• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: K. Paunović

10.03.2018

12:14

ISTRAŽUJEMO! NAJVEĆI SRPSKI PARADOKS: Što veće pakovanje, TO JE ROBA - SKUPLJA!

Zaštitnik potrošača

ISTRAŽUJEMO! NAJVEĆI SRPSKI PARADOKS: Što veće pakovanje, TO JE ROBA - SKUPLJA!

Podeli vest

U niz marketa našli smo proizvode koje je isplativije kupovati u manjim količinama i gde logika "veće pakovanje - veća ušteda", kojom se vodi većina kupaca, ne važi

Veće pakovanje, veća ušteda, logika je kojom se vodi većina potrošača. Ali u praksi nije baš tako. U brojnim marketima pronašli smo niz primera da je jeftinije kupiti manje umesto većeg pakovanja pojedinih proizvoda.

Zakonom je propisano da ispod svake cene mora stajati i cena po jedinici mere, koja može biti izražena u kilogramima ili litrimaZoran Nikolić, NOPS

Kada se uputite u neki od mnogobrojnih marketa "Maksi", širom otvorite oči jer umesto da kupite džak "meriks" praška od osam kilograma po ceni od 1.531 dinar, bolje pazarite tri manja pakovanja po tri kilograma. Tako ćete dobiti devet umesto osam kilograma praška, a plus će vam u novčaniku ostati 61 dinar više. Ako ste sa rafa uzeli "megle" maslac od 250 grama, vratite ga nazad i u korpu ubacite dva paketića od po 125 grama jer ćete tako uštedeti 10 dinara. "Kraš bajadera" od 500 grama se u "Maksijevim" marketima prodaje po ceni od 1.570 dinara, dok manje pakovanje od 200 grama košta 599,99. Kupovinom manjeg pakovanja na 100 grama uštedećete po 14 dinara, što je na pola kilograma 70 dinara.

"ZDRAVO ORGANIK" PREVARA! U soku od 100% šargarepe IMA 60% JABUKE!

Slična situacija je i u drugim marketima. Ako ste ljubitelj "barkafe" kafe, u marketu "Univereksport" uštedećete isključivo ako kupite dva pakovanja po 100 grama. Kesica ovog napitka teška 200 grama košta 246,99 dinara, dok vam kupovinom dve manje kesice, po 100 grama, u novčaniku ostaje 11 dinara više. U istom marketu bolje je da pazarite dva pakovanja po pet kilograma "sunoko" šećera umesto jednog džaka od 10 kilograma i na dobitku ste 16 dinara.

"AROMA" MARKETI - MIRIŠE NA POKVARENO! Rafovi im puni robe sa isteklim rokom trajanja!

Što je skuplji proizvod, veća će vam biti i ušteda. Tako kupovinom "meriks" praška od šest kilograma u "Tempu" izdvojićete 173 dinara više nego ako pazarite dve vrećice po tri kilograma.

Potpredsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije Zoran Nikolić poručuje kupcima da dobro otvore oči jer se više puta dokazalo da ne mora da znači da ćete više uštedeti kupovinom većeg pakovanja proizvoda.

- Uvek apelujemo i savetujemo kupce da dobro paze kada idu u nabavku. Tačno je da većina potrošača i dalje smatra da je veće pakovanje isplativije, ali je isto tako tačno da na to pravilo više ne smemo da se oslanjamo. Iako ne bi trebalo tako da bude, veliki broj artikala je skuplji u većoj nego u manjoj ambalaži. Kupci moraju da čitaju i upoređuju cene proizvoda jer je to jedini način da zaista kupe jeftiniji proizvod i uštede - kaže Nikolić.

RAZOTKRIVANJE! Srpski marketi drže prejake cene, JEDEMO NAJSKUPLJU "MILKU" U REGIONU!

Svi ćemo se složiti da nije baš uvek lako izračunati da li je manje pakovanje isplativije od većeg, a nije baš zgodno ni nositi digitron u nabavku. Gramaža često nije zaokružen broj, a cene su skoro uvek izražene sa čuvenih "zarez 99".

Zato naš sagovornik savetuje potrošače kako najlakše da uoče šta im se više isplati bez bespotrebnog računanja.

TRGOVCI SE POIGRAVAJU SA PSIHOM NAJMLAĐIH! Zarađuju ozbiljne pare na DEČJOJ HISTERIJI!

- Nije uvek lako izračunati koje pakovanje se zapravo više isplati. Zakonom je propisano da na rafu ispod svake cene mora stajati i cena po jedinici mere, koja u zavisnosti šta kupujete može biti izražena u kilogramima ili litrima. Upoređivanjem ovih cifri lako ćete uočiti da li je, recimo, kilogram iste čokolade jeftiniji u pakovanju od 80 ili 250 grama. Većina potrošača zaboravlja na ovu olakšicu, pa apelujemo da kada kupujete obratite pažnju - objašnjava Nikolić.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Mira

pre 6 godina

Zasto se novinari ne bave time koliko marketi i moderni apotekarski lanci naplacuju 1cm rafa od dobavljaca i zasto je jedino u Srbiji dozvoljeno da trgovci zapravo zaradjuju od prodaje polica a ne proizvoda? E zato su proizvodi najskuplji i bice jos skuplji. U EU je zabranjena takva naplata pa sad trce svi mega lanci kod nas

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija