• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Zaštitnik potošača

26.12.2017

11:19

NE DAJTE TRGOVCIMA DA VAS DERU ZA PRAZNIKE! Evo kako da uštedite i do 20%!

Zaštitnik potrošača

NE DAJTE TRGOVCIMA DA VAS DERU ZA PRAZNIKE! Evo kako da uštedite i do 20%!

Podeli vest

Izbegavajte kupovinu namirnica na jednom mestu. Istražujte cene po marketima, mesarama, pijacama, jer se drastično razlikuju

Za januar kažu da je najduži mesec u godini jer se veći deo prihoda potroši već u prvoj nedelji ovog meseca. Srbi su poznati da ne štede kada su praznične trpeze u pitanju, a prema grubim procenama četvoročlana porodica za novogodišnje slavlje potroši bar 14.000 dinara. Predjelo, sarma, pečenje, salate, piće, slatkiši neizostavni su deo slavlja onih koji za doček ostaju kod kuće. Sedam dana kasnije nadovezuju se Badnje veče i Božić koji podrazumevaju obilne obroke.

Praznični ručak podrazumeva bar pet kilograma sirovog mesa, što je bar 2.500 do 3.000 dinara. Neizbežna sarma je od 1.000 do 1.500 dinara. Bar toliko treba za rusku salatu, a za sireve i suhomesnate proizvode i ostale đakonije uz predjelo dodatnih 3.000 dinara. Iz novčanika nam je već otperjalo 9.000 dinara. Kakav bi to praznični obrok bio bez slatkiša. Ako sami pravite tortu, spremite bar 2.000 dinara. Kada na sve to dodate piće i ostale sitnice, dođosmo do trećine prosečne plate.

Zaštitnik potrošača je obišao markete, pijace i mesare i došli smo do zaključka da ako uložite truda i vremena, možete da uštedite i do 20 odsto, što u ovom slučaju nije malo. Cene mesa variraju i po 200 dinara razlike po kilogramu, baš kao i kada je reč o ribi. Ni razlike u cenama povrća nisu zanemarljve, kao ni kada je reč o piću. Malo-pomalo i nakupiće vam se dve-tri hiljade u džepu koje možete da sačuvate za onu drugu, kritičniju polovinu januara. U prilog tome da se isplati istraživati cene namirnica ide i to što se do sada pokazalo da trgovci podižu cene onih artikala koji su najtraženiji tokom novogodišnjih praznika, i to od 10 do 30 odsto.

Čest je slučaj da akcija nije garancija da se taj artikal na drugom mestu ne može naći za manje pare Zoran Nikolić, NOPS

Saveti za uštedu:

* Obilazite prodajna mesta i upoređujte cene
* Istražujte cenovnike na internetu
* U kupovinu obavezno ponesite spisak i ne odstupajte od njega
* Ne kupujte ono što niste planirali samo zato što je na akciji

Potpredsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije Zoran Nikolić savetuje potrošačima da pre kupovine izlistaju internet kataloge, pa da robu pazare tamo gde je najjeftinija.

- Danas je izuzetno lako napraviti spisak za prazničnu kupovinu iz sopstvene kuće. Većina velikih marketa i mesara ima svoje internet kataloge, pa savetujemo potrošačima da pre odlaska u kupovinu naprave spisak cena, artikala i marketa i prema tome da pazare gde je najjeftinije. Tako će uštedeti puno novca, a pridržavajući se spiska izbeći će i kupovinu nepotrebnih stvari kojima nas proizvođači mame u vreme praznika - kaže Nikolić, i dodaje da akcija nije garancija najmanje cene.

14.000 dinara je potrebno za novogodišnju trpezu

- Čest je slučaj da akcija nije garancija da se taj artikal na drugom mestu ne može naći za manje pare. Potrošači se "zalepe" za akcije poput 4 plus 1 gratis, ne razmišljaju da li im ta roba zapravo treba i da li u nekoj maloj prodavnici isti proizvod mogu naći po nižoj ceni - smatra Nikolić.

On savetuje da građani moraju da budu oprezni pri kupovini.

- Trgovcima je ovo najbolja prilika u godini da napune svoje kase, ali potrošači moraju da budu na oprezu. Često roba koja se reklamira da je sa popustom nema najpovoljniju cenu. Građani treba da obiđu više radnji i da procene gde im se najviše isplati da kupuju namirnice - kaže Nikolić.

ZAŠTITNIKOV VODIČ ZA EKONOMIČNU KUPOVINU





Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Odlične vesti za Pešića! "Drim tim" Srbija putuje u Pariz!
Košarka

Odlične vesti za Pešića! "Drim tim" Srbija putuje u Pariz!

Navijači košarkaške reprezentacije Srbije sa nestrpljenjem iščekuju Olimpijske igre, koje će narednog leta biti održane u Parizu! Svi se nadamo da će selektor Svetislav Pešić moći da računa na najbolje igrače kojima Srbija raspolaže, a tu se pre svih misli naravno na Nikolu Jokića. Dok čekamo rasplet NBA plej-ofa kako bismo dobili odgovor na pitanje da li će jedan od najboljih košarkaša današnjice predvoditi ekipu u glavnom gradu Francuske, želja kod pojedinih igrača se ne dovodi u pitanje! Jedan od onih koji će se staviti na raspolaganje Pešiću jeste Aleksej Pokuševski!

18.04.2024

10:46

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija