• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Zastitnik potrosaca

22.12.2017

11:03

SKANDAL! POTPUNI JAVAŠLUK U KURIRSKIM SLUŽBAMA! Gube pakete, ne poštuju vreme, ne primaju reklamacije...

Zaštitnik potrošača

SKANDAL! POTPUNI JAVAŠLUK U KURIRSKIM SLUŽBAMA! Gube pakete, ne poštuju vreme, ne primaju reklamacije...

Podeli vest

Građani se masovno žale na rad servisa za dostavu pošiljki, koji se čak i ne udostoje da odgovore na prigovor ili da im nadoknade nanetu štetu 

Kurirske službe su s jedne strane mnogima olakšale život, ali sve je više onih kojima su ga i zagorčale. Potrošači nam se svakodnevno javljaju sa pritužbama na njihov rad - paketi su izgubljeni, roba je oštećena, vreme preuzimanja pošiljke i isporuke nije ispoštovano. Na pozive uglavnom ne odgovaraju ili daju lažne informacije.

Goga Trajković iz Vranja, koja studira u Novom Sadu, nestrpljivo je očekivala paket koji joj je majka iz rodnog grada poslala preko kurirske službe "Aks". Ispostavilo se da je uzalud čekala, jer ni posle pet dana na njenu adresu u Novom Sadu nisu stigli torbe i koferi sa hranom i drugim potrepštinama.

- Za početak, po pošiljku su kod moje majke došli dan kasnije od ugovorenog. Uredno im je platila poštarinu 1.850 dinara, a na sve to častila kurira još 150 dinara. Prema podacima sa oficijelnog sajta ove kurirske službe, pošiljka je sledećeg dana nešto posle ponoći stigla na sortirnu traku u Šabac. Kako mi nije stizala na adresu, uporno sam zvala na broj telefona sa sajta. Kada bi se udostojili da se jave, dobijala bih uvek isti odgovor - da će stići između 16 i 18 časova. A kad ne stigne, onda kažu sutra. I tako je svako sutra imalo svoje sutra, sve dok nije istekao naknadno izmišljeni rok od tri do pet dana - priča besna Goga Trajković.

Inofrmer

Pitam se ko će nama da nadoknadi sve troškove, od telefonskog računa i goriva do putarine, koje smo utrošili u potrazi za svojim stvarimaGoga Trajković, studentkinja

ŠTA KAŽE ZAKON:

Zakon o poštanskim uslugama, kada je reč o oštećenju robe prilikom transporta glasi:
* U slučaju gubitka ili potpunog ili delimičnog oštećenja sadržine registrovane pošiljke, ili prekoračenja roka za prenos i uručenje registrovane pošiljke u unutrašnjem saobraćaju, poštanski operator dužan je da pošiljaocu ili ovlašćenom licu naknadi štetu, i to:
1) gubitak ili potpuno oštećenje registrovane pošiljke - desetostruki iznos plaćene poštarine za prenos te pošiljke;2) gubitak ili potpuno oštećenje vrednosne pošiljke - iznos označen na pošiljci uvećan za naplaćenu poštarinu po vrednosti i desetostruki iznos plaćene poštarine za prenos te pošiljke;3) gubitak ili pogrešnu isplatu uputnice - iznos u visini uputničkog iznosa uvećan za naplaćenu poštarinu po vrednosti i desetostruki iznos plaćene poštarine za prenos te pošiljke;4) prekoračenje roka za prenos i uručenje registrovane pošiljke - petostruki iznos plaćene poštarine za prenos te pošiljke;5) oštećenje ili umanjenje sadržaja registrovane pošiljke - iznos u visini utvrđenog ili procenjenog dela oštećenja ili umanjenja sadržaja pošiljke, ali ne veći od iznosa koji bi se isplatio u slučaju gubitka ili potpunog oštećenja pošiljke;

* Poštanski operator oslobođen je odgovornosti ako dokaže da je do gubitka ili oštećenja registrovane pošiljke došlo usled uzroka koji se nisu mogli predvideti, pa čak i zbog krivice pošiljaoca

Da stvar bude gora, od službenika nije nikad mogla da dobije informaciju gde se pošiljka nalazi.

- Uvek smo dobijali različite informacije - da se pošiljka nalazi u Beogradu, Šapcu, Novom Sadu. Ne moram ni da kažem koliko puta niko nije podigao slušalicu i koliko puta mi je zalupljena slušalica. Sedam dana kasnije pod pritiskom priznaju da je deo pošiljke izgubljen. Dakle, pet dana su lagali i mazali nam oči kako bi dobili na vremenu, a opet nisu ništa uradili - kaže Trajkovićeva.

- Kako smo poštena porodica koja je jedva skrpila sve što se nalazilo u pošiljci (kompletne studentske potrepštine, stvari, tehniku i sve što je potrebno jednom studentu za život u drugom gradu), nismo odustajali od okretanja telefona, čak i odlaska u predstavništvo "Aksa" u Vranju. Posle desetina lažnih informacija, pokupili smo se i krenuli u pustolovinu traganja za ličnim blagom - ironična je naša sagovornica, koja ubrzo otkriva da se deo pošiljke nalazi u magacinu u Novom Sadu.

- Zelene torbe dobile su neku vojničku crno-maslinastu boju. Stvari su unutra bile polomljene, a hrana pokvarena. Nedostajao je crveni kofer sa točkićima. Pokupim nađene stvari, i dobijem broj mobilnog telefona za reklamaciju uz obećanje da će se izvesna gospođica Nela javiti i rešiti problem. Međutim, taj broj telefona nije u funkciji, a na zvanični broj telefona za reklamacije ili ne dižu slušalicu ili je zauzet. Posle nekoliko dana uspela sam da konačno saznam gde je kofer u kome su mi bile neophodne stvari. Pronađen je u magacinu u Šapcu. Pitam se ko će nama da nadoknadi sve troškove - od telefonskog računa i goriva do putarine, koje smo utrošili u potrazi za svojim stvarima. A da ne pričam da se nisu udostojili ni da nam vrate naknadu za poštarinu - ogorčena je Goga.

Goga je svoju muku podelila i na svom Fejsbuk profilu, nakon čega je usledila lavina pritužbi na kurirsku službu "Aks".

Public

Moj suprug je zimske gume koje je naručio našao u magacinu sakrivene ispod paleta, spremne da budu ukradene samo dok mi malo zaboravimo na njihBiljana Simović

Biljana Simović je prepričala svoj problem.

- Moj suprug je bio uporan, pa je zimske gume koje je naručio našao u magacinu "Aksa" u Šapcu, sakrivene ispod paleta, spremne da budu ukradene samo dok mi malo zaboravimo na njih... Lično je otišao da ih traži i našao ih je na već pomenutom mestu. Rečeno nam je da je pošiljka izgubljena, a kasnije, kad su provaljeni, kurir je rekao da nije bilo mesta u kombiju za njih, pa bi ih on doneo u narednih par dana - požalila se Biljana.

Na to se nadovezala Olivera Pešić, koja se požalila da je na isti način ostala bez bazena, a Mileni Marković pokušali su da naplate poštarinu za paket, iako im je platio pošiljalac.

NOPS: Reklamaciju uložite istog dana

U Nacionalnoj organizaciji potrošača Srbije tvrde da dobijaju sve veći broj žalbi na račun kurirskih službi. Kako kažu, trećina primedaba se odnosi na vreme za koje je isporučena roba, a sve je više i onih koji se im se javljaju zbog loše usluge i isporuke oštećene robe koju oni kasnije ne uspevaju da reklamiraju i zamene.
- Najvažnije je da građani zapamte da bi oni koji primaju pošiljku ili drugo lice koje je ovlašćeno za to, odmah prilikom uručenja, a najkasnije narednog radnog dana, trebalo da reklamiraju oštećenu pošiljku. U suprotnom, pravo na naknadnu štete moraće da ostvaruju u odgovarajućem sudskom postupku - kažu u NOPS-u i dodaju da je operator dužan da se o osnovanosti reklamacije izjasni u roku od osam dana od dana prijema reklamacije.
Prema podacima potrošačkih organizacija, opravdanje koje kurirske službe najčešće daju kao odgovor na reklamaciju i kako bi izbegle obavezu nadoknade štete jeste navodno neodgovarajuće pakovanje robe.

- Drugarica mi je poslala poklon za rođendan, platila i poklon i poštarinu uredno. Kurir iz "Aksa" mi donosi pošiljku i traži da platim sve ponovo. Okrenem nekoliko telefona, oni priznaju grešku i za pola sata mi opet donesu paket, za koji ipak ne treba da platim. Bezobrazluk, hteli su od obe da uzmu pare - ispričala je Milena.
Veliki broj prigovora stigao je i na račun kurirske službe "Beks". Vesna Suvačar Đurić je je jedan od razočaranih korisnika.

- Tri umetničke slike koje sam naslikala sinu za rođendan, poklone unucima, snaji i sinu za Božić poslala sam 6. januara ove godine. Paketa nigde nema, nikakav dokument nisam dobila, nigde ništa nema... Pozivala sam se na zakon, policiju... Ništa do danas nije stiglo i nikom ništa - ispričala je Vesna.

Marijeta Aleksić kaže da je takođe bespomoćno tragala za svojim paketom.

- Paket je trebalo da stigne do 12 sati, ali je ostao u magacinu. I sledećeg dana ista priča. Dobila sam kontakt-telefon za reklamaciju, koji je neprestano zauzet - kaže Marijeta.

Jedan od korisnika "Dejli ekspresa" se takođe našao u neobranom grožđu.

- Kupio sam eksterni disk preko interneta i zamolio prodavca da mi pošalje odmah jer sam išao na put. Javio mi je da je poslao "Dejli ekspresom". Zove me kurir ujutru oko osam sati, kaže da je tu za minut. Izađem napolje, nema nikoga. Zove on mene ponovo i ispostavi se da je u istoj ulici, ali u drugom mestu. Uredno sam poslao prodavcu u poruci tačnu adresu i poštanski broj, koju je on i prosledio kurirskoj službi. I da stvar bude još gora, hteo sam na moju štetu da odem do tog mesta koje je udaljeno nekih 15-20 kilometara, samo zato što mi hitno treba paket, iako je njihov propust u pitanju! Međutim, kurir mi kaže kako on ne može da čeka i, ako mi hitno treba paket, da dođem do njihovog magacina u Novom Sadu, koji je nekih 40 kilometara udaljen. Krajnji bezobrazluk! Prodavac je takođe kontaktirao sa njima i utvrđeno je da je njihova greška u pitanju - ispričao je K. P.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Gale

pre 6 godina

Takođe kriminalno ponašanje kurirske službe AKS gde je moj novac nakon uspesnog uručenja kupcu bespravno drzan 12 dana.Po angažovanju advokata iz moje familije brzinom svetlosti su doneli pare pravdajuci se koje kakvim lažima.Za njih se otvoreno sada zna da peru i vrte novac od korisnika njiovih usluga.Ovijem treba da se pod hitno pozabavu tuzioci za org.kriminal i zabrani rad AKS i sviju koji su okrsili zakon.Sredstva da im se oduzmu i obestete svi osteceni.

moze biti samo jedan

pre 6 godina

Ha, ha, pa hocete li bar do kraja da izreklamirate sluzbu koju treba?

aca

pre 6 godina

ja sam kod dejli vasario, isto su mesto pobrkali i 2 puta 7 dana sam cekao paket i nista ,cist bezobrazluk

Mirko

pre 6 godina

Pozatvarati ove lopove i ostaviti da posluje samo POST EXPRESS. Bex svakodnevno krši saobraćajne propise, njihovi vozači umislili da su vozači Formule 1 jurišaju na nedozvoljenom delu trotoara ispred dečijeg igrališta. AKSA još gora, lopovi i drski kuriri - kada čekam da preuzme pošiljku kasni 40 minuta, kada treba da mi isporuči pošiljku daje mi 3 minuta da sidjem ispred zgrade???

Gaga

pre 6 godina

Hvala Informeru što piše o ovoj temi. Ja sam poslao paket Bex-om paket je stigao ali je poštarina plaćena umesto 2 kg kao da je 20 kg tj umesto 300 dinara primaoc je platio 900 dinara. Uopšte nisu hteli da se jave na telefon koji je za reklamacije. Na e majl nisu odgovarali. Žalio sam se Udruženju potrošača i Inspekciji za poštanski saobraćaj. Tek tada su uvažili žalbu i vratili novac.Kasnije sam čuo da su mnogi imali isti ovakav problem sa Bexom. Radi se o PLJAČKI građana od strane Bex a kako vidim i od drugih kurirskih službi. ZAŠTO država ništa ne preduzima ???

u magnovenju

pre 6 godina

Imao sam problemna sa kurirskom službom "AKS". Nikad više neću koristiti njihove usluge.

Boki

pre 5 godina

AKS je najgori. Lopovi! Ne koristite AKS NIKAKO!

Rasa

pre 4 godine

Sve službe su polupane, primoran sam da ih koristim kad isporučujem i kad naručujem nešto, ove godine 2019 sam osetio njihov da nazovem "teror", AKS sam odavno precrtao, u početku su imali poštene i vredne ljude u NS koje sam cenio i imao reči hvale, a onda su došli neki katastrofalni, gde ih samo nađu. Svoje pakete sam čekao nekad 10 dana uz bezbroj poziva i gnjavaže. post expres je bio dobar do ove godine, a onda je taj virus spopao i njih, po paket ne dođu po 2-3 dana i nemaju nikakvo objašnjenje zašto, kurir mi ne donese u dogovoreno vreme paket koji je davno poslat, pri tome, svako čekanje paketa i slanje je čisto gubljenje vremena,pogotovo kad se ne pojave, pa tako par dana. Kad dođe vreme da mi treba njihova usluga odma mi prolete sve slike terora koji sam doživeo sa njihovim uslugama koje "dobro plaćamo" i kad mnogo zaseru, naj veći biser jednog kurira iz post expresa, na pitanje zašto me nije zvao ako je bio ispred kuće je: " nisam imao kredita"!!!! a na drugo pitanje zašto nije ušao i zvrcnuo zvono rekao: "bojao se kera!!! " kojeg ni nemam! Posle toga mi ni nedostavljaju paket kući, već moram po paket lično i pritom mi naplate uslugu kao da su to obavili naj bolje. To je poštarska lična osveta, na moju pretnju da ću ga izujedati kad ga budem sreo,!!! Ima još mnogo glupih i bezobraznih opravdanja i izgovora koje sam čuo od njih, da mogu, rado bi prekinuo saradnju sa svima......Gde nestadoše svi dobri ljudi koji su nekad radili.....

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija