• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Zaštitnik potošača

22.12.2017

16:17

OD JANUARA 2018. KAFA SKUPLJA 10%!  Uvođenje akciza PADA NA TERET POTROŠAČA!

Zaštitnik potrošača

OD JANUARA 2018. KAFA SKUPLJA 10%! Uvođenje akciza PADA NA TERET POTROŠAČA!

Podeli vest

Popularni napitak je u proteklih godinu dana poskupeo u proseču za oko 10 do 12 procenata, a to se isto može očekivati već početkom sldeće godine

Uvođenje akciza na kafu od 1. januara 2018. godine, dovešće do poskupljenja ovog proizvoda minimum 10 odsto. Trgovci i proizvođači nemaju nameru da se odreknu zarade, te će ovaj namet ići na štetu potrošača. Treba napomenuti da je kafa u proteklih godinu dana već poskupela u proseku oko 10 procenata, te će nas tako u roku od godinu dana proizvođači udariti dva puta po džepu.  

Kafa će sigurno da poskupi i to minimum za iznos akcizePetar Bogosavljević, Pokret potrošača

Uprkos tome što su se čelnici pojedinih proizvođača kafe oglasili ovim povodom tvrdeći da će oni snositi ovaj namet, jer im ide u prilog zbog toga što markice sprečavaju šverc, ekonomisti i stručnjaci smatraju da kupce neće zaobići poskupljenje. 

Ekonomista Saša Đogović je uveren da će do povećanja cene kafe ipak doći. 

- Ako pogledamo oktobar 2017. na oktobar prošle godine, cena u kategoriji čaj/kafa/kakao porasla je za 8,9 odsto i to povećanje dominantno se odnosi na kafu - navodi Đogović. 

10 NAJPRLJAVIJIH TRGOVAČKIH TRIKOVA: Ovako nam prodavci legalno OTIMAJU PARE!

Kako kaže, to bi moglo da čak i poveća prodaju kafe slabijeg kvaliteta na pijacama i tu svoju ulogu svakako ima inspekcija, koja bi to trebalo da kažnjava. 

- U svakom slučaju, reč je o proizvodu neelastične tražnje i uz poskupljenje kafe ne bi trebalo očekivati da se smanji promet - smatra Đogović.

Akciza na neprženu kafu iznosi 85,75 dinara po kilogramu, a 107,18 dinara po kilogramu na prženu i od tog poreza se očekuje četiri do pet milijardi dinara prihoda u državnom budžetu iduće godine. 

Petar Bogosavljević iz Pokreta za zaštitu potrošača takođe smatra da će kafa sigurno da poskupi i to minimum za iznos akcize.

- Treba očekivati rast maloprodajne cene kafe najmanje za oko deset odsto - smatra Bogosavljević.

NE DAJTE DA VAS LAŽU, TO NIJE KAFA! '2 u 1' i '3 u 1' pune opasnog akrilamida!

S druge strane, saradnik časopisa Makroekonomske analize i trendovi (MAT) Ivan Nikolić smatra da uvođenje akcize na kafu ne mora da izazove poskupljenje u maloprodaji jer bi taj trošak mogli da namire prodavci, umesto da ga prenesu na potrošače.

Zaštitnik potrošača vam u tabeli prikazuje koliko je cena kafe u maloprodaji skočila u poslednjih godinu dana, ali i koliko će koštati već sledećeg meseca ukoliko teret akcize padne na novčanike potrošača. Proizvođači su poskupljenje u toku prošle godine pravdali cenom skokom cene sirove kafe na svetskom tržištu.





Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
JaPaja

pre 6 godina

Nije mi jasno kako to da je ta ista kafa u susednoj Madjarskoj u maloprodaji redovna cena manja za 40% a porez je 27%. Valjada tako mora biti jer taj bezobrazno veliki drzavni aparat treba nahraniti.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija