• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. M. Duduković/J. Matijašević

17.05.2018

08:42

OVAKO NAS PELJEŠE TURISTIČKE AGENCIJE! Cene aranžmana u evrima, a plaćamo ih u dinarima PO NAJVIŠEM BANKARSKOM KURSU!

Zaštitnik potrošača

OVAKO NAS PELJEŠE TURISTIČKE AGENCIJE! Cene aranžmana u evrima, a plaćamo ih u dinarima PO NAJVIŠEM BANKARSKOM KURSU!

Podeli vest

Izabrali ste aranžman koji agencija prodaje za 500 evra. Ako kod sebe imate taj novac u evropskoj valuti, to vam neće biti dovoljno. Za 500 evra u menjačnici ćete dobiti 58.750 dinara, a agenciji ćete za aranžman morati da iskeširate i do 62.860, odnosno 40 evra više

Turističke agencije aranžmane reklamiraju u evrima, a od kiljenta ga naplaćuju po najvišem, prodajnom kursu banke kod koje imaju račun. Primera radi, izabrali ste aranžman koji agencija "Delfin" prodaje za 500 evra, a koja sarađuje sa Sberbankom. Ako kod sebe imate taj novac u evropskoj valuti, to vam neće biti dovoljno. Za 500 evra u menjačnici ćete dobiti 58.750 dinara (kupovni kurs na dan 8. maj), a agenciji ćete za aranžman morati da iskeširate 62.860 dinara (prodajni kurs u Sberbanci na dan 8. maj). Dakle na 500 evra koje ste imali morate da dodate još čak 4.110 dinara (skoro 40 evra), što znači da je aranžman skuplji u ovom slučaju osam odsto.

NE NASEDAJTE NA FORE TURSTIČKIH AGENCIJA! Jeftina letovanja su VELIKA PREVARA!

Stručnjaci upozoravaju da bi građani, pre nego što se zapute u turističku agenciju, trebalo da provere po kom kursu ta agencija obračunava evro da im se ne bi desilo da im zafali novca.

Proverite sa kojom bankom sarađuje agencija koju ste odabrali i koliki joj je prodajni kurs evra

Skriveni troškovi letovanja

Pored istaknute cene, aranžmani podrazumevaju i niz skrivenih i dodatnih troškova, koji kad se saberu mogu dostići popriličnu sumu. Ovo su neki od njih:
- porodično osiguranje 25-30 evra
- rezervacija aranžmana 15 evra
- ako idete kolima dinarski deo 2.000 dinara
- ako idete autobusom 10 evra da birate mesto u autobusu
- ako idete avionom 40 evra aerodromska taksa
- ako idete avionom 20 evra transfer do hotela

Ekipa Zaštitnika potrošača pozvala je nekoliko turističkih agencija kako bismo proverili po kom kursu se naplaćuju turistički aranžmani. U ovom mini-istraživanju agencije uglavnom sarađuju sa bankama poput Inteze, Unikredita, Sosijete ženeral i Komercijalne banke, a najnepovoljniji kurs daje Sberbanka.

"Top travel centar" sarađuje sa Unikredit bankom, pa je u tom slučaju razlika 1.620 dinara na pomenutih 500 evra. Sličan iznos ćete doplatiti i ako odaberete putovanje preko "Fudeksa", "Feliksa", "Montesola", "Ponte travela", "Oktopoda", "Filip travela", "Banbusa" (pogledaj tabelu)...

Prema Zakonu o zaštiti potrošača, agencija je u obavezi da svog klijenta na jasan i nedvosmislen način informiše o tome koji će kurs primeniti pre zaključenja ugovora. Zoran Nikolić iz Nacionalne organizacije potrošača smatra da pod hitno treba da se uvede neki podzakonski akt koji će regulisati ovakav način plaćanja, jer kad se sve sabere i oduzme, najveću štetu opet pretrpe potrošači. 

BRUTALNA PREVARA! MLADENCI HTELI NA MEDENI MESEC, "Go travel" im uzeo 1.100 evra, otkazao putovanje i NEĆE DA VRATI PARE!

Mora da se uvede neko pravilo. Kad je već dozvoljeno isticanje cena u stranoj valuti, onda bar da se uvede pogodnost plaćanja po srednjem kursu NBSZoran Nikolić, NOPS

- Godinama se borimo sa ovim problemom, jer pred svaku sezonu imamo veliki broj nezadovoljnih klijenata koji su letovanje, kada se preračuna u dinarima, platili više nego što je u cenovniku. U Srbiji je najveći problem što je prodaja automobila i turističkih aranžmana regulisana tako da se ističe u stranoj valuti. Ali ni to ne bi bilo tako strašno da turističke agencije imaju za cilj da budu povoljne za klijente, a ne da gledaju kako će više zaraditi. Jer kada agencija naplati aranžman u dinarima i sa tom sumom novca gazda ode u menjačnicu da kupi evre, naravno da neće dobiti cenu aranžmana koju su stavili u ponudu. E upravo zbog toga oni se služe ovakvim načinom poslovanja i ogromnim kursnim razlikama po bankama, koje idu i do osam dinara. Pa umesto po srednjem kursu Narodne banke, letovanje plaćate po kursu poslovne banke vaše agencije. I to po onom najvišem, prodajnom, koliki je na dan uplate - naglašava Nikolić.

On dodaje da se ovome mora stati na put.

- Zato apelujem da se svi ujedinimo i zaštitimo prava potrošača. Jer krajnje je neprofesionalno da se na takav način zarađuju pare od klijenata koji vam ukažu poverenje i dođu u vašu turističku agenciju. Mora da se uvede neko pravilo. S obzirom da je već dozvoljeno isticanje cena u stranoj valuti za letovanje ili zimovanje, onda barem da se uvede pogodnost plaćanja po srednjem kursu Narodne banke - ističe naš sagovornik.

8 odsto kursna razlika može da uveća cenu putovanja

S druge strane, direktor Asocijacije turističkih agencija Srbije (JUTA) Aleksandar Seničić ističe da turiste ne zakidaju turističke agencije već da poslovne banke određuju kurs.

- Agencije kupuju devize i ne mogu dinarima da plate svoje obaveze prema inostranstvu i one se prilagođavaju uslovima koje im je dala banka kod koje imaju račun i preko koje obavljaju plaćanja u drugim državama. Čak i da se donese odluka da se plaća po srednjem kursu Narodne banke Srbije, aranžmani neće biti jeftiniji nego skuplji za dva ili tri odsto. Do poskupljenja će sigurno doći, jer agencije neće same finansirati to što moraju da kupe devize, a one se kupuju po višem kursu - kaže Seničić.

KOLIKO HRANE MOŽE PREKO GRANE? Manje nego što u gepek stane!

Na kraju, on dodaje da agencije ne mogu da ističu cene aranžmana u dinarima jer bi zbog promene kursa često morale da štampaju gomilu cenovnika, što im se ne isplati.

NBS: O kursu odlučuje agencija

Prema Zakonu o trgovini, cene turističkih usluga koje su u vezi s inostranstvom mogu da budu iskazane u evrima, ali moraju da se naplaćuju u dinarima. Međutim, pitanje primene kursa koji će turistička agencija koristiti prilikom obračuna cene aranžmana izraženog u stranoj valuti nije izričito regulisano propisom NBS, s obzirom na to da se propisi u vezi s načinom utvrđivanja kurseva odnose samo na banke. U Narodnoj banci Srbije ističu da, prema Zakonu o trgovini, cene turističkih usluga koje su u vezi s inostranstvom mogu da budu iskazane u evrima, ali moraju da se naplaćuju u dinarima.- Međutim, pitanje primene kursa koji će turistička agencija koristiti prilikom obračuna cene aranžmana izraženog u stranoj valuti nije izričito regulisano propisom NBS, s obzirom na to da se propisi u vezi s načinom utvrđivanja kurseva odnose samo na banke. Turistička agencija je, prema Zakonu o zaštiti potrošača, u obavezi da svog klijenta na jasan i nedvosmislen način informiše o tome koji će kurs primeniti pre zaključenja ugovora - kažu u NBS i dodaju da banke od 2002. godine slobodno formiraju svoje kursne liste za devize.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Lala iz Banata

pre 5 godina

Ко нас данас не - "пељеши"...?! ...Реците ми молим Вас...?! Ово је... - "Дрп" систем...!

Darko

pre 5 godina

E zato ja sve rezervišem preko bookig.com imate direktan kontakt sa onim ko će vas tamo dočekati ima više vrsta plaćanja tako da u zadnje četiri godine nisam imao problema .

Mile

pre 5 godina

Zato ja godinama idem preko nekih od online pružaoca turističkih usluga ili direktno kod Grka u apartman pa se na licu mesta dogovaramo za cenu.Inače agencije budu dobre i više od navedene sume koju naprave na kursnoj razlici,pre sedam godina za predivan apartman na Tasosu smo supruga i ja platili 530 eura + put automobilom + trajekt,bez hrane.Pali smo u nesvest kada nam je vlasnica rekla da je od agencije za taj apartman dobila 270 eura!!!Tek da ste videli njenu facu kada smo joj rekli da je agencija dobra malte ne isto toliko,žena nije mogla da veruje.Moj savet da izbegnete agencije je,kada ste na odmoru i dok šetate,pogledajte bar desetak atraktivnih apartmana koji Vam se dopadnu i potražite vlasnika pa lepo uzmite broj telefona,email adresu,pa lepo sami zakažete svoj godišnji odmor i nema nikakvih problema!

Goran

pre 5 godina

Naterati Agencije da se obračunava srednji kurs kod NBS-a, jer se taj kurs koristi kod svih finansijskih transakcija koje imaju klauzulu u evrima (npr. kupovina stana, razna uvozna roba,..).

Izbori 2024

TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!
Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!

Inauguracija ruskog predsednika Vladimira Putina, biće održana 7. maja, rekao je Andrej Klišas, predsednik Komiteta za ustavno zakonodavstvo i državnost u Savetu Federacije, javlja agencija TASS.

23.04.2024

15:33

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija