• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Zaštitnik potošača

01.12.2017

10:39

EPL NAS DERE BEZ MILOSTI! Telefon Ajfon X u Srbiji SKUPLJI NEGO BILO GDE U EVROPI!

Zaštitnik potrošača

EPL NAS DERE BEZ MILOSTI! Telefon Ajfon X u Srbiji SKUPLJI NEGO BILO GDE U EVROPI!

Podeli vest

Ovaj model u Americi se prodaje za 999 dolara, odnosno 100.559 dinara, dok je u našim prodavnicama 58.000 dinara skuplji

Nešto više od dva meseca nakon što je predstavljen u Americi, novi ajfon X stigao je i na druga tržišta, pa i u Srbiju. Ljubitelji Eplovih telefona moraće za ovaj aparat da izdvoje minimum 158.390 dinara, koliko košta u prodavnicama Istyle, dok za bolju verziju sa memorijom i 256 gigabajta, treba da iskeširaju neverovatnih 182.090 dinara. 

Obožavam ajfon, ali to ne znači da želim da budem ovca za šišanjeJovana Bogićević

To je ubedljivo najveća cena ovog telefona u čitavoj Evropi. Ako uporedimo sa 999 dolara, koliko ga plaćaju Amerikanci, jasno je da je kod nas skuplji za čak 58.000 dinara.

Cene smo upoređivali i sa drugim državama. Nemci za najnoviji model treba da izdvoje 135.859 dinara, odnosno 1.149 evra. Treba napomenuti da je prosečna plata u Nemačkoj 2.200 evra, a u Srbiji 400.

I u Rusiji i Velikoj Britaniji situacija je slična. Cena novog ajfona je oko 135.000 dinara, odnosno 999 funti i 79.990 rubalja. Dakle, u gore nabrojanim državama aparat je jeftiniji 23.000 dinara.

Jedini kod kojih je ovaj telefon nešto skuplji nego kod nas je u najskupljoj državi na svetu, u Singapuru, gde košta 1.648 dolara, što je oko 165.000 dinara.

Jovana Bogićević, koja trenutno ima ajfon 7, kaže da je dugo čekala na novi model, za koji skuplja novac, ali kaže da joj ne pada na pamet da ga kupuje u Srbiji.

- Obožavam ajfone. Kažu da kad ga jednom kupiš, ostaješ mu veran, ali to ne znači da želim da budem ovca za šišanje. Ovaj prošli model doneo mi je drug iz Nemačke. Tako sam uštedela 250 evra. Željno sam iščekivala dugo najavljivanu desetku i odricala se mnogo toga da bih skupila pare za njega. Moj rođak uskoro putuje službeno u Ameriku, tako da će mi ga doneti za nepunih 1.000 dolara. Malo ću se strpeti, ali ću da uštedim skoro 500 evra - ispričala nam je Jovana.

PAMETNI TELEFONI ĆE UMRETI, a onda stiže nešto mnogo luđe?

Nešto povoljnije mogu proći oni koji kupuju ovaj telefon uz ugovornu obavezu kod mobilnih operatera. Cena zavisi od mesečne pretplate, odnosno paketa koji ste odabrali. To znači da što plaćate veću pretplatu, telefon će vam u krajnjoj računici biti jeftiniji. Kod jednog od domaćih operatera, cena novog ajfona se kreće od 57.000 (uz mesečnu pretplatu od 7.000 dinara), pa do 132.000 (mesečna pretplata od 600 dinara. Naravno, mesečnoj pretplati dodajete ratu za telefon, i to uz ugovornu obavezu od 24 meseca.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
djak

pre 6 godina

Samo za tacnost informacije cene u americi i u kanadi su bez poreza (pdv)...i dok dodjete do kase da platite sve je drugacije...u kanadi ..provincija ontario plus 13%...u americi slicno ili manje.....zavisno od drzave... A pitanje je ...zasto nekom treba Iphone x?...

goran

pre 6 godina

A zasto mislite da nas "dere" Apple?!? Drzava (carina -pdv) i uvoznik (marza) su odgovorni za krajnju cenu! A sa druge strane, oni i najvise gube ovakvom cenovnom politikom, 98% Apple proizvoda je iz "sive" zone (krijumcarenje).

Vladdimir

pre 6 godina

Vrlo laicki tekst na ozbiljnu temu... Primedbe ne treba adresirati na Apple, vec na drzave u kojima telefon kosta iznad uobicajenog proseka. Sastavni deo cene jednog proizvoda su i carine, administrativni troskovi, razne takse, transport, cost of doing business na samom trzistu, ali i planirana kolicina prodatih telefona na jednom trzistu koja utice na cenu po jedinici proizvoda. Mnogo cemo biti pametniji ako sagledamo i eliminisemo ove druge probleme, nego sto cemo "krivicu" odmah svaliti na proizvodjaca.

Izbori 2024

TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!
Bože, ima li te?!

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!

Među žrtvama tragedije u Krokus siti holu bile su i sestre koje su preživele teroristički napad u Volgodonsku 16. septembra 1999. godine. Tada je porodica živela u Rostovskoj oblasti, a u blizini njihove kuće, teroristi su digli u vazduh kamion sa eksplozivom. Poginulo je 19 ljudi, a Tatjana i Ana Makarski su povređene, ali su preživele.

28.03.2024

20:45

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!
Najzad su ukapirali

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!

Veliki zapadni mediji jedan za drugim prognoziraju neuspeh Ukrajine. Publikacije upozoravaju Kijev na beskorisnost kontraofanzivnih planova i važnost obnavljanja odbrane. U međuvremenu, ukrajinske oružane snage pomeraju sve više zapadne opreme u Harkov u iščekivanju ruske ofanzive. Štaviše, pojedini mediji upozoravaju kako je došlo vreme da se priča i o padu Kijeva!

28.03.2024

19:38

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija