• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Zaštitnik potošača

14.02.2018

09:55

"AROMA" MARKETI - MIRIŠE NA POKVARENO! Rafovi im puni robe sa isteklim rokom trajanja!

Zaštitnik potrošača

"AROMA" MARKETI - MIRIŠE NA POKVARENO! Rafovi im puni robe sa isteklim rokom trajanja!

Podeli vest

Za samo dva sata u šest "Arominih" prodavnica pronašli smo čak osam proizvoda koji više nisu za upotrebu. Među njima ima i proizvoda namenjenih ljudima koji zbog bolesti imaju poseban režim ishrane

Rafovi lanca marketa "Aroma" preplavljeni su proizvodima kojima je istekao rok trajanja!

Osobama alergičnim na gluten svaki bajati proizvod koji unesu šokira organizam

Milka Raičević, nutricionista

Redakciji Zaštitnika potrošača javili su se zabrinuti čitaoci, koji su nam skrenuli pažnju na ovaj problem, a naša ekipa je tragom te priče obišla šest prestoničkih "Aroma" marketa i uverila se da su police pune proizvoda kojima je rok upotrebe davno istekao (pogledaj grafiku). Nažalost, problematičan nije bio samo jedan, već svaki market u koji smo ušli. U ulozi tajnog kupca, za samo dva sata smo bez muke pronašli čak osam problematičnih proizvoda! Da zlo bude veće, među tom robom našli su se i mlečni proizvodi, ali i hrana namenjena celijakičarima (ljudima koji su osetljivi na gluten i imaju poseban režim ishrane). Osim što su ovakvi proizvodi opasni po zdravlje, bajata roba na rafovima je ozbiljno kršenje zakona, za koje je zaprećena kazna od čak tri miliona dinara.

A ako ste pomislili da nam kasirke nisu prodale ove proizvode, grdno ste se prevarili. Šta više, uopšte nisu ni obratile pažnju na rok trajanja!

TRGOVCI NAS SVESNO TRUJU?! U "Suncu" prodaju keks kome je ISTEKAO ROK PRE TRI MESECA!

Takođe, zabrinjavajuće stanje u ovim prodavnicama dodatno je pogoršalo to što smo zatekli police pune proizvoda kojima rok ističe za dan ili dva. Ako je verovati zatečenom stanju na rafovima, ti proizvodi će i nakon isteka roka ostati na svojim mestima.

Inspekcija: O kazni odlučuje sud

U Tržišnoj inspekciji kažu da to nije u njihovoj nadležnosti:
- Kada se u prodavnicama prodaje roba sa isteklim rokom trajanja - prehrambeni proizvodi, kozmetika, hemija i slično prekršeni su Zakon o bezbednosti hrane i Zakon o zdravstvenoj ispravnosti predmeta opšte upotrebe. Nadzor nad ovim zakonima i u ovim oblastima obavljaju Ministarstvo poljoprivrede i Ministarstvo zdravlja preko inspekcijskih organa u njihovom sastavu - kaže Goran Macura iz Tržišne inspekcije.
Kada smo se obratili Ministarstvu zdravlja rečeno nam je da je to nadženost Tržišne inspekcije, a u Ministarstvu poljoprivrede su nam rekli da je u ovom slučaju prekršen Zakon o bezbednosti hrane. Na pitanje kolike su kazne za takav prekršaj, kažu da se preduzetnik kažnjava sa 250.000 do 500.000 dinara, a pravno lice za privredni prestup se kažnjava sa 300.000 do 3.000.000.
- Sudovi odlučuju o visini kazne. Sud donosi odluku samostalno na osnovu procene konkretnog slučaja.
Na pitanje šta se dešava ako u više prodavnica lanca supermarketa zateknemo proizvode sa isteklim rokom, u Ministarstvu poljoprivrede kažu:
- Svaki pojedinačni subjekt u poslovanju hranom koji je stavio hranu u promet na malo, odgovara za ovo delo nezavisno.

Nutricionista Milka Raičević ističe da je za naše zdravlje vrlo opasno da jedemo ovakvu hranu.

OPREZ: SRPSKI MARKETI PUNI BAJATE HRANE I PIĆA! Istekli rokovi, neispravne deklaracije, loš kvalitet...

- Veoma je bitno da ljudi znaju da je naznačeni rok trajanja zapravo krajnji rok za konzumiranje hrane. Gotovo svaki proizvod u sebi ima više sastojaka i aditiva, a svaki od njih ima svoj rok trajanja koji može da istekne i pre roka naznačenog na pakovanju. Zbog toga je po zdravlje jako opasno jesti hranu kojoj je istekao rok trajanja - smatra naša sagovornica.

Najopasniji su mlečni proizvodi, u kojima se, pored gljivica, može razviti i stafilokokna infekcija

Nevenka Dimitrijević, lekar opšte prakse

Ona dodaje da je konzumiranje bajate hrane posebno opasno za ljude koji su već na posebnom režimu ishrane.

- Celijakičari, osobe koje su alergične na gluten, moraju da obrate posebnu pažnju na rok trajanja. Oni moraju da se hrane zdravo, tako da svaki bajati proizvod koji unesu šokira njihov organizam. Njihova netolerancija na hranu često izaziva dijareje zbog kojih se istroše sluzokoža i resice digestivnog trakta, pa konzumiranjem bajate hrane bolest može da se isprovocira i da se klinička slika drastično pogorša - kaže Raičevićeva.

Da bajata i pokvarena hrana može da napravi haos u našem organizmu, potvrdila nam je i doktorka opšte prakse Nevenka Dimitrijević.

- Unošenje bajate hrane u organizam je veoma opasno po zdravlje. Javljaju se stomačne tegobe, mučnina, povraćanje, dijareja, visoka temperatura, a može doći i do teškog oštećenja sluznice želuca. Najopasniji su mlečni proizvodi, u kojima se, pored gljivica, može razviti i stafilokokna infekcija. Te bakterijske infekcije dugo traju i užasno su teške, jer veoma štete organizmu, pa se moraju adekvatno lečiti - ističe Dimitrijevićeva.

3 miliona dinara je kazna za ovaj prekršaj

Već smo navikli da nas prodavci varaju na razne načine, a stručnjaci nas stalno upozoravaju na jeftine marketinške trikove. Predsednik Pokreta za zaštitu potrošača Petar Bogosavljević savetuje potrošače da dobro otvore oči i paze šta kupuju, ali i da obavezno alarmiraju nadležne ako na rafovima uoče ovakve propuste.

- Hrana kojoj je istekao rok trajanja nikako ne sme da se nađe u prodaji! Ovo predstavlja ozbiljno kršenje zakona jer sva roba mora da se skloni sa rafova kada joj istekne rok upotrebe. Najveća zakonom zaprećena kazna je do tri miliona dinara, a koliko će novca morati da isplati prodavac zavisi od toga koliko je vremena prošlo od trenutka kada je istekao rok - jasan je Bogosavljević.

BLJAK! UŽASNA ISTINA O OMILJENOM DODATKU SENDVIČIMA: Od pokvarenog kačkavalja PRAVE TOPLJENI SIR!

On apeluje na kupce da vode računa i da, pre nego što pazare neki proizvod, prvo pročitaju šta piše na deklaraciji.

- Nažalost, redovna kontrola marketa u našoj zemlji ne postoji. Zato je važno da potrošači prijave ovakve propuste tržišnoj inspekciji, jer inspektori na teren izlaze samo po prijavi. Takođe, u našoj zemlji postoje četiri organizacije koje se finansiraju iz budžeta Srbije kako bi pružali besplatnu pomoć potrošačima i uvek možete da alarmirate jednu od njih - kaže Bogosavljević i naglašava da je prodavac dužan da skloni bajatu robu sa polica čim prođe rok upotrebe.

SVI PROIZVODI SU KUPLJENI 2. FEBRUARA 2018.

Informer





Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
STELA

pre 6 godina

Svratite do Amana da vidite gde se drzi hrana i kako izgledaju prodavnice i prodavacice. Nekome taj jordanac plaća dobar mito da ga ne diraju ono bi na zapadu jos prekjuce bilo sve zatvoreno a on u zatvoru.

Potrosac

pre 6 godina

Bravo za novinare. Napravite takav prilog i o drugim marketima da ne bi neko pomislio da vas je na prikaz robe u Aroma marketima nagovorila njihova konkurencija.

Vladimir

pre 6 godina

Stafilokoka ima vise vrsta, te u mleku nisu otrovne. Dalje, ne moze pojedinacnim aditivima da istekne rok pre isteka roka gotovog proizvoda. Rok trajanja je, najcesce, zastitni rok, a ne krajnji. Cak se, stavlja I rok trajanja na proizvode bez roka trajanja, zbog zakona....

vikendica

pre 6 godina

Zamislite da vas operiše neko ko misli da zna da to radi,vozača autobusa bez obuke i dozvole...Tako je i sa marketima i ljudima koji u njima rade.Dakle,dokle god mnogi budu mislili da mogu biti trgovci biće nam samo gore.Postoje stručne škole i ti prodavci i trgovci su "nevidljivi",nenametljivi,znaju svoj posao šta su rokovi,deklaracije...Ko god vam se obrati sa komšija ili ste za njega"mušterija"/raspitajte se šta taj pojam znači-ko koga"muštra"/taj nema pojma šte je psihologija kupaca koja je u stučnim školama jedan od bitnijih predmeta!Podcenjivanja,ponižavanja i neznanje iz TE oblasti i uslužne delatnosti dovode do pojava koja mogu biti i fatalna po život./bombaža konzerve/I da,prodavac i TRGOVAC nije isto!

Mladen

pre 6 godina

Pa sta je cudno ja sam za 2 dana u pomenuti market 3 puta vracao robu sa isteklim rokom i jos su me napale radnice sto to radim. Kada sam rekao da cu da zovem inspekciju rekle su mi da vise ne dolazim u market. A samo jedno pitanje sta dete da je uzelo jogurt na koji je rok istekao nedelju dana i popilo?

Boban

pre 6 godina

Najskuplji market pored Maxi-a, deru kozu od skupoce! Cena rezanog belog hleba kod njih je 52 din a u marketu nedaleko od njih isti takav 37 din. Za ostale proizvode da ne pisem. Jedina prednost ovog marketa u delu grada gde ja zivim je taj sto je otvoren 24 sata.

Kostadin

pre 6 godina

Proizvodi kojima rok ističe za dan ili dva mogu se prodavati a mogu se prodavati i po isteku roka ako se izdvoje i vidljivo naznači da je roba sa isteklim rokom i da je bezbedna za upotrebu. Treba znati da su ne skoro svi , nego apsolutno svi proizvodi prepuni aditiva i kontervansa da se u Americi dešava da se prilikom ekshumacioje pronalaze tela potpuno sačuvana jer su posle desetak godina upotrebe hrane prezasićene konzervansima postale MUMIFICIRANE bolje od mumija u Egiptu.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija