• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Zaštitnik potošača

01.02.2018

08:50

ALO, BRE BANKARI, DOKLE ĆETE DA NAS DERETE?! Za podizanje keša na tuđem bankomatu UZIMAJU I PO 60% PROVIZIJE!

Zaštitnik potrošača

ALO, BRE BANKARI, DOKLE ĆETE DA NAS DERETE?! Za podizanje keša na tuđem bankomatu UZIMAJU I PO 60% PROVIZIJE!

Podeli vest

Ukoliko podignete 500 dinara gotovine sa debitne kartice na bankomatu koji ne pripada vašoj banci, platićete 150 dinara proviziju, a sa kreditne 300. Još gora situacija je ako podižete gotovinu u inostranstvu

Potreban vam je keš, a u blizini nema bankomata ili ekspoziture vaše matične banke. To što ste prinuđeni da podignete gotovinu na nekom drugom bankomatu moraćete da platite, i to bar 150 dinara po transakciji. Što se iznos podignutog novca povećava, raste i ta nadoknada, ali su sve banke odredile donju granicu za tu proviziju. Tako će 150 dinara da plati i onaj koji podiže 500 dinara, ali i onaj ko uzima 5.000. Kada prevedemo to u procente, provizija za 500 dinara keša je neverovatnih 30 odsto!

Građani moraju da povuku prvi potez i promene banku koja im naplaćuje visoke provizijeDušan Uzelac, Kamatica

Još gore od same činjenice što vam naplaćuju tu proviziju je to što vi zapravo ne znate koliko je to novca sve dok ne dobijete izvod iz banke. Jer na potvrdi koju uzmete na bankomatu taj iznos nigde nije prikazan već samo suma koju ste podigli. A upravo ta naknada je presudna na kom bankomatu će biti uzet novac.

PARE VAM U BANCI NISU SIGURNE! Nestalo mi je 4.500 evra štednje, VEROVATNO SU MISLILI DA SAM UMRLA, PA SU MI UKRALI NOVAC!

U većini poslovnih banaka u Srbiji ta provizija iznosi dva odsto od podignute sume, a gorepomenuti minimalni iznos se kreće od 100 do 220 dinara. Ukoliko ne vodite računa o tome gde podižete novac i ako vam korišćenje tuđih bankomata postane stalna praksa, za to ćete izdvajati mesečno i po nekoliko hiljada dinara.

SAVETI ZA KORIŠĆENJE KARTICA

- Podižite novac isključivo sa bankomata vaše banke
- Podižite novac debitnim karticama, jer banke naplaćuju naknade za podizanje gotovine kreditnim karticama, čak i na svojim bankomatima
- Ukoliko koristite kreditne kartice pri kupovini, ne podižite gotovinu sa bankomata, već koristite kreditne kartice za plaćanje, jer banke ne naplaćuju proviziju za korišćenje kreditne kartice za plaćanje, dok za podizanje novca kreditnom karticom sa bankomata naplaćuju provizije
- Ukoliko već morate da koristite usluge banke koja nije izdavalac vaše kartice, koristite bankomat, jer su naknade za podizanje novca na šalteru druge banke veće nego na bankomatima

Još gore vam se piše ukoliko novac sa svog računa podižete u inostranstvu. Modeli naplate provizije su različiti. Tako će vam, na primer, Sosijete ženeral naplatiti pet evra fiksno, dok u Rajfazenu to obračunavaju drugačije - tri evra plus jedan odsto od transakcije. To znači da, ako podižete 100 evra sa računa, kod ove banke će vas koštati četiri evra. Kod većine banaka taj trošak je od dva do tri odsto od transakcije, a minimum je tri evra. To znači da, ukoliko podižete 10 evra sa bankomata, provizija će vam biti čak 30 procenata.

Podizanje keša sa kreditne kartice je još veća utopija. Banke vam u tim slučajevima keš naplaćuju i kada podižete novac na matičnim bankomatima, a još gore je ako to radite na automatima drugih banaka. Treba imati u vidu da se te provizije obračunavaju mimo kamata koje podrazumeva svaka kreditna kartica. Provizije se u ovim slučajevima kreću uglavnom oko tri odsto, a takođe su propisani i minimalni iznosi, koji su dvostruko veći nego kada je reč o debitnim karticama. Tako ćete u većini banaka morati za to da izdvojite minimum 300 dinara, što na iznos od 500 dinara izraženo u procentima iznosi neverovatnih 60 odsto.

Kada govorimo o kreditnim karticama u inostranstvu, koristite ih samo ako baš morate jer će vas i tu odrati sa provizijama, gde su minimalni iznosi uglavnom oko tri evra. U tim slučajevima imamo primer i NLB banke, koja ovu uslugu naplaćuje 850 dinara fiksno, što je nešto više od sedam evra.

Dušan Uzelac sa finansijskog portala "Kamatica" savetuje građanima pre svega da ne podižu novac kreditnim karticama.

JOŠ SAMO DA IM I VAZDUH PLAĆAMO! Banke promenu PIN-a naplaćuju do 200 dinara!

- Najskuplje što možete da uradite jeste da kreditnom karticom podignete novac sa bankomata. Ona je namenjena za kupovinu, a podizanje novca će vam biti skupo naplaćeno provizijom od tri do pet odsto - objašnjava Uzelac.

On napominje da ima dosta naknada koje se naplaćuju u Srbiji, a nema ih nigde.

- Građani moraju da povuku prvi potez i promene banku koja im naplaćuje visoke provizije, koje se često razlikuju i do nekoliko puta od banke do banke - navodi Uzelac.

BANKE BI NAM I DUŠU UZELE! Ni pregled stanja na računu na bankomatima NIJE VIŠE BESPLATAN!

Zakon o zaštiti korisnika finansijskih usluga propisao je da sve tarife, naknade i provizije banaka moraju biti jasno i javno iskazane.

- Banke su, međutim, otišle u drugu krajnost i sada postoje čitave knjige sa tim naknadama, a ko ima vremena da to čita. U svakoj banci imate neku takvu knjižurinu na pultu - dodaje on.

To što nas banke deru na podizanju gotovine na bankomatima samo je jedna u nizu provizija na kojoj debelo zarađuju. Banke u Srbiji stanovništvu naplaćuju više od 250 naknada. Prema podacima Agencije za privredne registre, banke su prošle godine na ime raznih naknada i provizija naplatile ukupno 51 milijardu dinara. Kada se od toga oduzme skoro 16 milijardi dinara provizija koje su banke imale kao trošak, dobija se neto rezultat od 35,3 milijarde dinara čiste zarade od raznih naknada.





Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
SGbankar

pre 5 godina

A o tome niko ne prica da SOGE ne skida provizije svojim klijentima na podizanje gotovine na tudjim bankomatima?

Marina

pre 5 godina

Samo pozitivna iskustva sa Societe Generale, sve preporuke.

Izbori 2024

TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)
Live TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)

Pred beogradske izbore članovi opozicije pokušavaju da izmanipulišu građane Beograda. Malo, malo dižu paniku netačnim informacijama: tvrde da će pešački prelazi nestati sa mesta na kojima su neophodni, spinuju da je država dozvolila građenje stambenog objekta na mestu dečijeg parka, dižu paniku gde je nema. Sa druge strane, kada zađete među građane i kada popričate sa njima uglavnom komentarišu da Beograd nikada lepše nije izgledao. Gost "Info jutra" bio je glavni gradski urbanista Marko Stojčić sa kojim smo razgovarali o EXPU koji će se održati u Beogradu 2027. godine, ali i drugim važnim temama vezanim za naš glavni grad.

28.03.2024

10:35

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)
Live TV

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)

Predsenik Srbije Aleksandar Vučić kaže da su vitalni nacionalni interesi naše zemlje ugroženi. "U ovom trenutku, nije lako da kažem kakve smo vesti dobili u poslednjih 48 sati. Direktno nam ugrožavaju vitalne nacionalne interese i Srbije i Srpske. Narednih dana upoznaću narod Srbije sa svim izazovima koji su pred nama. Biće teško, najteže do sad. Borićemo se. Pobediće Srbija", napisao je Vučić na svom Instagram profilu. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar Tomislav Lovreković.

28.03.2024

10:11

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)
Live TV

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)

Na današnji dan pre 25 godine, četvrte noći NATO agresije na našu zemlju, Vojska Jugoslavije oborila je američki bombarder F-117A. Do tada se smatralo da ovaj tip aviona, koji je zbog smanjenog radarskog odraza zvan „nevidljivi”, nije moguće locirati na nebu. Ipak, to je uspelo Trećem raketnom divizionu 250. raketne brigade Vojske Jugoslavije, 27. marta 1999. u 20.42 časa. Dva projektila tipa „neva” ispaljena su iz atara Šimanovaca, a jedan je pogodio F-117A, koji se posle bombardovanja podzemnog komandnog centra u brdu Straževica u Beogradu zaputio ka vazdušnom prostoru Mađarske. Letelica u plamenu sunovratila se na njive u ataru sremskog sela Buđanovci. Pilot se katapultirao i prizemljio pomoću padobrana. Ostaci oborenog F-117A „noćni soko”, što je pun naziv aviona, danas se čuvaju u Muzeju vazduhoplovstva, kao trofej kojim nijedna vojska na svetu ne može da se podiči. O ovom poduhvatu Vojske Jugoslavije za Informer TV govorio je Đorđe Aničić, potpukovnik protivvazdušne odbrane, u emisiji "Info jutro".

27.03.2024

10:15

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija