• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Zaštitnik potošača

06.03.2018

11:19

"ZDRAVO ORGANIK" PREVARA! U soku od 100% šargarepe IMA 60% JABUKE!

Zaštitnik potrošača

"ZDRAVO ORGANIK" PREVARA! U soku od 100% šargarepe IMA 60% JABUKE!

Podeli vest

Na etiketi nacrtana šargarepa, a kada pročitate sastav piše - sok od jabuke minimum 60 procenata, i kaša od šargarepe maksimum 40 odsto

Velika fotografija šargarepe na etiketi uz krupnim slovima ispisano "100% šargarepa" ne znači da ste kupili sok od ovog povrća. Potrošači tvrde da su dovedeni u zabludu, ali zakonski, proizvođač je zaštićen jer mu ovakvo deklarisanje omogućava pravilnik.

450 dinara košta 0,75 ml ovog soka

Naime, Slavoljub Grbić je jedan od kupaca koji se osetio nasamarenim kada je kupio ovako deklarisan proizvod kompanije "Zdravo Organik", koji se prodaje u marketima i drogerijama širom Srbije.

- U prodavnici sam tražio sok od šargarepe i kupio sok kompanije "Zdravo Organik" po ceni od oko 450 dinara. Pošto je na glavnoj etiketi slika šargarepe i piše "100% šargarepa", smatrao sam da sam dobio to što sam tražio. Tek kad sam stigao kući primetio sam da u gornjem ćošku etikete piše i jabuka, a tek kad se pročita sadržaj proizvoda, situacija je još gora. Na etiketi piše - sok od jabuke minimum 60 procenata, i kaša od šargarepe maksimum 40 odsto. To znači da jabuke može biti 99 odsto, a šargarepe jedan procenat. Mislim da je ovo klasična prevara i obmana, kojoj treba stati na put - ispričao je Grbić.

Informer

Sok od šargarepe nije jedini proizvod ove kompanije u kome je iskorišćen dobar mamac za mušterije. Ista situacija je i sa sokom od cvekle, koji je takođe bogat sokom od jabuke. 

I u proizvodu sok od cvekle i borovnice 40 odsto čini jabuka. Stručnjaci upozoravaju potrošače da dobro obrate pažnju na sastav kada kupuju sokove, jer Pravilnik omogućava proizvođačima da stavljaju slike voća ili povrća iako ga u proizvodu ima u minimalnim količinama.

ŠOKANTNA ANALIZA "FUZETEA" NAPITKA: Fuzija vode i šećera, VOĆE I ČAJ SAMO U TRAGOVIMA!

Nenad Bumbić iz udruženja Zaštita potrošača kaže da proizvođač nije formalno prekršio zakon jer je sitnim slovima napisao šta još ovaj sok sadrži mimo povrća, ali da je problem u pravilniku koji im to omogućava.

- To vam je kao i sa voćnim čajevima. Dovoljno je da u kesici imate 0,1 odsto borovnice, pa da na kutiji bude nacrtana slika tog voća. Zato kupci treba pažljivo da iščitaju deklaraciju i samo tako će zaista znati šta kupuju, jer ambalaža ume da zavara na prvi pogled ako je ne proučite dobro pre kupovine - kaže Bumbić.

Jabuka kao tropsko voće

Pixabay

Ovo nije usamljen slučaj da je jabuka dominantna u sadržaju sokova, ma kako god da se zvali ili šta god da je nacrtano na ambalaži.

VODIČ ZA PRAVILNO ČITANJE DEKLARACIJA: Aromatizovani jogurt nije isto što i voćni!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija