• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. M. - K. P. - M. M. D.

31.03.2018

09:51

BLISTAV OSMEH, MALO MORGEN! Paste za izbeljivanje OŠTETIĆE VAŠE ZUBE!?

Zaštitnik potrošača

BLISTAV OSMEH, MALO MORGEN! Paste za izbeljivanje OŠTETIĆE VAŠE ZUBE!?

Podeli vest

Još jedna prevara proizvođača sredstava za pranje zuba. Ovi preparati su puni štetnih sastojaka koji oštećuju zubnu gleđ i koren zuba, a neki imaju i kancerogeno dejstvo. Paste se ne koriste za izbeljivanje zuba, već se preporučuju za održavanje beline nakon beljenja u ordinaciji, kaže Vesna Popov, stomatolog

Paste za zube koje se reklamiraju da redovnom upotrebom izbeljuju vaše zube, uklanjaju karijes i pružaju "holivudski osmeh" čista su prevara.

Ove paste su samo mamac za lakoverne potrošače, otkriva Zaštitnik potrošača. Osim dobrog marketinga i ekskluzivnog pakovanja one ne sadrže ništa korisno!

Tako, umesto da dobiju belje i zdravije zube za sedam do deset dana, mnogi potrošači koji poveruju u reklamne poruke proizvođača mogu da dobiju samo lošiji kvalitet zuba, ali i da potroše pare za skupocene preparate. Da paste za izbeljivanje zuba nisu nimalo jeftine, potvrđuju njihove cene, koje se u zavisnosti od proizvođača kreću od 200 pa do čak 1.000 dinara.

VIŠE ŠTETE NEGO KORISTI: Ukoliko samostalno izbeljujete zube, ovo ne bi trebalo da radite!

Da sve bude još gore, osim što služe za obmanu korisnika, među kojima je i dosta tinejdžera koji žele da imaju zube poput filmskih zvezda, ovi preparati su puni štetnih sastojaka koji oštećuju zubnu gleđ i koren zuba, a neki imaju i kancerogeno dejstvo.

Nije tačno da ćete imati blistav osmeh ako koristite određenu pastu za zubeDragana Smiljanić, stomatolog
Posledice paste za izbeljivanje
* oštećuju gleđ
* loše utiču na koren zuba
* nadražuju desni

Zato domaći stručnjaci apeluju na potrošače da pažljivo pročitaju deklaraciju i da proizvode ne biraju na osnovu pakovanja i cene, jer ako je nešto skupo, ne znači da je i kvalitetno. Oni čak smatraju da je svejedno, što se tiče zdravlja i kvaliteta zuba, ako kupite pastu za zube od 99 dinara ili onu od 1.000 dinara.

Jedna od čitateljki Zaštitnika potrošača koja je nasela na prevaru poznatih proizvođača i poverovala u reklamu da će dobiti bele zube za samo deset dana je i Beograđanka Nevena Ilić.

Shutterstock

- Pijem dosta kafe, sokova i stalno se mučim sa nedovoljno belim zubima. Svašta sam probala i nije uspevalo, a želja mi je bila da imam blistav osmeh i zube nalik licima sa reklama. Videla sam u novinama primamljivu ponudu za preparate "White Glo", koji u pakovanju imaju pastu za izbeljivanje za dan i gel za noć po ceni od 999 dinara. Odmah sam otišla u obližnju drogeriju i kupila preparat. Sve sam uradila po uputstvu, a da sve bude još gore, mesec dana sam ga koristila. Nažalost, shvatila sam da je to bila samo dobra reklama, jer od beljih zuba nije bilo ništa - požalila nam se Nevena Ilić.

Prirodni recept

Umesto da trošite pare na skupe paste za izbeljivanje zuba, možete se opredeliti za prirodni recept, koji vam neće škoditi. U kašičicu sode bikarbone sipajte desetak kapi limunovog soka i time operite zube. Ako pet-šest puta operete zube ovim rastvorom, golim okom primetićete promene već posle nedelju dana.

Da su ovakvi instant proizvodi samo mamac za potrošače i da ne mogu biti korisni niti zdravi za zube, potvrdila je i stomatolog Dragana Smiljanić iz ordinacije "Dental N". Ona savetuje da ne bacamo pare na razne paste u nadi da će naš osmeh biti blistav, jer ne postoji pasta koja daje efekat kakav se "preporučuje" u napadnim reklamama.

- Ne postoji pasta koja može da izbeli zube, pogotovu ne za par dana! Iako u reklamama često možete čuti da, ako koristite određenu pastu, možete imati blistav osmeh za samo sedam dana, to nije tačno. To su marketinški trikovi! Te paste ne sadrže dovoljnu koncentraciju sredstva za beljenje na bazi vodonik-peroksida, a to je prvi uslov da bismo uopšte mogli da govorimo o njihovom uticaju na beljenje zuba. Ono što je posebno važno jeste da ove paste, zbog zdravlja zuba, ne bi trebalo duže koristiti - jasna je Dragana Smiljanić.

KLASIČNA ILI ELEKTRIČNA četkica: Koja je bolja za vaše zube?

Stomatolog Vesna Popov ističe da ove paste treba koristi tek nakon tretmana beljenja zuba, jer u suprotnom nemaju nikakav efekat.

- Paste za beljenje zuba koriste se kao sredstvo za održavanje rezultata nakon kućnog ili ordinacijskog beljenja. Ako koristimo samo pastu, bez ijednog od pomenutih tretmana, nećemo postići željene rezultate. Ove pasta sama po sebi ne može da izbeli zube, pogotovu ne za kratko vreme - tvrdi naša sagovornica.

1.000 dinara koštaju najskuplje paste za izbeljivanje zuba

Predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije Goran Papović ističe da se na ovaj način kupci dovode u zabludu.

- Ovakve reklame navode kupce na loše ekonomske odluke i očigledno dovode potrošače u zabludu. Smatram da Zakon o zaštiti potrošača mora te proizvođače da uvede u red. Oni vešto koriste marketinške trikove, a običan kupac veruje u ono što vidi u reklamnom spotu. Živimo u takvom vremenu gde je pomodarstvo uzelo maha i da ljudi, uglavnom mlađi, ostavljaju silne pare na preparate koji su namenjeni ulepšavanju, u ovom slučaju na paste za izbeljivanje. Proizvođači obećavaju bele zube, čaroban osmeh, a kada nakon korišćenja ne dobijete željeni efekat, niko vam neće vratiti novac - naglašava Papović.

IZBELJUJE ZUBE, NEUTRALIŠE ZNOJ...Sedam fenomenalnih namena sode bikarbone

Prema njegovim rečima, potrošači moraju pažljivije da čitaju deklaracije i da ne veruju u svaku reklamu.

- Ukoliko je nešto skupo i lepo upakovano, ne znači da je kvalitetno, to je nepisano pravilo. Zato proizvode birajte shodno budžetu i obratite pažnju na etikete, jer je sastav ovih pasta veoma važan. Moj savet je da koristite klasične paste za zube, a ako hoćete belje zube, limun i soda bikarbona su dobro rešenje, a uz to jeftino i prirodno - savetuje naš sagovornik.

Pasta "kolgejt total" ima kancerogenu supstancu!

Brojne paste za zube, među kojima i "kolgejt total", sadrže otrovnu supstancu triklosan, koja svakodnevnom upotrebom može dovesti do kancera!

Upotrebom triklosana može doći do mutiranja ćelija u organizmu, što je prvi korak ka kanceru Petar Pfendt, profesor

To je nedavno utvrđeno na brojnim inostranim stručnim skupovima stomatologa, sa kojih je saopšteno da hemijska supstanca triklosan podstiče rast ćelija raka, dovodi do hormonskih poremećaja i nadražuje kožu.

Pošto se ova pasta prodaje i u Srbiji, naši stručnjaci takođe upozoravaju da je triklosan veoma štetan i opasan po ljudsko zdravlje.

Inače, supstanca triklosan je čest sastojak deterdženata za veš, dezodoransa, sredstava za dezinfekciju ruku i antiseptika.

Profesor hemije i ekologije Petar Pfendt potvrdio je da je ova hemijska supstanca veoma štetna i opasna.

Triklosan se stavlja i u sapune i u deterdžente za veš

- To je organska supstanca koja spada u hlorne derivate. Zbog antibakterijskog dejstva triklosan se stavlja u sapune, deterdžente za veš i dezinfekciona sredstva za ruke. Ali ne bi trebalo! Naučno je dokazano da je ova supstanca štetna i mutogena. Svakodnevnom upotrebom ove materije može doći do mutiranja ćelija u organizmu, što je prvi korak ka kanceru - objašnjava Pfendt.

Pored toga, naš sagovornik tvrdi da triklosan može izazvati hormonski poremećaj, ali i iritaciju kože.

- Zbog toga ova supstanca nikako ne sme biti prisutna i dostupna u proizvodima koje konzumiraju ljudi - upozorava profesor Petar Pfendt.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17