• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: K. Paunović - J. Matijašević

24.02.2018

10:11

GOLGOTA NOVINARKE INFORMERA! Radnici "Amana" je pretresali kao kriminalca, PA JE POTOM I VREĐALI!

Zaštitnik potrošača

GOLGOTA NOVINARKE INFORMERA! Radnici "Amana" je pretresali kao kriminalca, PA JE POTOM I VREĐALI!

Podeli vest

Prodavačica mi je preprečila put, naterala me da otvorim torbu, a kad sam joj tražila da mi se izvini, rekla mi je: "Za šta da ti se izvinjavam? Sram te bilo", priča Katarina Paunović. Njena koleginica Jovana Matijašević tvrdi da su je, dok je kupovala i razgledala artikle u ovom marketu, sve vreme uhodili prodavci, koji su je bukvalno u stopu pratili

Novinarku Informera prodavci u marketu "Aman" klevetali, optužili je da krade, pretresali, ponizili i izvređali, bez ikakvog razloga.

- Osetila sam se toliko bedno, kao nikada u životu. Od šoka nisam mogla adekvatno ni da reagujem - započinje priču naša Katarina Paunović, kojoj se ova neprijatnost dogodila u jednom od prodajnih objekata u centru Beograda.

Kroz zube je, povišenim tonom, procedila: "Otvori torbu da vidim šta si ukrala"Katarina Paunović

- Dok sam išla na posao, svratila sam do "Amana" na uglu Skadarske i Cara Dušana. Nakon priče o pokvarenim proizvodima u "Aromi", htela sam da vidim da li i u ovim marketima ima takvih slučajeva, s obzirom na to da su nam se često čitaoci žalili da im prodaju bajatu robu. Već na ulazu sačekala me je ne baš ljubazna prodavačica, ali nisam ni obraćala pažnju. Zadržala sam se među rafovima nekih desetak minuta, pogledala datume na nekolicini proizvoda. Shvatila sam da kasnim na posao, te sam krenula ka izlazu - priča Katarina i dodaje:

Informer

- Sve vreme osećala sam da me pomenuta ne baš ljubazna kasirka prati pogledom, bukvalno me špijunirajući kroz police. Čak je nekoliko puta prolazila pored mene pretvarajući se da nešto pakuje, a onda je prosto, bez ijedne reči, stala ispred mene. Već mi je bilo dovoljno neprijatno. Shvatila sam da je vreme da krenem. Milimetri su me delili od kvake, kada se između mene i vrata brzinom svetlosti isprečila pomenuta prodavačica. Kroz zube je, povišenim tonom, procedila: "Otvori torbu!" Potpuno zatečena i zbunjena, uspela sam samo da izustim: "Molim?", na šta je ona gotovo preteći ponovila svoju naredbu, dodavši: "Da vidim šta si ukrala."

Novinarka može da tuži radnicu "Amana"

Advokat Ljubiša Živadinović ukazuje da kasirka nije imala nikakvo pravo da pretresa našu novinarku.- To kasirka nikako nije smela da uradi i tim postupkom ona je prekršila zakon! To sme da uradi samo ovlašćeno lice po unapred utvrđenoj proceduri. Čak i za to mora da postoji osnov sumnje da je neko izvršio krađu, tako što će videti na kamerama da je kupac ukrao robu ili ga je direktno uhvatio u krađi. Takođe, ne sme da se vrši pretres, već mogu samo ljubazno da zamole kupca da otvori torbu. Vaša novinarka sada u građanskoj parnici može da tuži prodavačicu - jasan je Živadinović.

Kako kaže, nikada se nije tako neprijatno osećala.

- Obamrla od stida i sramote, poput nekog pokajnika sam otvorila svoju torbu, koja je zjapila prazna sve dok se prodavačica nije sklonila sa vrata. Valjda je to značilo da mogu da idem jer nisam lopov. Izašla sam iz marketa, ali sam onda shvatila šta mi je snašlo, kao i to da prodavačica nijednom rečju niti postupkom nije izrazila žaljenje zbog svoje greške. Taj bezobrazluk i nekultura naveli su me da se vratim još jednom na mesto svog najvećeg poniženja i upitam je hoće li mi se bar zbog svoje greške izviniti. Na ljubazno postavljeno pitanje opet sam dobila neljubazan i uvredljiv odgovor: "Za šta ja imam tebi da se izvinjavam?" -u dahu prepričava novinarka, koja ističe da joj se ovakvo poniženje nikad pre nije dogodilo.

- Dok sam zatvarala vrata, po drugi put čula sam je kako gunđa iza mojih leđa: "Sram te bilo." E pa, sram Vas bilo! - završava svoju priču naša Katarina.

Da je ovakvo ponašanje radnika "Amana" po svoj prilici kolektivna praksa, potvrđuje i naša novinarka Jovana, koja je sa istom namerom svratila u njihovu prodavnicu u Ulici Braće Jerković. Jovana je obilazila rafove, gledala datume roka trajanja, a ujedno i pazarila za sebe. Sve to ne bi bilo toliko strašno da je u stopu nije pratila jedna od radnica ove prodavnice.

OPASNO! PRODAJU NAM MESO KOJE JE ZABRANJENO! Zakon krše Maksi, Idea, Aroma, Aman...

- Ušla sam najnormalnije u radnju kako bih pazirala za sebe, a ujedno i istražila da li i ovaj trgovinski lanac, kao "Aroma", svojim potrošačima prodaje proizvode sa isteklim rokom i po nekoliko meseci. Išla sam redom i kupovala namirnice sa svog spiska, a usput sam druge samo proveravala. Nikoga nisam ometala, nisam krala, niti kršila bilo koji zakon. To je istraživački deo mog posla i ja sam na to imala pravo - objašnjava Jovana i otkriva:

Pretres sme da uradi samo ovlašćeno lice po utvrđenoj proceduriLjubiša Živadinović, advokat

- Međutim, u jednom trenutku sam primetila da me jedna radnica, vrlo neljubazna i namrštena, bukvalno špijunira i ide za mnom kao da sam najgori kriminalac. Razumem da je to njihov posao i da se verovatno svaki dan susreću sa kradljivcima, ali smatram da neko mora da ih nauči kako se to radi. Osetila sam se jako neprijatno i nelagodno. Toliko je već situacija bila očigledna da sam je pogledala da vidim šta hoće od mene, a ona je bez pardona i dalje gledala u moju korpu, a zatim "bacila oko" i na moj ranac i uputila se na kasu, gde se nešto domunđavala sa koleginicom. Odmah sam završila svoju kupovinu, platila račun i bez reči napustila objekat. A ni od njih nisam dobila ni "hvala" ni "doviđenja" - ogorčena je naša novinarka.

Informer

Vođeni našom informacijom, domaći stručnjaci oštro su osudili ponašanje radnica "Amana" prema potrošačima, u ovom slučaju našim novinarkama. Predsednik Nacionalne organizacije potrošača (NOPS) Goran Papović ističe da je ovo ozbiljno kršenje zakona i da niko nema pravo da na takav način pretresa potrošače.

- Ovo je čist bezobrazluk i neprofesionalnost! Jasno je da u prodavnicama ima krađa, ali zna se ko ima pravo da vas legitimiše i pretresa vam lične stvari. To rade ljudi koji su nadležni i ovlašćeni za to. Ali, nažalost, današnji radnici sebi daju previše prava i zaborave da su oni tu upravo zbog kupaca. Zato apelujem na sve potrošače koji se nađu u ovakvim situacijama bez ikakvog razloga, da odmah traže poslovođu i slučaj prijave nadležnima i policiji - savetuje Papović.

"AROMA" MARKETI - MIRIŠE NA POKVARENO! Rafovi im puni robe sa isteklim rokom trajanja!

Do zaključenja ovog izdanja iz kompanije u čijem vlasništvu je "Aman" nismo dobili odgovore na postavljena pitanja, kao ni to da li postoji neki pravilnik po kom se postupa u slučaju sumnje da neko od kupaca krade robu.

I predsednica CEPS Vera Vida slaže se da ovo nije po zakonu:

- Obezbeđenje u prodavnicama nema prava da legitimiše potrošače. To sme jedino policija. Oni mogu da ga zadrže i ne smeju ništa drugo osim toga. Potrošači nam se žale da su ih neki trgovci legitimisali, uzimali brojeve lične karte, pa čak i upisivali u neku evidenciju. Trgovci ne smeju da prave takve spiskove - tvrdi Vida.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Marko

pre 6 godina

Pa to je normalno..kad je neko sumnjiv..nema veze dali je nocinarka ili ne..

Saradžogla

pre 6 godina

Beograd,Terazije - 23.02.'18 - oko 12 ćasova ... - Gospodine,tamo se vrši prezentacija kolača pa izvolite.Koliko imate godina? - 75. - Uh,izvinite jer je to samo za osobe do 60 godina. ...Pokaza mi mladić reklamni papir gde je to zaista pisalo! .... Ja zaista izgledam najmanje 20 godina mlađe i više puta sam pokazivao ličnu kartu da uverim da imam ohoho decenija života.POŠTENO SAM REKAO GODINE I OSTADOH BEZ KOLAČA?... Pošto sam se žurio nisam zapisao ime firme a to se promovisalo na spratu iznad restorana MEK DONALDS ili je tu bio.Nisam zapamtio jer sam se žurio kući.DISKRIMINACIJA PENZIONERA DO DASKE? ... Zdrav život!Sistemi zaštite živaca!Dobar brak i deca!Pa,bre,stariš laganicom! ... Ukoliko se raspitate o toj promociji kolača na pomenutom mestu saznaćete ime firme.A da sam zapisao ...

Burga

pre 6 godina

Verovatno ih plaća Soroš da šikaniraju "novinarke" informera

pazarac

pre 6 godina

Ista situacija je u svim Aman marketima. U novom Pazaru mi se par puta desilo da kupim proizvod na kom mje istekao rok vazenja, kad sam se vratio od kuce posto zivim prakticno preko puta pomenutog marketa, radnica je, istina, zamenila proizvod ali je vraceni samo ponovo stavila u raf.

Proficap

pre 6 godina

Ja u tom Amanu kupujem skoro svaki dan, i nikada nisam imao problema, cak su veoma ljubazni.

onako usput

pre 6 godina

Zivim van Srbije i dolazim na duzi godisnji odmor (3-4)meseca svake godine. Sem u nekoliko lokalnih prodavnica gde me vec poznaju,svaki ulazak u neki objekt trgovinskog tipa popracen je radnicom koja mi "dise za vratom".Ne sto nije diskretno vec se priblizi mojoj malenkosti na apsolutno nekulturnu udaljenost.Nekoliko puta sam zamolila da se udalji od mene i dobila pogleda "krepale zabe" ,posle toga sam napustala objekt. Cisti bezobrazluk...

Marcco

pre 6 godina

Ti radnici po prodavnicama imaju plate od jedva 25/30 000 a kad popisom ustanove manjau, skidaju im od plate. Šta tu nije jasno? Pa naravno da će da uhode "kupce" koji su im sumljivi.

surovi

pre 6 godina

Kasirka, kao i NIKO iz prodavnice NEMA PRAVO da pretresa torbu nijednom kupcu samo zato što SUMNJA da je kupac nešto "spakovao" u svoju torbu !!! Ako neko od zaposlenih u prodavnici misli da je neko nešto ukrao onda se zaključaju vrata prodavnice i pozove službeno lice - policajac koji na osnovu iznete SUMNJE prodavca, zamoli kupca da pokaže šta ima u torbi !!! Ako kupac odbije da to uradi .... pa dalja procedura se zna !!! U ovom slučaju ima najmanje tri osnova po kome kupac može da podnese prijavu protiv kasirke i odgovornog lica te prodavnice tj. poslovođe ili, kako se to sad zove, menadžera !!! Na kraju, AMAN gospođo šta Vam bi da uđete u tu prodvnicu !!!

Marcco

pre 6 godina

Obezbeđenje u prodavnici ne sme da legitimiše lopove a može da ih zadrži? Jel neko može da mi objasni kako e zadržava uhvaćeni lopov? Silom? A šta jje primena sile i zadržavanje? Ja bih rekao da je to otmica, lišavanje slobode, nanošenje telesnih povreda... i od jedne glluposti tipa "daj ime i adresu" se ide u drugu krajnost.

Marcco

pre 6 godina

Ulazi u prodavnicu, ništa ne kupuje ali prevrne trista proizvoda da proveri da li je istekao rok, izgleda kao narkomanka... a na kraju se čudi žašto je sumljiva... Nakom ovog testa je jasno! Ako prodavnica nema obezbeđenje, može da se krade jer niko ne sme da te legitimiše niti da te zadržava. Obe<beđenje jedino ima u ogromnim supermarketima, prema tome, narode, kradi u mali prodavnicama, niko ti nešta ne može!

Dragana

pre 6 godina

Slazem se novinarkom i moja podrska! odma tuzba!!Cesto kupujem u AMAN prodavnicama zato sto su mi najblize nazalost a iskustvo je slicno ko ostecenoj novinarki.Neljubaznost i drskost,kad im kazem da cu se zaliti oni bez pardona kazu SLOBODNO. UZAS!!

Zeljko

pre 6 godina

Da tužiti gospodju kasirku a potom kazna i otkaz sa posla ako se sumnja da se krade pozove se policija pa oni rade svoj posao

genije

pre 6 godina

Nije mi jasno ko jos kupuje u Amanu, toliko su prljavi , namrsteni , prodavnice im smrde na neki ustajali vazduh ... Ma uzas.

Tito

pre 6 godina

Da li mislite da nekog ineteresuju radnici Informera? Nas interesuju radnici Jure koji klece u video klipovima.

miroslav

pre 6 godina

Radnici tih idiotskih sos marketa su stoka neviđena koje treba da se teraju na društveno koristan rad

Dragan Matejić Kruševac

pre 6 godina

Kad je Vaša radnica naletela na poniženje vi ste odmah odreagovali. A kad je SBB opljačkao moju suprugu vi niste hteli da je zaštitite.

Frst Street 6

pre 6 godina

A sto da je ne pretresa, kao ona jenovinarka pa jos postena, cuvene glumice kradu , policajcu a nece vasa novinarka sto ima platu 250 evra, daj ne lupajte zivotati.

miroslav

pre 6 godina

Žao mi je te devojke novinarke ... što je takvu stvar doživela toj radnici iz amana pod hitnom postupku otkaz

dikan

pre 6 godina

Bravo! Treba napraviti posebnu rubriku i iznositi u javnost bahatost, neprofesionalnost i divljastvo zaposlenih u prodavnicama pa da vidi kompanija koja ih zaposljava sta je antireklama!

flowera

pre 6 godina

Zasto vlasnik nije ugradio kameru pa se sumnjiv kupac prati na kulturan nacin,ja bih tuzila doticnu osobu pa nek se nauce redu...

sara

pre 6 godina

Neverovatno!!, i ja sam to isto doživela u toj Amanovoj radnji, kod Skadarljije. Samo ja nisam htela da se raspravljam, već sam rekla kasirki: U redu, ostavi 1000 dinara i uzmi pogledaj, ako ne nađeš ništa, moje su pare, a prijaviću te i policiji. Nije znala šta da mi odgovori i tako sam izašla. Kada sam došla kući napisala sam prigovor mail-lom, gde sam rekla da sam pretrpela stres i blam pred potrošačima, neprofesionalnom ponašanju kasirke. Moje pravo je da uđem u radnju, pogledam artikle i cene i ne kupim ništa, pogotovo što sam penzioner, pa imam vremena da obiđem više radnji, uporedim cene i odlučim se gde ću da kupim. Ako je sumnja 99% ( na kameri se uoči nešto), onda možeš da zaustavljaš i zoveš policiju. Niko mi nije odgovorio, niti se izvinio. Još par puta mi je kasirka to isto tražila, ali ja sam oguglala na to.

gago

pre 6 godina

U Cacku redovno pazarim u njihovoj samousluzi i nisam tako nesto primetio.Verovatno kod nas nema lopova ili ih barem ima manje.

Srb

pre 6 godina

Golgota je bila put srpske vojske ka Krfu i na Krfu u Prvom svetskom ratu, o'ladite malo..

Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)
Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)

U toku je konstitutivna sednica Narodne Skupštine Srbje. Opozicija ponovo pokušala da ometa gospodina Rabrenovća. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je Dejan Vukelić, urednik Srpskog portala, a u studiju mu se priključila i Ana Đorđević, borac za prava Srba na KiM, Đorđe Todorov iz Centra za društvenu stabilnost i Vanja Vukić, visoki funkcioner SPS-a. Putem vajber uključenja u program se javio i glavni urednik Informera Dragan J. Vučićević.

18.03.2024

13:09

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59