• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Zaštitnik potošača

29.12.2017

12:14

POZNATI TRGOVAČKI LANCI VARAJU NAVELIKO! Prodaju meso s malih farmi koje NE POSTOJE!

Zaštitnik potrošača

POZNATI TRGOVAČKI LANCI VARAJU NAVELIKO! Prodaju meso s malih farmi koje NE POSTOJE!

Podeli vest

Industrijski proizvedeno meso "Tesko", "Aldi", "Asdu" i "Lidl" označavaju kao da je organsko, proizvedeno na imanjima koja zapravo ne postoje

Aktivisti ekološke organizacije "Fidbek" optužili su nekoliko velikih trgovačkih lanaca, među kojima su "Tesko", "Aldi", "Asdu" i "Lidl", da za brendiranje proizvoda od mesa koje prodaju koriste "lažne farme". "Fidbek" je pokrenuo kampanju "Total bul" kojom dokazuje da trgovački lanci "neiskreno" brendiraju pojedine proizvode kako bi kupci stekli utisak da tako označeno meso stiže s pravih farmi.

Supermarketi namerno navode potrošače da poveruju da meso potiče od malih proizvođača

Organizacija "Fidbek"

- Budimo sasvim jasni - supermarketi prodaju meso pod imenima lažnih farmi, namerno navodeći potrošače da poveruju da meso potiče od malih proizvođača - rekla je za britanski "Gardijan" direktorka kampanje Džesika Sinkler Tejlor. Kako to funkcioniše opisali su na primeru "Teska" iz 2016, kada je kompanija lansirala svoje brendove "Vudsajd Farms" i "Bosvel Farms", čime je označavala voće, povrće i meso.

Pokazalo se da su neke od tih namirnica dolazile iz inostranstva, ali su s nazivima koji su zvučali izrazito britanski odavale utisak da je reč o britanskim proizvodima. U aprilu je "Asda" pokrenula "Farm stors", nemački "Aldi" je lansirao "Nejčrs pik", a "Lidl" je počeo da prodaje proizvode pod etiketom "Birčvud farm".

(VIDEO) KAKO NAS TRUJU HRANOM! Netfliks uskoro prikazuje dokumentarac!

Za mnoga navedena imena je ispalo, navode "Fidbek" i "Gardijan", da takve farme uopšte ne postoje. Kako dalje navode, čak su i u slučajevima kad je reč o zaista pravim proizvođačima, navedene farme zapravo takve da životinje uzgajaju masovno, u intenzivnoj proizvodnji, daleko od onoga kako se takvo meso reklamira, kao da potiče s malih seoskih domaćinstava.

"Gardijan" se posebno pozabavio slučajem Ričarda Bauha s "Vudsajd farma", koji uzgaja svinje na tako malom nivou da mu je za prodaju dovoljna njegova lokalna prodavnica i internet stranica. Rekao je da su mu mušterije, nakon što je "Tesko" počeo da prodaje meso pod etiketom njegove farme, bile sasvim zbunjene.

- Mi smo uzgajali svinje poslednjih 20 godina, na taj način smo se izdržavali. Kada se ovo pojavilo, mušterije su počele da nas ispituju da li mi možda opskrbljujemo "Tesko". Ne snabdevamo ih. Naše svinje se slobodno kreću i smatramo da je to puno kvalitetnije od onoga što oni prodaju - kazao je Bauh.

MESAR OTKRIVA: Evo kako da prepoznate SVEŽE MESO! Posle ovog teksta neće moći da vam PODVALE!

Poznati trgovinski lanci u Velikoj Britaniji 2013. godine našli su se usred velikog skandala kad je otkriveno da "govedina" koju prodaju sadrži veliki udeo konjskog mesa.

Kad se "Gardijan" obratio "Tesku" s nekoliko logičnih pitanja oko ovakve situacije, iz korporacije su novinarima odgovorili samo to da su svesni opasnosti tužbe. Slučaj nisu komentarisali.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija