• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. M. /M. M. D.

10.11.2017

11:25

LOŠE AUTO-SEDIŠTE MOŽE DA UBIJE DETE! Otvorite četvore oči kada kupujete DEČJA SEDIŠTA ZA AUTOMOBILE!

Zaštitnik potrošača

LOŠE AUTO-SEDIŠTE MOŽE DA UBIJE DETE! Otvorite četvore oči kada kupujete DEČJA SEDIŠTA ZA AUTOMOBILE!

Podeli vest

Sa tržišta su nedavno povučena poznata nemačka sedišta "rikaro" jer je utvrđeno da su nebezbedna za mališane. Evropska unija ima stroge kontrole kvaliteta, pa svi ti loši proizvodi završe u zemljama koje nisu njene članice, tvrde naši sagovornici

Problem je što naši trgovci roditeljima uvaljuju sedišta sa najvećom maržom, a mame i tate ih biraju na osnovu izgleda, boje i materijala, što je velika greška
Damir Okanović, Komitet za saobraćaj

Proizvođači sedišta za automobile igraju se životima naše dece. Brojni testovi pokazali su da čak i brojna vrlo skupa sedišta poznatih robnih marki umesto bezbednosti predstavljaju rizik. U prilog tome ide i činjenica da je nedavno sa domaćeg tržišta povučeno dečje sedište nemačke marke "rikaro" (recaro), "zbog mogućnosti da prilikom udesa može doći do odvajanja sedišta od baze", saznaje Zaštitnik potrošača! 

To je, kako tvrde stručnjaci, opasnije nego da dete nije u sedištu, jer prilikom udesa ovakvo sedište može dodatno da povredi dete. Ovo sporno sedište spada u grupu skupljih i poznatijih marki, a njegova cena na našem tržištu kreće se oko 200 evra.

Predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije Goran Papović naglašava da je u ovom slučaju najveći problem kako se problematična i nebezbedna auto-oprema uopšte našla na našem tržištu?! On tvrdi da je zakazao tržišni nadzor i da mora postojati jača kontrola uvoza.

Saveti za kupovinu bezbednih dečjih sedišta

Shutterstock

* kupovati u specijalizovanim radnjama
* proveriti da li odgovara vašem detetu
* proveriti da li odgovara automobilu
* proveriti rezultate testiranja
* proveriti deklaraciju
* udobnost
* jednostavnost održavanja

- Ovo su poslednje opomene nadležnim organima, jer ukoliko se nešto ne preduzme, naše tržište biće preplavljeno neispravnim proizvodima još lošijeg kvaliteta. Ne smemo dozvoliti da se u Srbiju uvozi sve i svašta samo zato što dolazi iz Evrope. Rizikujemo zdravlje potrošača, ali i njihovu bezbednost, baš kao što je i slučaj sa ovim dečjim auto-sedištima. Najveći problem je što će se ovakve stvari dešavati sve dok naša zemlja ne bude imala evropske standarde kontrole, a samim tim i rigorozniji nadzor uvezenih proizvoda. Zato smatram da mora postojati bolja komunikacija između inspekcija, ministarstava i udruženja potrošača kako bi raspolagali informacijama i delovali za dobrobit naših potrošača - ističe Papović.

Koliko su nekvalitetna i neproverena auto-sedišta opasna za decu, za Zaštitnik potrošača potvrđuje i direktor Srpskog komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović. Prema njegovim rečima, bezbednosna dečja auto-sedišta smanjuju rizik od povreda dece i do 70 procenata.

- Nažalost, ovo nije ništa novo, jer često imamo informacije da je dečja oprema za vožnju povučena sa tržišta, pa čak i od najozbiljnijih proizvođača, kao što su ova sporna "rikaro" sedišta. Evropska unija ima stroge kontrole kvaliteta, pa svi ti proizvodi završe u zemljama koje nisu njene članice. Ali kod nas je najveći problem što naši trgovci ne gledaju da prodaju najkvalitetnije sedište već idu na to da roditeljima uvale sedište sa najvećom maržom. A mame i tate, u želji da njihovo dete ima sve najbolje, sedišta biraju na osnovu izgleda, boje i materijala, što je velika greška - objašnjava Okanović i dodaje:

Ukoliko se ne pojača kontrola uvoza, naše tržište biće preplavljeno neispravnim proizvodima još lošijeg kvaliteta
Goran Papović, NOPS

- Zato dečja auto-sedišta nikako ne smete kupovati na pijacama ili preko interneta, već isključivo u proverenim trgovinama. Najbitnije je da sedište odgovara vašem detetu, da može da se bezbedno prikači za bazu. Jer svrha dečjih sedišta je da prilikom čeonog ili bočnog udara ili prevrtanja dete bude bezbedno ili prođe se sa minimalnim povredama - smatra naš sagovornik.

Da stvar bude još gora, i veliki broj drugih auto-sedišta različitih proizvođača spada u kategoriju nebezbednih, naročito ona koja se kupuju preko interneta ili na pijacama, bez deklaracije, ali i prethodne provere da li odgovaraju vašem detetu. Takođe, veoma je važno da sedišta budu prilagođena uzrastu i težini mališana, jer u suprotnom nisu bezbedna.

200 evra koštaju sporna "rikaro" sedišta

U prilog tome idu i brojna domaća, ali i svetska istraživanja koja pokazuju da pri kupovini dečjih sedišta nije važno koje su marke i koliko koštaju, već je najbitnije proveriti kako su prošla na testu. Pre kupovine važno je da se roditelji dobro informišu o sedištima, da ih isprobaju na svom automobilu sa svojim detetom, da bi sve optimalno odgovaralo.

Prema rečima stručnjaka, bitno je da se sedište pravilno montira, da dete bude ispravno vezano. Samo u tom slučaju sedište može dobro da zaštiti dete, jer nepravilno postavljena sedišta mogu dovesti do povreda u slučaju sudara. Pojas treba da bude u visini pazuha deteta tako da mu prelazi preko ramena, nikako u blizini vrata.

Najskuplja sedišta pala na testu

Nemački auto-moto savez (ADAC) svake godine testira dečja auto-sedišta. Njihova istraživanja pokazuju da cena nije garant za kvalitet i bezbednost. Kako kažu, prilikom kupovine je važnije proveriti kako su ona prošla na testu, a ne kolika im je cena. Na primer, "simpl parenting dona" i "kežual plej sono fiks" su najskuplja u grupi sedišta za decu do jedne i po godine, ali nisu prošla testiranje. I pored cene od čak 460 evra, sedište "simpl parenting dona" je palo na testu zbog prevelike koncentracije štetnih supstanci, a test sigurnosti je jedva prošlo. Sa druge strane, sedište "sajbeks klaud kju" je duplo jeftinije, a dobilo je maksimalnu ocenu za sigurnost pri sudaru i najbolje je ocenjeno u svojoj grupi.

Informer


U ADAC-u ističu da pri kupovini sedišta ne treba gledati samo težinu, već i visinu deteta. Ako dete nije dovoljno visoko za određeno sedište ili podmetač, postavljeni pojas zateže dete u visini vrata, pa može da dođe do ozbiljnih povreda i pri malim brzinama. Neka od testiranih sedišta ne mogu se naći na našem tržištu, a mi vam predstavljamo rezultate za one koja su dostupna srpskim kupcima.

Rigorozne kazne

Kazna za vozača koji vozi dete bez auto-sedišta u Srbiji iznosi oko 120.000 dinara. Takođe, u sedištu mora da se vozi svako dete dok ne dostigne 135 centimetara visine, a taj uzrast najčešće dostižu do 12 godina. Svako auto-sedište mora da poseduje dokaz da je prošlo bezbednosnu proveru, da ima deklaraciju i potvrdu o zemlji porekla.
 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)
Live TV

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)

Teroristički napad u Moskvi je tema broj jedan svetskih medija. Međutim, Zapad na različite načine pokušava da cenzuriše informacije koje dolaze iz Rusije. Sa Jutjub platforme koja je dostupna u većem delu sveta, skidaju se emisije i snimci koji izveštavaju o dešavanjima u Moskvi. To se dešava i televiziji Informer. Sve naše informativne emisije u kojima razgovaramo o ovom užasnom masakru uklonjene su sa Jutjuba sa objašnjenjem da kršimo njihove uslove korišćenja. Cenzurišu se samo i isključivo oni mediji koji postavljaju logično pitanje: da li su Ukrajina i zapadne sile umešane u ovaj teroristički akt? Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar i publicista Drago Delić i Boško Vasiljević, stručnjak za srpsko-ruske odnose.

28.03.2024

12:44

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)
Live TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)

Pred beogradske izbore članovi opozicije pokušavaju da izmanipulišu građane Beograda. Malo, malo dižu paniku netačnim informacijama: tvrde da će pešački prelazi nestati sa mesta na kojima su neophodni, spinuju da je država dozvolila građenje stambenog objekta na mestu dečijeg parka, dižu paniku gde je nema. Sa druge strane, kada zađete među građane i kada popričate sa njima uglavnom komentarišu da Beograd nikada lepše nije izgledao. Gost "Info jutra" bio je glavni gradski urbanista Marko Stojčić sa kojim smo razgovarali o EXPU koji će se održati u Beogradu 2027. godine, ali i drugim važnim temama vezanim za naš glavni grad.

28.03.2024

10:35

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)
Live TV

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)

Predsenik Srbije Aleksandar Vučić kaže da su vitalni nacionalni interesi naše zemlje ugroženi. "U ovom trenutku, nije lako da kažem kakve smo vesti dobili u poslednjih 48 sati. Direktno nam ugrožavaju vitalne nacionalne interese i Srbije i Srpske. Narednih dana upoznaću narod Srbije sa svim izazovima koji su pred nama. Biće teško, najteže do sad. Borićemo se. Pobediće Srbija", napisao je Vučić na svom Instagram profilu. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar Tomislav Lovreković.

28.03.2024

10:11

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija