• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Zaštitnik potošača

05.12.2017

12:01

KLOPKA ZA NAIVNE KUPCE! Navodno beskamatni kredit za belu tehniku, A KOŠTA 6.000 DINARA!

Zaštitnik potrošača

KLOPKA ZA NAIVNE KUPCE! Navodno beskamatni kredit za belu tehniku, A KOŠTA 6.000 DINARA!

Podeli vest

Kamata je u ovim slučajevima zaista 0 odsto, ali ovakva kupovina na odloženo podrazumeva plaćanje održavanja kreditne kartice 250 dinara mesečno, zašta kupci uglavnom saznaju po završenom poslu

Beskamatni potrošački kredit ne znači i da ćete robu na rate platiti po ceni kao da je plaćate u gotovini. Jer, na taj način zapravo postajete vlasnik kreditne kartice čije održavanje morate plaćati svakog meseca. 

Neću ja crći za tih dodatnih 250 dinara mesečno, ali ne vidim razlog zašto troškovi nisu transparentniRadomir Stanković

Na to nam je ukazao čitalac Radomir Stanković iz Kragujevca koji je u "Vin vinu" kupio veš-mašinu i usisivač. Umesto planiranih 48.000, koliko su koštala ta dva uređaja, Radomir će na kraju izdvojiti 54.000. Dakle, 6.000 dinara više od planiranog.

- Za tu prodavnicu odlučio sam se jer nude plaćanje do 24 mesečne rate bez kamate. To sam mogao sebi da priuštim, da izdvojim od mesečnih primanja. Najgore od svega je što se od prodavca ne dobiju potpune informacije, već se čovek samo iznenadi. Da se razumemo, neću ja crći za tih dodatnih 250 dinara mesečno od planiranih, ali ne vidim razlog zašto troškovi nisu transparentni - požalio nam se Radomir, koji je tek nakon završene kupovine postao svestan da je zapravo vlasnik kreditne kartice banke čiji klijent nije i da će, sve dok otplaćuje taj kredit plaćati i mesečno održavanje od 250 dinara.

Obrazac ponude mora da sadrži:

- prodajnu cenu robe i usluge za plaćanje gotovinom
- iznos na ime učešća ili prve rate
- povoljnosti ukoliko se plaća gotovinski, a kamatna stopa iznosi 0 odsto
- razliku između cene robe i usluge ako se plaća na odloženo i za gotovinu, iskazana u procentima

- U prodavnici su mi tražili samo ličnu kartu, a posle dva dana došao sam da ispotpisujem hrpu papira i podigao kupljenu robu. Ubrzo mi je na adresu stigla kartica banke čiji klijent nisam. Uz to dobio sam i obaveštenje da na određeni račun te banke moram da uplaćujem 2.250 dinara svakog meseca. Tek onda sam se raspitao zašto mi je rata veća od one koju sam izračunao (2.000 dinara) i onda sam shvatio kako sve to funkcioniše. Čak mi je rečeno i da mogu da raspolažem određenom sumom novca sa te kartice kako budem otplaćivao kredit, ali i to je zamka, jer i sami znate kolike su kamate na kreditne kartice. Kasnije sam čuo da su mnogi ljudi upali u zamku jer su se polakomili na novac koji im je dat na raspolaganje a da ga nisu ni tražili.

Još nepovoljnija opcija od kartica jesu brzi krediti bez odlaska u banku. Tu ponudu imaju skoro sve prodavnice koje nude belu tehniku, nameštaj, mobilne telefone... Brzi krediti koje podižete bez odlaska u banku jesu jedna od najskupljih pozajmica, daleko nepovoljnija od, na primer, keš kredita, pa čak i od kreditnih kartica. To što ste oslobođeni odlaska u banku, na pozajmljenih 100.000 dinara može da vas košta čak 15.000 više na godišnjem nivou nego da ste uzeli keš kredit. Jer, kamata na dinarski keš kredit je otprilike devet odsto na godišnjem nivou, dok je na brzi, bez odlaska u banku, i do 36 odsto kada se saberu svi troškovi te pozajmice. Kako su nam objasnili u jednoj banci koja daje tu vrstu pozajmice, postupak izgleda na sledeći način.

- Od dokumenata potrebni su lična karta, potvrda o zaposlenju i primanjima, a bankar dolazi s laptopom u prodavnicu, proverava kreditnu sposobnost budućeg klijenta i obrađuje kredit. Rate se uplaćuju svakog meseca na račun banke koja je odobrila ovaj zajam. Ako je reč o manjem zajmu, do 60.000 dinara, potvrda o zaposlenju nije potrebna. Rok otplate je uglavnom do 48 meseci. Zbog brzine odobravanja njihove kamate su nešto veće nego kod drugih kredita koji podrazumevaju odlazak u banku i podnošenje prateće dokumentacije - objašnjavaju bankari.

NEMA VIŠE MULJANJA SA PRODAJOM NA RATE

Ko prekrši zakon, kazna 1.000.000 dinara

Od 18. novembra svi trgovci moraju da, prema tačno utvrđenom obrascu, istaknu ako roba nema istu cenu za gotovinu i na rate. Ukoliko to ne učine, preti im kazna do milion dinara. Dakle, kupac mora da bude upoznat sa svim detaljima ponude - koliko je nešto jeftinije ako se plaća gotovinski, koliko je skuplje na rate i kolika je u tom slučaju kamata. Sve te podatke moraju da prikažu i prilikom oglašavanja.

Shutterstock

Ova obaveza proizlazi iz Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga, ali dosad nije postojao obrazac. Najjednostavnije rečeno, to znači da kupac mora da bude upoznat sa svim detaljima ponude.
Njime se propisuje oblik i sadržina obrasca ponude koje su trgovci dužni da istaknu, odnosno prezentuju kupcima. Ovakva obaveza trgovaca u načelu je postojala i ranije, prema Zakonu o zaštiti korisnika finansijskih usluga, ali od danas oni imaju i obrazac na koji tačno način moraju da informišu potrošače o uslovima kupovine.

NE UPADAJTE U TELENOR ZAMKU! Kupovina mobilnog se evidentira u Kreditnom birou, TELEFON NA RATE ZNAČI KREDIT!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija