• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

02.05.2018

14:48

​OPREZ! SUPER KREDITI U SBERU PUNI SU SUPER ZAMKI! Nije sve tako slatko kao reklami!

Zaštitnik potrošača

​OPREZ! SUPER KREDITI U SBERU PUNI SU SUPER ZAMKI! Nije sve tako slatko kao reklami!

Podeli vest

Ova banka ne naplaćuje obradu kredita, ali zato svaki mesec uzima po 210 dinara za administriranje, što je duplo veći trošak. Kamata od 8,6 odsto koju promovišu važi samo za kredite za refinansiranje, dok je za ostale "super kredite" i do tro odsto veća

Sber banka, koja promoviše super keš kredite sa primamljivim kamatnim stopama, iskoristila je još jedan adut za privlačenje klijenata, odnosno na pomenute pozajmice ne naplaćuje troškove obrade. Ali ako ste mislili da se banka odrekla zarade na besmislenim troškovima, grdno ste se prevarili. Obradu kredita nećete platiti, ali zato ćete svakog meseca, dok otplaćujete pozajmicu, morati da izdvojite 210 dinara za administriranje kreditne partije, što je daleko nepovoljnije nego da ste platili jedan ili dva procenta za obradu kreditnog zahteva.

Na primer, videli ste primamljivu reklamu o super kreditu i odlučili ste da u ovoj banci uzmete pozajmicu od 500.000 dinara i da je otplaćujete 96 meseci. U tom slučaju, za administriranje kredita na kraju ćete banci dati 20.160 dinara.

Imaginarni troškovi

Ako to preračunamo u procente, reč je od četiri odsto od pozajmljene sume, što je daleko više nego da ste na ime kontroverzne naplate obrade dali jedan do dva odsto, koliko banke obično naplaćuju taj trošak.

Nezakonito
Provizije za obradu kredita, prevremenu otplatu i administriranje kredita su zabranjene Zakonom o obligacionim odnosima Dejan Gavrilović, "Efektiva"

S obzirom na zvanične podatke koji govore da banke sve više zarađuju na provizijama, a sve manje na kamatama, ni ovaj namet ne treba da nas čudi. Dejan Gavrilović, predsednik udruženja bankarskih klijenata "Efektiva", kaže da banke sve češće naplaćuju razne druge usluge koje nude.
- Razne provizije za obradu kredita, prevremenu otplatu i administriranje kredita, sve to je izričito zabranjeno Zakonom o obligacionim odnosima, član 1065, ali korisnici bankarskih usluga nemaju nikakvu zaštitu, pa banke to koriste radi dodatne zarade. NBS bi mogla nešto da uradi, da traži izmene Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga, kako bi bilo jasno definisano da banke ne smeju da naplaćuju ništa više sem kamate, u koju treba da uračunaju sve svoje troškove - kaže Gavrilović.

Razlike u EKS

No, tu nije kraj zamkama super keš kredita. Super kredit se promoviše sa efektivnom kamatnom stopom od primamljivih 8,6 odsto. Međutim, to važi samo ako se odlučite za pozajmicu za refinansiranje sa varijabilnom kamatom i bez osiguranja.
Ukoliko je vaš izbor super kredit za refinansiranje sa kombinovanom kamatnom stopom, EKS na godišnjem nivou je 10,76 procenata, za super keš kredit sa varijabilnom kamatnom stopom EKS je 9.74 odsto, a za keš sa kombinovanom kamatnom stopom čak 11,85 odsto. Prevedeno u novac, to znači da će vas super keš kredit sa kombinovanom kamatnom stopom koštati skoro 80.000 više nego onaj za refinansiranje sa varijabilnom kamatom.

Informer

AKO ZA PRAZNIKE PUTUJETE VAN SRBIJE, OVO MORATE DA ZNATE: Banke deru na korišćenju kartica u inostranstvu!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Zvezdana Vuletić

pre 5 godina

До јуче сте писали да су обраде захтева од 3-10 %, а сад ово администрирање кредита упоређујете са 2%. Друго, камата од 7.5% се примењује још од 15.04.2018. а где сте исчачкали ових 8.6% не знам. Такође, трошак администрирања сте добро приказали, под условом да се кредит отплаћује свих 8 година, што се скоро никада не дешава, јер клијенти редовно рефинансирају па превремено ликвидирају кредит. И још нешто, да ли је боље плаћати банци камату од 10-12%( као што је у Интеси) без администрирања кредита, или нижу кам.+ админ. Ту рачуницу нисте приказали, колико за период отплате дају укупно за камату. Па кад упоредите кам.од 7.5% + администрирање за читав период отплате у Сберу и САМО камату за читав период оплате у Интеси или некој друго банци...е ту долазимо до веееелике разлике у корист Сбера. То је прецизна и тачна информација, као и та да су клијенти информисани о том једином трошку, и као лаици, схватили шта им се више исплати, што се не би рекло за вас. Бомбастичан наслов текста, али на жалост, врло, врло површан. Срећа у слободи медија. Срдачан поздрав,

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija