Super keš kredit koji kroz reklamu nudi Sber banka. Ovu pozajmicu promovišu pod parolom "bez troškova obrade", što na prvi pogled zvuči i te kako primamljivo. Jer svako ko je podizao kredit zna da mu je ova stavka iz džepa isterivala po nekoliko hiljada dinara (1,5 do 2 odsto od ukupnog iznosa kredita). Međutim, kada detaljno proučite uslove pod kojima se uzima ova pozajmica, brzo ćete shvatiti da će vam u Sberu na sitno, mesec po mesec, uzeti ozbiljnu sumu novca, koja bi mogla da bude i nekoliko puta veća od one koju su ranije uzimali pod stavkom "obrada kredita".

Ako uzmete kredit u ovoj banci, svakog meseca će vam naplatiti takozvano administriranje kreditne partije. Pod ovom stavkom naplaćivaće vam 210 dinara fiksno, svakog meseca. Dakle, ukoliko odlučite da se zadužite na maksimalan rok otplate koji je 96 meseci, banci ćete na ovaj način dati 20.160 dinara koliko god da ste novca uzeli. Ako pretpostavimo da ste od ove banke pozajmili 500.000 dinara koje ćete vraćati u narednih osam godina, kroz administriranje banka će vam uzeti nešto više od četiri odsto inicijalne sume. Obrada, koje su se odrekli, iznosila je maksimum dva odsto. Iz ove računice se jasno vidi da je banka našla način ne samo da nadoknadi ukinuto, već i da još više zaradi od klijenta.

Informer

Ali, Sber banka nije jedina. Pažljivo smo proučili i promotivnu kampanju Vojvođanske banke, koja nudi klijentima koji podignu stambeni kredit do kraja godine ovu dugoročnu pozajmicu bez troškova obrade kredita. Inače, van promotivnog perioda, taj trošak kod ove banke iznosi 0,95 odsto od inicijalnog iznosa kredita.


OBMANA POTROŠAČA: REKLAME PUNE OPASNIH ZAMKI! Istinu kriju u sitnim slovima!

Međutim, ono što nećete saznati iz reklame jeste da za ovu pozajmicu morate mesečno da izdvojite svakog meseca po 203 dinara, koliko košta trošak vođenja paketa. S obzirom na to da se stambeni krediti uglavnom podižu sa rokom otplate od 30 godina, računica govori da će vas ova stavka koštati 73.080 dinara.

NAKNADA ZA OBRADU KREDITA JE NEZAKONITA! Svi kojima je ova naknada naplaćena IMAJU PRAVO DA TUŽE BANKU!

S obzirom na zvanične podatke koji govore da banke sve više zarađuju na provizijama, a sve manje na kamatama, ni ovaj namet ne treba da nas čudi. Dejan Gavrilović, predsednik udruženja bankarskih klijenata "Efektiva", kaže da banke sve češće naplaćuju razne druge "usluge" koje nude.

- Razne provizije za obradu kredita, prevremenu otplatu i administriranje kredita, sve to je izričito zabranjeno Zakonom o obligacionim odnosima, član 1065, ali korisnici bankarskih usluga nemaju nikakvu zaštitu, pa banke to koriste radi dodatne zarade. NBS bi mogla nešto da uradi, da traži izmene Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga, kako bi bilo jasno definisano da banke ne smeju da naplaćuju ništa više sem kamate, u koju treba da uračunaju sve svoje troškove - kaže Gavrilović.


 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)
Live TV

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)

Teroristički napad u Moskvi je tema broj jedan svetskih medija. Međutim, Zapad na različite načine pokušava da cenzuriše informacije koje dolaze iz Rusije. Sa Jutjub platforme koja je dostupna u većem delu sveta, skidaju se emisije i snimci koji izveštavaju o dešavanjima u Moskvi. To se dešava i televiziji Informer. Sve naše informativne emisije u kojima razgovaramo o ovom užasnom masakru uklonjene su sa Jutjuba sa objašnjenjem da kršimo njihove uslove korišćenja. Cenzurišu se samo i isključivo oni mediji koji postavljaju logično pitanje: da li su Ukrajina i zapadne sile umešane u ovaj teroristički akt? Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar i publicista Drago Delić i Boško Vasiljević, stručnjak za srpsko-ruske odnose.

28.03.2024

12:44

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)
Live TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)

Pred beogradske izbore članovi opozicije pokušavaju da izmanipulišu građane Beograda. Malo, malo dižu paniku netačnim informacijama: tvrde da će pešački prelazi nestati sa mesta na kojima su neophodni, spinuju da je država dozvolila građenje stambenog objekta na mestu dečijeg parka, dižu paniku gde je nema. Sa druge strane, kada zađete među građane i kada popričate sa njima uglavnom komentarišu da Beograd nikada lepše nije izgledao. Gost "Info jutra" bio je glavni gradski urbanista Marko Stojčić sa kojim smo razgovarali o EXPU koji će se održati u Beogradu 2027. godine, ali i drugim važnim temama vezanim za naš glavni grad.

28.03.2024

10:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija