• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. M. D - K. P.

17.11.2017

18:50

EVROPI KVALITET, NAMA ŠKART! Ovo niste znali: Sva strana roba u Srbiji PROIZVEDENA JE U KINI!

Zaštitnik potrošača

EVROPI KVALITET, NAMA ŠKART! Ovo niste znali: Sva strana roba u Srbiji PROIZVEDENA JE U KINI!

Podeli vest

Čak 95 odsto proizvoda najboljih svetskih brendova koji se prodaju u našoj zemlji napravljeni su u Kini * Ta roba nije nekvalitetna, ali problem je što se najbolji primerci izvoze u EU, dok nama često uvaljuju škart, kažu stručnjaci

Sitni nedostaci
Kod nas često dolazi roba proizvedena u Kini, a koja nije prošla kontrolu u EU. To su proizvodi sa sitnim nedostacima
Goran Papović, NOPS

Više od 95 odsto proizvoda svetskih robnih marki koji se prodaju u Srbiji proizvedeni su u Kini, pokazalo je istraživanje Informera! Čak i roba najskupocenijih i najpoznatijih brendova koja se može naći u našim prodavnicama, bilo da je u pitanju odeća ili tehnika, napravljena je barem delimično u najmnogoljudnijoj zemlji sveta.

Stručnjaci kažu da je čak i na proizvodima koji nemaju oznaku "mejd in Čajna" gotovo uvek neki deo ili sastojak proizveden na Dalekom istoku. Prema njihovim rečima, ta roba generalno nije nekvalitetna, ali je problem u tome što se najbolji primerci izvoze u zemlje EU u kojima su kontrole rigorozne, dok nama često uvaljuju škart.

Kineski falsifikati skoro kao originali

Informer

Nebojša Atanacković kaže da poseban problem nastaje kada Kinezi falsifikuju robu poznatih brendova i izvoze je kao original.
- Ti falsifikati su poprilično verni originalu, jer Kinezi prave i originale, pa su ovladali tehnologijom izrade. Oni od svetskih brendova, pored tehnologija, kupe i ideje, tako da je teško razlučiti šta je pravo, a šta bofl - kaže Atanacković.

Predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković kaže za Informer da ne postoji vrsta robe koja se može kupiti u Srbiji a da nije napravljena u Kini, počev od odeće i obuće, preko posuđa i igračaka, do elektronike i bele tehnike.

- Građani Srbije verovatno nisu ni svesni da, kada kupuju neki komad garderobe ili tehniku svetski priznatog brenda, zapravo kupuju nešto što je proizvedeno u Kini. Ovo je slučaj u 95 odsto robe koja je u našu zemlju uvezena. Čak i kada na deklaraciji nije označeno da nešto dolazi iz Kine, obično je bar neki deo tog proizvoda napravljen tamo. Međutim, to što je nešto proizvedeno u Kini, ne znači da je nekvalitetno. Brendovi poput "adidasa", "sonija" ili "zare" i na Dalekom istoku prave se po vrhunskim standardima i kontrolisani su od strane matičnih kompanija. Problem je što najbolji primerci tih proizvoda idu u Evropsku uniju, a nama se često podmeće škart - kaže Atanacković i objašnjava kako dolazi do toga:

- Problem za naše tržište je što roba koja se uvozi iz Kine stiže u kontejnerima, a carina se plaća po kilogramu. Zbog toga ona i ne može da se sprovede kroz redovan postupak i da se uradi stroga kontrola. Tako nam stižu nekvalitetniji i jeftiniji proizvodi, koji ugrožavaju našu industriju.

Šta se sve pravi u Kini

Informer

* odeća i obuća
* mobilni telefoni
* laptopovi
* klima-uređaji
* digitalne kamere
* hard-diskovi
* igračke
* keramičko posuđe
* ručni satovi
* pokućstvo
* pozamanterija
* galanterija
* LCD ekrani
* koverte, kese, spajalice

Predsednik Nacionalne organizacije potrošača Goran Papović kaže za Informer da u Srbiju često stiže roba proizvedena u Kini koja nije prošla kontrolu u EU.

- Mnogi veliki svetski brendovi svoju proizvodnju preselili su u Kinu i druge istočne zemlje, tako da ne možemo reći da je sva kineska roba lošeg kvaliteta, već je problem u tome što se nama plasiraju oštećeni primerci. To su proizvodi koji zbog sitnih nedostataka ne prođu kontrole na zapadnom tržištu, pa veliki deo tih nekvalitetnih artikala završi na našem. To se potrošačima u Srbiji prodaje kao prva klasa, a zapravo nije - ističe Papović.

Predsednica Upravnog odbora Centra potrošača Srbije Vera Vida smatra da je srpsko tržište preplavljeno robom koja se proizvodi u Kini a da toga nismo ni svesni.

- Tu ima šarolike robe, od tehnike, garderobe, školskog pribora... Čak 90 odsto igračaka koje se prodaju u Evropi napravljeno je upravo u Kini. Ljudi kupuju robu za koju smatraju da je kvalitetna, ali uglavnom ne znaju da su veliki svetski brendovi svoje pogone preselili u Kinu zbog jeftine radne snage. Tako se varaju potrošači, oni kupuju neku marku jer je sinonim za kvalitet, a ne znaju da se delovi proizvode u Kini - priča Vida.

 

Opasno po zdravlje

Goran Papović napominje da roba koja dolazi iz Kine ne podleže kontroli hemijskog sastava, pa može biti potencijalno opasna po zdravlje.
- Još jedan veliki problem jeste što već 20 godina nemamo kontrolu hemijskog sastava proizvoda koje uvozimo. Kod nas, da bi neko pokrenuo proizvodnju džempera, mora da dobije od države veliki broj dozvola, pa taj džemper neće koštati 20 već 50 evra. Zato će se većina odlučiti za jeftini kineski džemper koji nije prošao hemijsku kontrolu, a ne za skuplju domaću proizvodnju - jasan je Papović.

 

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Žoc dobio "pojačanje" za ABA titulu! Nazivali ga cirkuzantom, svi ga pljuvali, a on krenuo da rešeta! (VIDEO)
Partizan

Žoc dobio "pojačanje" za ABA titulu! Nazivali ga cirkuzantom, svi ga pljuvali, a on krenuo da rešeta! (VIDEO)

Košarkaši Partizana trijumfalno su krenuli u odbranu titule u ABA ligi, pošto su sinoć u Beogradskoj areni prilično glatko i ubedljivo savladali Igokeu sa 94:85 u prvom meču četvrtfinalne serije regionalnog takmičenja. Navijači crno-belih, osim zbog trijumfa, imaju razlog za zadovoljstvo i zbog uspona forme igrača koji je do pre nekoliko nedelja praktično bio zaboravljen i potpuno otpisan, a reč je o Amerikancu sa pasošem Hrvatske, Džejlinu Smitu (29)!

18.04.2024

10:28

Odlične vesti za Pešića! "Drim tim" Srbija putuje u Pariz!
Košarka

Odlične vesti za Pešića! "Drim tim" Srbija putuje u Pariz!

Navijači košarkaške reprezentacije Srbije sa nestrpljenjem iščekuju Olimpijske igre, koje će narednog leta biti održane u Parizu! Svi se nadamo da će selektor Svetislav Pešić moći da računa na najbolje igrače kojima Srbija raspolaže, a tu se pre svih misli naravno na Nikolu Jokića. Dok čekamo rasplet NBA plej-ofa kako bismo dobili odgovor na pitanje da li će jedan od najboljih košarkaša današnjice predvoditi ekipu u glavnom gradu Francuske, želja kod pojedinih igrača se ne dovodi u pitanje! Jedan od onih koji će se staviti na raspolaganje Pešiću jeste Aleksej Pokuševski!

18.04.2024

10:46

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija