• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. Matijašević - M. M. Duduković

11.05.2018

08:34

RAZOTKRILI SMO VELIKU SBER PREVARU! Ništa od stana za 10 dana!

Zaštitnik potrošača

RAZOTKRILI SMO VELIKU SBER PREVARU! Ništa od stana za 10 dana!

Podeli vest

Obećanjem da će za deset dana imati u rukama ključ od stana Sber banka laže klijente jer ne garantuje isplatu novca u tom periodu, a bez čega nema ni vlasništva nad nekretninom. Sve ovo je pokušaj manipulacije preko primamljive reklame, ali je i kršenje zakona o oglašavanju, tvrde stručnjaci

Primamljiva reklama Sber banke pod sloganom "Ključ od stana za deset dana" neprimenljiva je u praksi i čista je marketinška prevara, potvrđuju stručni sagovornici Zaštitnika potrošača! Jer da bi neko dobio ključ od stana, novac mora da legne na račun prodavca, što Sber banka ne podrazumeva u gorepomenutom roku. Kako sitnim slovima piše, pod periodom od 10 dana oni podrazumevaju samo rok za odobrenje, ali ne i za isplatu, a računaju ne od trenutka kada je podnet zahtev, već kada je sva dokumentacija kompletna.

OPREZ! SUPER KREDITI U SBERU PUNI SU SUPER ZAMKI! Nije sve tako slatko kao reklami!

Još više su prevareni oni koji uzimaju kredit sa osiguranjem kod Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita (NKOSK) jer banka se ograđuje i od vremenskog perioda koji je potreban za proceduru osiguranja.

Dobro ste primetili ovu prevaru. Klijenti moraju da obrate pažnju i da znaju da pre podizanja kredita i potpisivanja ugovora pročitaju sve do detaljaMilan Kovačević, ekonomista

Lažna akcija

Reklama kampanja za stambeni kredit počela je u aprilu, a jedan od primamljivih segmenata je što ova banka nudi kredit bez troškova obrade. Kako bi požurili potencijalne klijente, naznačili su da se trošak obrade neće naplaćivati do kraja aprila. Međutim, ispostavilo se da se ni nakon isteka tog roka ništa nije promenilo, te je jasno da je reč o standardnim uslovima, a ne o akcijskoj ponudi.

Jedan od visokopozicioniranih bankarskih službenika u poznatoj banci (ime poznato redakciji), koja već godinama uspešno posluje u Srbiji, naglašava da je nemoguće, čak i preko debele veze dobiti ključ od stana za deset dana.

- Video sam tu reklamu i zaista je čist bezobrazluk, pogotovo prema klijentima! Ovo je loš pokušaj manipulacije i pridobijanja građana koji u ovom trenutku žele stambeni kredit. Obećati ljudima tako nešto, samim tim naterati ih da potpišu sve potrebne papire, a kasnije ih dovesti pred svršen čin je kršenje svih propisa i pravilnika. Da bi se odobrio kredit, potrebno je skupiti sve papire, od ličnih podataka, proseka plate, izveštaja iz kreditnog biroa, do ugovora od stana, potvrde o parceli, uknjiženju stambenog objekta... A nakon toga kreću provere. Samo ta procedura traje od pet do deset dana - priča naš sagovornik i dodaje:

Informer

- Tek pošto se odobri kredit, klijent se ponovo poziva u banku da potpiše preostale papire i ugovore i tek tada je zvanično kredit odobren. Već tada je rok od deset dana prošao, a klijent nije dobio ključ od stana. Nakon toga, kada se sve utvrdi da je u redu, isplaćuje se kredit. I taj period, od odobrenja do isplate kredita, zavisi od banke do banke. Negde novac legne u roku od 48 sati, a negde se čeka od pet do sedam dana. Ali kada je reč o stambenim kreditima, uvek se radi o dužem roku, jer i nakon odobrenja kredita, uvek se odradi još koja provera jer je to zaista ozbiljan i obiman posao. Zbog svega toga teško je odrediti vremenski period za isplatu kredita. A tek kada prodavac dobije novac na svoj račun, dolazi do predaje ključeva. Tako da je ključ od stana za deset dana nemoguća misija - otkriva nam bankarskih službenik.

EVO OVAKO SE BANKARI BOGATE NA NAMA! Uz svaki kredit banka nam uzme letovanje, televizor, veš-mašinu...

Da je reč o kršenju zakona i pokušaju da se klijenti koji žele stan dovedu u ozbiljnu zabludu i bukvalno nateraju da uzmu kredit u Sber banci, smatraju i domaći stručnjaci iz oblasti marketinga i ekonomije.

Za administriranje 612 evra

To što Sber banka ne naplaćuje troškove obrade kredita, to ne znači da vas je poštedela dodatnih, besmislenih, a prema rečima stručnjaka, nezakonitih i neopravdanih troškova. Ukoliko podignete stambeni kredit u Sber banci, svakog meseca će vam naplatiti mimo kamate i 1,7 evra za "administriranje kreditne partije". To znači da ćete za 30 godina tako banci dati 612 evra, što je za kredit od 30.000 evra više od dva odsto.

Ekonomista Milan Kovačević ističe da ovu ponudu treba podobnije i detaljnije ispitati, jer u bankarskom sistemu ne postoji precizni rok, niti klijentima može da se pre upuštanja u kredit odredi tačno vreme za koliko će se isti završiti i biti na računu.

- Dobro ste primetili ovu prevaru. Klijenti moraju da obrate pažnju i da znaju da pre podizanja kredita i potpisivanja ugovora pročitaju sve do detalja, čak i ona najsitnija slova označena zvezdicom, jer tu često umeju da se kriju zamke, baš kao što je ovaj slučaj sa Sber bankom. Sve ovo je pokušaj manipulacije preko primamljive reklame i ponude. "Ključ od stana za deset dana" zvuči neverovatno, jer sama procedura, provera dokumenata, pa potpisivanje, a zatim i isplata novca traje mnogo duže od pomenutog perioda. Naravno da to zavisi od banke do banke jer svaka ima interni način poslovanja, ali sama praksa pokazuje da je to baš kratak period za tako veliku stvar - objašnjava Kovačević i dodaje:

U SBERU UVEK NAĐU NAČIN DA NAS DERU! Ukinuli jedan trošak, A SMISLILI DRUGI, DUPLO VEĆI

- Zato većina banaka ne može sa sigurnošću da odredi vremenski rok za koji će vaš kredit biti završen. Jer nekada stvari znaju da se zakomplikuju, da ne budu na broju svi papiri, da se čeka uplata, provera parcele na kojoj je stambeni objekat... Zato ovu ponudu od deset dana treba dobro proveriti, jer sve dok ne legnu pare na račun, kupac ne dobija ključ od stana - naglašava naš sagovornik.

Stručnjak za marketing profesor Cvijetin Milivojević kaže za Zaštitnik potrošača da Sber banka ovom reklamom nemilosrdno krši Zakon o oglašavanju.

Ovo što Sber banka radi ocenjujem kao direktno ili indirektno ugrožavanje konkurencije, što je svuda u svetu strogo zabranjenoCvijetin Milivojević, stručnjak za marketing

- Verovali ili ne, čak 90 odsto naših komercijalnih oglasa, počev od televizijskih, digitalnih i štampanih medija ili nekih drugih kanala komuniciranja zapravo su samo velike laži! Ovo što Sber banka radi ocenjujem kao direktno ili indirektno ugrožavanje konkurencije, što je svuda u svetu strogo zabranjeno. To znači da ova banka indirektno tvrdi da je bolja od drugih, za čije se odobrenje i isplatu kredita čeka mnogo duže. Jednostavno, vi kada se bavite oglašavanjima, možete da hvalite sebe i da naglašavate nešto što je dobro, ali je zabranjeno da lažete i da se merite sa konkurencijom. Ne sećam se da je neki oglašivač bio kažnjen zbog toga iako bi to bilo pošteno - kaže on. 

Milivojević dodaje da bi i banke ili drugi oglašivači trebalo po zakonu krivično da se gone, a propisane su čak i zatvorske sankcije i zabrane televizijskih spotova.

- Iako Zakon nije loš, nažalost niko ne kontroliše oglašivače, a ima sve više lažnog i besmislenog reklamiranja. Takođe, važno je naglasiti da Sber ovom reklamom utiče na ljude da podignu kredit baš u njihovoj banci, jer građani koji se odluče da kupe stan sigurno će želeti da to urade što pre, bez čekanja da legnu pare, bez komplikovanih procedura. Sve bi bilo lepo da je to moguće - objašnjava on i dodaje da što je najgore, klijenti ne mogu retroaktivno da se bune.

Ovim povodom poslali smo pitanja i Sber banci. Međutim, za sada nismo dobili nikakav odgovor. 




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
MiM

pre 5 godina

Jeste problem, jer se u predugovoru definiše datum potpisivanja ugovora, a kredit dolazi između predugovora i ugovora. Imam stambeni kredit kod njih, više puta su pogrešili dokumentaciju. Takođe, ako osiguravate stan u NKOSK-u, procedura ne može da traje manje od mesec dana. Ovih 10 dana je najoptimističniji scenario.

Vladdimir

pre 5 godina

Ako je preterala banka, preterali ste i vi... Po kredit u banku se ne dolazi “sa ulice”, kao u reklamama drugih banaka, nego se prikupi sva potrebna dokumentacija (navedena u tekstu), pa se onda aplicira za kredit... Po vašoj logici “zaštite potrošača” trebalo bi da ispitate koja to banka psima odobrava stambene kredite...

Dušan

pre 5 godina

Sberbank a. d. urušava pravnu i poslovnu sigurnost i tako sto Kreditnom birou ne dostavja podatke o bankarskoj garanciji koju je isplatila na teret svog klijenta, naravno "odabranog" klijenta. Sramota.

mile

pre 5 godina

a sto ne pises i o Raj-fajzenu, Sosijete Zeneral-u, o O-Kej-Kej i sl... Ceo bankarski sistem je prevara, a ti se se ufatio za slogan iz reklame...

Sumadinac

pre 5 godina

Што сердаре кад су све банке исте!а ви се уверили за ову једну

Riki

pre 5 godina

Sve strane banke su LOPOVSKE. Nisu došle banke u Srbiji zato što nas vole nego da otimaju pare ovom jadnom narodu. Dinkićevo maslo.

Milan Viskić Džakalo

pre 5 godina

Napadate ih jer su ruska i banka i pod sankcima su omraženih SAD.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija