• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Zaštitnik potošača

11.01.2018

13:23

JOŠ SAMO DA IM I VAZDUH PLAĆAMO! Banke promenu PIN-a naplaćuju do 200 dinara!

Zaštitnik potrošača

JOŠ SAMO DA IM I VAZDUH PLAĆAMO! Banke promenu PIN-a naplaćuju do 200 dinara!

Podeli vest

Izmena sigurnosnog koda nije besplatna, a u zavisnosti od banke do banke, košta klijente od 100 do 200 dinara. Za privrednike je još skuplje i kreće se i do 600 dinara

Ukoliko posumnjate da vam je bankovna kartica nebezbedna i da je vaš PIN dospeo u nečije ruke, možete promeniti četvorocifreni kod. Međutim, to zadovoljstvo će vas koštati, kao i većina bankarskih usluga.

Nakon što smo pisali o tome da banke naplaćuju proveru stanja računa na bankomatima, nekolicina čitalaca nam je ukazala i na to da se naplaćuje usluga promene sigurnosnog koda.

Mladen Rakić iz Niša klijent je Halk banke, koji je za ovu uslugu platio 150 dinara po kartici.

Pritužbe građana se uglavnom odnose na obračun i visinu naknada koje banke naplaćujuNarodna banka Srbije

- Zaboravio sam novčanik sa karticama i dokumentima u jednom restoranu. Na svu sreću dobio sam sve nazad, ali sam odlučio da promenim PIN-ove i na platnoj i na kreditnoj kartici za svaki slučaj. Odradio sam to na bankomatu, da ne bih čekao u banci i imao sam šta i da vidim. Za to mi je naplaćeno ukupno 300 dinara, za svaku karticu po 150 dinara. Znam da banke samo vazduh ne naplaćuju, ali mi nije jasno zašto uzimaju novac i za ovu uslugu kad njih to apsolutno ništa ne košta - pita se Rakić.

KAKO PAMETNO KORISTITI KARTICU?! Banke nam prodaju maglu, dajući nam više nego što zapravo imamo!

Halk banka nije usamljen slučaj. Skoro da nema banke koja ne naplaćuje ovu uslugu, samo što tarifa varira od 100 do 200 dinara za fizička lica. Tako je, na primer, u Sber i Prokredit banci ta usluga 100 dinara, dok ćete za promenu PIN-a u Sosijete ženeralu platiti 150, a prednjače NLB i Unikredit, koje ovu uslugu naplaćuju 200 dinara.

Još gora situacija je kada je reč o preduzetnicima. Za njih je ova usluga višestruko skuplja i kreće se čak i do 600 dinara.

U potrošačkim udruženjima kažu da im stiže niz pritužbi na rad banaka, a da se čak 80 odsto odnosi na naplatu raznih vrsta provizija.

I u centar NBS, koji prima pritužbe građana na rad banaka, niz žalbi se odnosi na naplatu naknada od strane banaka.

Kako da odaberete siguran PIN

Stručnjaci za bezbednost savetuju da ukoliko je 1234 vaš lični identifikacioni broj, odnosno PIN, morate obavezno da ga promenite. Hakovanjem i objavljivanjem baza podataka koje sadrže PIN, utvrđeno je da je i dalje ubedljivo najpopularnija upravo ta kombinacija, a zatim sledi 1111. Popularni su i 0000, 1212, 7777, 1004, 2000, 4444, 2222 i 6969. Ako ste sami izabrali ili vam je banka dodelila neki od ovih PIN-ova, naročito 1234 ili 1111, odmah ga menjajte.
Shutterstock

Kako kažu, deset najmanje korišćenih kombinacija brojeva su 8957, 9480, 6793, 8398, 0738, 7637, 6835, 9629, 8093, 8068. Za izbor brojeva za PIN ne preporučuje se ni datum rođenja ili venčanja ili neki sličan datum koji ljudi mogu lako da povežu sa vama i da pomisle da ćete ga koristiti kao zaštitni kod.Najbolje je, kako kažu, odabrati neki broj koji nije naveden ni među najpopularnijim, ni među najnepopularnijim kombinacijama, niti se na bilo koji način dovodi u vezu sa vama bitnim datumima.

- Pritužbe se uglavnom odnose na obračun i visinu naknada koje banke naplaćuju za održavanje tekućih računa, prilikom prevremene otplate kredita, za izdavanje potvrda o otplaćenim kreditima, korišćenje platnih kartica, odnosno podizanje gotovine na bankomatu druge banke, kao i na dužinu postupka za odobravanje kredita - kažu u NBS.

ZAMKA ZA POTROŠAČE! Banke nam "uvaljuju" kreditne kartice preko prodavnica!

Na spisku onoga što se naplaćuje je i izdavanje kartice po hitnom postupku, koje košta oko 1.500 dinara, troškovi blokiranja kartice od 300 do 3.000 dinara, slanje opomene 200 do 600 dinara, izdavanje menica 50 dinara, puštanje kredita u opticaj do tri odsto, upit stanja na bankomatu 15 do 20 dinara. SMS provera stanja na računu je oko 10 dinara za poruku, prenos novca za kupljenu nekretninu 1.500 do 8.000 dinara, troškovi obrade neosnovanih reklamacija od 1.000 do 2.500 dinara. Banke su tako, nedavno, počele da naplaćuju i ležarinu na izdate čekove koji nisu prošli, pored toga što i svaki taj papir mora posebno da se plati od 30 do 100 dinara.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija