• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Zastitnik potrosaca

07.11.2017

11:20

NE NASEDAJTE NA SLATKOREČIVU REKLAMU! U OKK kreditu OTP banke ništa nije OK!

Zaštitnik potrošača

NE NASEDAJTE NA SLATKOREČIVU REKLAMU! U OKK kreditu OTP banke ništa nije OK!

Podeli vest

Pored promenljive kamate, ovaj keš kredit podrazumeva i brojne prateće troškove, poput naknade za puštanje kredita u korišćenje, održavanja kreditnog računa i obaveznog osiguranja

 

Kada sam se detaljno informisao o kreditu OTP banke, shvatio sam da uz njega idu veliki prateći troškovi
Goran Bobić

OTP banka na sav glas ovih dana promoviše OKK kredit (Otvoreni keš kredit). TV reklama, gde zadovoljna deca, vozači, penzioneri uzvikuju "okekej", samo je dobar mamac za bankarsku pozajmicu koja krije brojne zamke, za koje nećete saznati sve dok ne odete u banku.

Za početak, iz reklame nećete saznati ni kolika je kamatna stopa, a o ostalim pratećim troškovima i da ne govorimo. Na to nam je ukazao čitalac Goran Bobić, koji je sve što ga čeka uz ovaj kredit saznao kada je otišao u banku.

Troškovi koje podrazumeva OKK kredit

Informer

reprezentativni primer:
- 2.000.000 dinara
- rok otplate 120 meseci
- mesečna rata 23.236,98 dinara (prema kalkulatoru na sajtu OTP banke)
- naknada za puštanje kredita u korišćenje 40.000 dinara
- održavanje kreditnog računa 5.000 dinara
- osiguranje 0,1308 % mesečno, na ostatak duga
- UKUPNO VRAĆATE 3.148.437 dinara
- BANCI VRAĆATE 1.148.437 dinara više

- Potreban mi je gotovinski kredit, planiram neke ozbiljnije radove na kući. Iz reklame sam saznao da daju pozajmicu do 2.000.000 dinara. Odgovara mi i period otplate od 10 godina. Međutim, kada sam se detaljno informisao o kreditu, shvatio sam da uz njega idu veliki prateći troškovi. Ni kamate im nisu ništa povoljnije da bih zanemario to što uz kredit naplaćuju sve i svašta. Ljudi obično ne obraćaju pažnju na to, ali kad stavite na papir, shvatićete da to nije zanemarljiva suma - ispričao nam je Bobić i dodao:

- Koliko sam čuo, Narodna banka je dala preporuku da se ukinu svi ti troškovi i uračunaju u kamatu. Neki stručnjaci čak tvrde da su ti troškovi nezakoniti. Ali izgleda da u praksi nije baš tako.

Da je zaista tako, uverili smo se i sami kada smo se informisali o ovom kreditu. Za početak, kamatna stopa zavisi od šestomesečnog belibora. Kada to prevedemo na jezik običnog čoveka, rizik promene kamatne stope prebačen je sa banke na dužnika. Jer belibor se računa kao aritmetička sredina kamatnih stopa po kojima srpske banke međusobno nude pozajmice u dinarima. Dakle, u narednih 10 godina kamatna stopa može da vam se promeni 20 puta. Vi ste ti koji preuzimate na sebe rizike promena na ekonomskom tržištu. Zbog toga je nemoguće da izračunate koliko ćete novca na kraju vratiti banci.

Prateći troškovi kredita su takođe zabrinjavajući. Za početak, ovoj banci morate platiti naknadu za puštanje kredita u korišćenje koja iznosi dva odsto. Dakle za kredit od 2.000.000 dinara, bez obzira na koji period ga uzimate, banci morate platiti 40.000 dinara. Za održavanje kreditnog računa banka naplaćuje 0,25 odsto od iznosa odobrenog kredita, na šestomesečnom nivou. Dakle, ako umete 2.000.000 dinara na 10 godina, to će vas dodatno koštati 5.000 dinara.

BEOGRAĐANIN ZBOG 10 ČEKOVA UPAO U DUŽNIČKO ROPSTVO! OTP banka mu za osam godina DUG UVEĆALA 17 PUTA!

Ova banka vas obavezuje i da osigurate kredit. Premija osiguranja kredita se plaća mesečno i iznosi 0,1308 procenata na ostatak duga. Koliko će to na kraju koštati, teško je izračunati, jer je kamatna stopa promenljiva, a samim tim i ostatak duga.

U SBERU UVEK NAĐU NAČIN DA NAS DERU! Ukinuli jedan trošak, A SMISLILI DRUGI, DUPLO VEĆI

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Prihvaćeno jemstvo od skoro milion i po evra! Sin Vesne Medenice predsednice Vrhovnog suda pušten da se brani sa slobode!
dva puta odbili

Prihvaćeno jemstvo od skoro milion i po evra! Sin Vesne Medenice predsednice Vrhovnog suda pušten da se brani sa slobode!

Ustavni sud Crne Gore usvojio je danas žalbu i utvrdio da se Miloš Medenica, sin bivše predsednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, neosnovano u pritvoru, potvrđeno je nezvanično podgoričkom portalu CdM. Vesni Medenici se takođe sudi, zbog optužbi za zloupotrebu službenog položaja i organizovanja kriminalne grupe, ali se i ona brani sa slobode.

24.04.2024

16:09

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija