• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: S. S. /M. M. L.

03.02.2018

09:57

OBMANA - CRNO NA BELO! MOL kupuje gorivo od NIS-a i "Lukoila", A REKLAMIRA GA DA JE IZ MAĐARSKE!

Zaštitnik potrošača

OBMANA - CRNO NA BELO! MOL kupuje gorivo od NIS-a i "Lukoila", A REKLAMIRA GA DA JE IZ MAĐARSKE!

Podeli vest

Zaštitnik potrošača došao do faktura koje dokazuju da mađarska kompanija na svojim pumpama ne prodaje samo benzin i dizel iz svojih rafinerija, kao što tvrdi, već ih kupuje i od drugih proizvođača

Ako ste poverovali da je svaki put kada sipate u rezervoar gorivo na "Mol" pumpi ono proizvedeno u Mađarskoj, grdno ste se prevarili. Zaštitnik potrošača došao je do dokumenata koji ukazuju da ova naftna kompanija u Srbiji kupuje benzin i dizel i od NIS-a i "Lukoila", a na svojim pumpama ih prodaje kao svoje gorivo! U otpremnicama koje smo dobili jasno piše koja količina goriva je dopremljena, a to potvrđuje elektronski dopis nadležnih u kome se pumpama nalaže da dostave vreme isporuke i broj rezervoara goriva iz NIS-a. 

Fakture pokazuju da je u 2016. godini "Mol" u dva navrata za potrebe svojih pumpi u Srbiji gorivo kupio od NIS-a i "Lukoila", što ne znači da su to bili usamljeni slučajevi.

Informer

To ne mora da znači da je kvalitet tog goriva lošiji, međutim, radi se o prevari kupaca, jer "Mol" svojim reklamnim kampanjama potencira na tome da se na njihovim pumpama prodaje gorivo iz "Molovih" rafinerija i da dolazi sa inostranog tržišta.

- Dešavalo se da gorivo stiže sa domaćeg tržišta, a da se na našim pumpama prodaje kao "Molovo" gorivo. To je klasična obmana potrošača. To gorivo ne bi trebalo da bude lošeg kvaliteta, ali građani umesto goriva iz "Molovih" rafinerija kupuju gorivo NIS-a ili "Lukoila", a to je prevara kupaca. Jer "Mol" reklamira jedno, a prodaje drugo - navodi radnik "Mola", koji je insistirao na anonimnosti.

Informer

Otpremnice do kojih je Zaštitnik potrošača došao pokazuju da je "Mol" u dva navrata, tokom januara i ferbuara 2016. godine, od NIS-a kupio oko 16 tona goriva evro premijum BMB-95. U novembru iste godine od naftne kompanije "Lukoil" "Mol" je kupio oko 13 tona evrodizela, koji je na kraju završio na njihovim pumpama i prodavao se kao "Molovo" gorivo. Da se gorivo koje nije proizvedeno u "Molovim" rafinerijama prodavalo na njihovim pumpama širom Srbije, pokazuje imejl prepiska između zaposlenih u "Molu" do koje smo došli.

- Molim sve koji su imali isporuke benzina 23. februara 2016. iz NIS-a da danas pošalju tačno vreme isporuke, kao i fabrički broj rezervoara u kom se vršio istovar - navela je koordinatorka sekundarne logistike "Mola" Ana Bogdanović u službenom mejlu koji je prosleđen zaposlenima na benzinskim stanicama "Mola" širom Srbije.

PLAĆAMO BENZIN KAO DA ŽIVIMO U NEMAČKOJ! ISTRAŽUJEMO zašto su cene goriva u Srbiji NAJVEĆE U REGIONU!

Zvaničnu informaciju od mađarske kompanije "Mol" povodom ovog saznanja nismo dobili. Na naše pitanje odakle stiže gorivo koje se prodaje na "Molovim" pumpama u Srbiji, Adriana Kovčin, koja je u toj kompaniji zadužena za odnose sa javnošću, navela je:

- Gorivo koje se trenutno prodaje je uvozno i dolazi iz "Mol" rafinerija.

Na naša ostala pitanja koja se tiču obmane kupaca i dokumentacije do koje smo došli, odgovori iz "Mola" nisu stigli, niti su nadležni odgovorili na naše telefonske pozive.

Redakcija Zaštitnika potrošača obišla je "Molove" pumpe i u neobaveznom razgovoru sa radnicima, između ostalog, pitali smo odakle nabavljaju derivate.

- To vam je mađarski benzin, uvozni. Stiže iz naših rafinerija iz Mađarske - rekli su nam radnici na nekoliko benzinskih stanica.

ANALIZE DIZELA I BENZINA

Najlošiji među konkurencijom

Informer

Iz nedavne analize benzina i dizela koje je uradio Zaštitnik potrošača, nismo pronašli nijednu nepravilnost u "Molovom" gorivu, ali se ispostavilo da se ne svrstava u najkvalitetnije, kao što mnogi vozači misle, verujući da je bolje od ostalih jer stiže iz EU. Štaviše, prema nekim parametrima, ali i ukupnim ocenama, našli su se na začelju tabele.

EKSKLUZIVNO! Nikada do sada objavljena analiza: Evo koji je DIZEL NAJOTPORNIJI NA MRAZ!

Tako, na primer, kada govorimo o udelu sumpora koji šteti okolini, ali i metalnim delovima motora, "Molov" benzin je jedan od najlošijih, naročito onaj iz premijum klase. Takođe, ispostavilo se da "Molov" benzin ima najmanji oktanski broj od šest analiziranih uzoraka, što između ostalog direktno utiče na potrošnju, ali i na čuvanje motora. "Molov" benzin se nije proslavio ni kada je reč o naponu pare, gde se našao u dnu tabele. Kada govorimo o konačnoj oceni kvaliteta, njihov EVRO BMB95 našao se na pretposlednjem, a premijum na poslednjem mestu sa najnižom prosečnom ocenom. Kada govorimo o dizelu, situacija je još gora, te su se i običan, ali i premijum uzorak po konačnoj oceni našli na poslednjem mestu od šest analiziranih uzoraka sa različitih pumpi.

Dešavalo se da gorivo stiže sa domaćeg tržišta, a da se na našim pumpama prodaje kao "Molovo" gorivo. To je klasična obmanaRadnik "Mola"



Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Miki

pre 6 godina

Ovo je sigurno istina sto je objavio informer, a ovim putem zamolio bi informer da istrazi kako se mol ophodi prema radnica koje tretira kao da su sluge, pretpostavljeni na BS ponasaju se kao da su im radnici dosli na privatnom imanju i vrse svakodnevne pritiske nad njim.

Marko

pre 6 godina

Hvala informeru na ovom odlicnom istraZivanju, ko jos veruje Madjarima? Uvek su nam uvaljivali eobu loseg kvaliteta. Uvaljivace i dalje jer niko nece smeti da ih kazni uprkos vasem istrazivanju!

Li men

pre 6 godina

Ko sipa na MOL u zna da je najkvalitetnije gorivo u SRB! Vasa kampanja je smesna...15 godina samo MOL,kad sam morao NIS za 30% veca potrosnja!Ne lazite narod!

HN

pre 5 godina

Dragi moji, na ovu vest jesam malo okasnio. No svi znamo da NIS drzi monopol i da drzava stoji direktno iza toga, pa prosto racunica je jednostavna, drzava ili ti NIS proizvodi toliko koliko moze, sav ostatak ona uvozi, e onda taj jedan deo kolaca daju i samim konkurentima da uvezu neki deo goriva na svoje ime, a sve ostalo su prisiljeni da koriste NIS ovo gorivo. Tako da nista novo. Na NIS pumpama ne tocim vec godinu dana, jer sam na jednoj od pumpi u Novom Sadu, cak 2 litra na 100 Km ima zimskog perioda, sledeceg meseca sam presao na MOL vratila mi se na redovnu ( zimsku ) potrosnju. Svestan sam da je sve monopolisano tako da je sve jedno gde sipas, a da sipamo najgore gorivo koje moze da se napravi sipamo. Dzaba sat i ostali govore da je to gorivo istog kvaliteta po smesni, al koliko je fitrlirano koliko vode u tome ima, koliko procenata aditiva i cega sve ne stavljaju.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija