• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Zaštitnik potošača

27.12.2017

11:19

BANKE BI NAM I DUŠU UZELE! Ni pregled stanja na računu na bankomatima NIJE VIŠE BESPLATAN!

Zaštitnik potrošača

BANKE BI NAM I DUŠU UZELE! Ni pregled stanja na računu na bankomatima NIJE VIŠE BESPLATAN!

Podeli vest

Ukoliko želite da proverite koliko novca imate na računu a da ne čekate satima u redu, to možete učiniti na bankomatu, što će vam se naplatiti od 10 do 30 dinara, u zavisnosti o kojoj banci je reč

Redovi u bankama, prouzrokovani malim brojem službenika, naterali su mnoge da se okrenu bankomatima ili mobilnom bankarstvu, bar za one usluge koje je moguće obaviti na taj način. Kako smo već pisali, klijenti su se između ostalog žalili na višesatno čekanje u Unikredit banci, koja pokušava da natera klijente da što manje poslova obavljaju u ekspozituri. Ali da to nije samo stvar rasterećenja već i profita, ukazao nam je Nikola Kovačević iz Kragujevca.

Banka čini sve da zaradi gde god može. I ukoliko ne reagujete na rast provizije, ona će neosetno povećavati naknadeDušan Uzelac, Kamatica
15 dinara košta provera stanja u Unikredit banci

- Trudim se da koristim sva raspoloživa sredstva kako ne bih gubio vreme u čekanju u redovima. Sve što mogu plaćam onlajn, a novac podižem na bankomatu. Tamo i proveravam stanje na računu. Na mesečnom izvodu su mi se u nekoliko navrata pojavili troškovi od 15 dinara. Ispostavilo se da svaki put kada na bankomatu proverim koliko novca imam na računu, Unikredit banka mi za to naplati 15 dinara. Da napomenem, na šalteru je to besplatno. Dakle, to što izbegavam čekanje u redu košta me 15 dinara - priča naš sagovornik i dodaje da mu ova banka naplati i kada putem SMS poruke proverava stanje.

U SBERU UVEK NAĐU NAČIN DA NAS DERU! Ukinuli jedan trošak, A SMISLILI DRUGI, DUPLO VEĆI

- Ne radi se o novcu, to je zaista smešna cifra, ali je s druge strane bezobrazluk. Banke su postale nemilosrdne. Više ne možete besplatno znati ni koliko imate novca na svom računu! Naravno, veliki broj građana korisnika ove banke za ovu "dažbinu" sazna tek kada dođe na bankomat ili prouči mesečni izvod, kao ja. Očigledno su odlučili da svoje klijente "deru na sitno", jer ko će da menja banku zbog 15 dinara. A pretpostavljam da ni drugi nisu ništa bolji - poručuje Nikola.

Šta nam sve uzimaju

* Banke u Srbiji stanovništvu naplaćuju više od 260 naknada
* Banke su prošle godine na ime raznih naknada i provizija naplatile ukupno 51 milijardu dinara
* Kada se odbiju troškovi, čista neto zarada od provizija je 35,3 milijarde dinara

I bio je u pravu. Unikredit banka nije usamljen slučaj. Naplaćivanje provere stanja na bankomatima zatekli smo i u Vojvođanskoj banci, kod koje ova usluga iznosi 10 dinara. U Sosijete ženeral banci ćete moći da se informišete o stanju na računu besplatno tri puta u toku meseca, dok se svaki sledeći upit naplaćuje 15 dinara.

Prema tarifniku NLB banke, ova usluga se naplaćuje 30 dinara. U Prokredit banci će vam ovu uslugu naplatiti kao i u većini gorepomenutih banaka, 15 dinara po upitu.

Dušan Uzelac, urednik finansijskog portala "Kamatica", objašnjava da Zakon o platnim uslugama ne štiti klijente po pitanju ovih ili sličnih naknada.

NE NASEDAJTE NA SLATKOREČIVU REKLAMU! U OKK kreditu OTP banke ništa nije OK!

- Nije određeno šta banke smeju da naplaćuju. Same određuju provizije i o tome jednostavno obaveštavaju klijente. Ali to obaveštenje može da bude na 50 strana na sajtu banke. Ovakvu beskrupuloznost mogao sam da očekujem na početku rada stranih banaka, ali posle toliko promena koje im je nametnula NBS, nisam očekivao da će i na ovakav način da zarađuju na klijentima. Banka čini sve da zaradi gde god to može. I ukoliko ne reagujete na rast provizije, ona će neosetno povećavati naknade. Zato savet, kad god vam povise iznos naknade, menjajte banku - rekao je Uzelac.

PISMENA ISPOVEST BANKARKE O KREDITNOJ PREVARI VEKA: Svesno smo obmanjivali klijente! Morali smo da hvalimo kredite u švajcarcima!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Sreten

pre 6 godina

Iskreno ovo je nesto sto traje godinama.Znaci: Naplata obrade kredita Naplata prevremene odplate kredita Kamata na dozvoljen minus Kamata na kamatu kamata na zateznu kamatu Naplata odrzavanja racuna Naplata podizanja para na drugom bankomatu a ne maticne banke Naplata provera stanja na bankomatu druge banke Naplata net bankinga placali ne placali racune preko te amolikacije Naplata sms poruke za proveru stanja Ima jos toga sto sigurno nisam nabrojao..

Stojan

pre 6 godina

Ne samo da bi nego uzimaju i dusu ako im dopustite a u danasnje vreme bez njih se ne moze. Jedino resenje je da drzava ima banke koje bi sluzile narodu i koje bi pravile minimalne profite samo za pokrice njihovih troskova. To je nekad bilo, ali u ovo vreme globalizacije takve banke su nedopustive. Spas ce doci kada se unisti ovaj novi svetski poredak, ta globalizacija

Djurdjica

pre 1 godinu

Ovome bi dodala i troskove online bankarstva. Logicno ta vrsta troska ne bi smela postojati, online bankarstvo treba stimulisati: 1. Materijaln usteda - smanjen broj salterskih radnika i vreme obrade podataka 2. Ekoloski, ogromna usteda papira Smatram da je naplata upita stanja, bez priznanice, cist bezobrazluk

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija