• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. Matijašević - M. Duduković

10.06.2018

10:04

BRUKA! AGENCIJE DISKRIMINIŠU SAMCE I SAMOHRANE RODITELJE! Ko nema odraslog partnera za putovanje, ARANŽMAN ĆE GA KOŠTATI DVOSTRUKO VIŠE!

Zaštitnik potrošača

BRUKA! AGENCIJE DISKRIMINIŠU SAMCE I SAMOHRANE RODITELJE! Ko nema odraslog partnera za putovanje, ARANŽMAN ĆE GA KOŠTATI DVOSTRUKO VIŠE!

Podeli vest

Ako želite ili ste prinuđeni da na odmor idete sami, putovanje će vas koštati i do 100 odsto više od onog u cenovniku. Ukoliko putujete sa decom bez drugog roditelja ili neke druge odrasle osobe, gubite pravo na sve dečje popuste i gratise

Turističke agencije diskriminišu samohrane roditelje i putnike koji žele samostalno da idu na put, otkriva Zaštitnik potrošača! Ukoliko želite ili ste prinuđeni da na odmor idete sami, aranžman će vas koštati i do 100 odsto više. Ukoliko putujete sa decom bez drugog roditelja ili neke druge odrasle osobe, gubite pravo na sve dečje popuste i gratise.

Zbog ovakve poslovne politike turističkih agencija, našoj redakciji javilo se dosta revoltiranih čitalaca koji su nam ukazali na ove probleme, ali i na bahat način poslovanja agencija prilikom uplata letovanja.

OVAKO NAS PELJEŠE TURISTIČKE AGENCIJE! Cene aranžmana u evrima, a plaćamo ih u dinarima PO NAJVIŠEM BANKARSKOM KURSU!

Krenimo redom. Iako u turističkim ponudama jasno stoji da mališani od 0 do 10, u nekim agencijama i do 12 godina, ne plaćaju svoje letovanje ili imaju veliki popust, mnogi roditelji su ostali šokirani kada im je rečeno da to ne važi za one mama ili tate koji žele sami sa svojim detetom na odmor?! Već da, verovali ili ne, za tu "uslugu" moraju ili da plate punu cenu aranžmana kao da je još jedna odrasla osoba u pitanju ili da doplate od 50 do 70 odsto od ukupne cene ponude, u zavisnosti od poslovanja turističkog agenta.


Jedna od "odbačenih" samohranih majki koja je bila šokirana saznanjima iz turističkih agencija bila je i Beograđanka Tatjana V. Želela je da uplati more za sebe i svoje dvoje dece od četiri i šest godina, ali su je onda u agenciji "ohladili" kada je shvatila da nema pravo na popust za svoju decu.

- Hteli smo u Grčku, na Tasos, moja ćerka, sin i ja. Razvedena sam i smatram da nije ništa čudno niti nemoguće ići sam sa svojim mališanima na put. Međutim, kod nas očigledno jeste, bar u ekonomskom smislu. Zvala sam sve turističke agencije i ni u jednoj ne mogu da ostvarim pravo na popust jer, kako su mi objasnili, nemam muža. Iako je u većini cenovnika naglašeno da deca do 10 godina ili ne plaćaju smeštaj ili ostvaruju značajan popust, mi samohrane majke ili očevi smo diskriminisani i ne možemo da odemo na letovanje. Ja sam odustala od mora, pošto moram da platim tri puna aranžmana bez ikakvog popusta. Smatram da sam žrtva velike diskriminacije i da je ovakav način poslovanja za svaku sankciju - kaže Tatjana.

Zvala sam sve turističke agencije i ni u jednoj ne mogu da ostvarim pravo na popust jer, kako su mi objasnili, nemam mužaTatjana V., samohrana majka

NOPS: Nema razloga za doplatu

Pixabay


Da je ovo tipičan primer lošeg poslovanja, dovođenje u zabludu potrošača, a pre svega diskriminacija putnika i pokušaj kategorisanja na osnovu partnerskog ili roditeljskog statusa, potvrđuju i domaći stručnjaci koji se bave pravima potrošača. Zoran Nikolić iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije kaže da je oduvek bilo to da popuste za decu u turističkim agencijama ostvaruju samo dve odrasle osobe.- Nažalost, samohrane majke ili očevi ne ispunjavaju uslove za popuste, i to je oduvek tako. Međutim, ljudi koji žele sami da odu na more ne bi smeli da doplaćuju za krevet ili mesto u autobusu ili smeštaju. Jedino važno u tom slučaju je šta ste vi kupili i ne treba da vas zanima da li su agencije sa hotelijerima dogovarali jednokrevetne ili dvokrevetne sobe - kaže Nikolić, i dodaje da ukoliko je kupljen apartman za jednu osobu, onda nema nikakvog razloga da se na licu mesta doplaćuje još novca.

Da tu nije kraj, pokazuje i to što smo među pozivima imali i one putnike koji su na letovanje u predstojećoj sezoni hteli da odu sami, ali im je rečeno da se takav prohtev dodatno plaća, odnosno da agencije u svojim ponudama nemaju jednokrevetne sobe, već samo mogućnost da putnik na cenu aranžmana doplati od 50 do 80 odsto ukupne vrednosti letovanja. Tolika doplata važi ako se putuje autobusom. Ukoliko je reč o avionskom prevozu, u brojnim agencijama doplaćuje se čak i do 100 odsto!

Doplate su varirale od 50 do 80 odsto, pa sam odustala od svega jer bi me put u Grčku koštao kao da idem na HavajeJelena L.

Jedna od onih koji su sa nama podelili gorko iskustvo samačkog života je Jelena L., koja, ukoliko želi na more, mora da "pukne" duplo više para nego što je naznačeno u cenovniku jer nema s kim da putuje.

- Ove godine se tako namestilo da ne mogu ni sa prijateljima, a ni sa porodicom na letovanje. Kako nemam ni dečka ni muža, htela sam da letujem sama i da put u Grčku uplatim u nekoj agenciji. Međutim, pozvala sam nekoliko najpoznatijih, koje se bez blama reklamiraju i hvale odličnim poslovanjem i uslugama, da bih se posle nekoliko poziva osetila kao da sam kažnjena što nemam s kim na more. U svakoj sam dobila isti odgovor: "Mi nemamo zakup jednokrevetnih soba, već se ta usluga doplaćuje." Doplate su varirale od 50 do 80 odsto od ukupne cene letovanja, pa sam vrlo logično odustala od svega jer bi me put u Grčku koštao kao da idem na Havaje - ispričala nam je ogorčena Jelena.

NE NASEDAJTE NA FORE TURSTIČKIH AGENCIJA! Jeftina letovanja su VELIKA PREVARA!

Vođena ovim informacijama, naša ekipa pozvala je nekoliko poznatih turističkih agencija poput "Banbusa", "Fudeksa", "Oktopoda" i "Filip travela" i proverila koja su prava putnika prilikom uplate letovanja. Kao i svi ovi diskriminisani putnici, bili smo zatečeni kakve sve penale "udaraju" agencije i to samo zato što nemate s kim da vodite dete na more ili putujete sami.

Tako, na primer, u agenciji "Oktopod" važi pravilo da ako biste kao individualac išli ove godine na more, morate da doplatite čak 80 odsto od ukupne cene, i to pod uslovom da idete autobusom, jer se za aranžmane sa avionskim prevozom doplaćuje i do 100 odsto. Što znači da ćete, kada letujete sami, na primer u Pefkohoriju u Grčkoj, u prvoj polovini avgusta, umesto 365 evra sa prevozom, vi morati da platite čak 673 evra!

100 odsto moraju da doplate samci koji žele na more avionom

Slično poslovanje je i u agenciji "Banbus", gde ukoliko ste samostalni turista i želite da uplatite svoje letovanje u nekoj vili u Grčkoj, za tu želju morate da doplatite još 70 odsto od ukupne cene aranžmana. I agencija "Fudeks" radi po istom principu, pa takvu stavku naplaćuje 50 odsto od ukupne cene.

Proverili smo i kakve su povlastice roditelje koji putuju sami sa decom prilikom uplate aranžmana. U gotovo svim agencijama rekli su nam isto.

- Popust i gratis ne važi ukoliko roditelj želi sam da ide sa detetom. Da bi dete dobilo popust ili letovalo besplatno, mora da ide na put sa najmanje još dve odrasle osobe i da u tom slučaju deli krevet sa njima -
objasnili su nam agenti u pomenutim agencijama.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Antal

pre 5 godina

Upisite Nikana Grcka i dobijate sobu kakvu zelite.Palacate sve u eurima.A Tasos je prelep.

pravda za samce

pre 5 godina

popusti se obično bobijanu na "količinu" dve odrasle osobe sa detetom gratis ipak više plate nego jedna odrasla osoba sa dvoje dece gratis usput, mogu li ja da tražim popust na cenu novina jer živim sam i sam ih čitam? komšija plaća istu cenu, a nji je pet u kući koji te novine pročitaju?

Uhh

pre 5 godina

Pa lepo nemojte da dajete pare lopovskim agencijama tim nego se potrudite u 21. veku da se naucite i sami da nadjete smestaj preko booking-a, trivago itd.. A prevoz uplatite lreko agencije ako nemate sopstveni. Zna se da su agencije jadne i lopovske pa nemojte im pomagati da vas pljackaju jer vas nece niko zastititi osim vas samih.

Vlada

pre 5 godina

Agencija Oktopod je veoma losa agencija. Sve je usminkano i ulickano, ali su nekorektni i usluga je nikakva. Prevaranti. Koristio sam njihove usluge i ne preporucujem ih nikome.

Vlada

pre 5 godina

Agencija Oktopod je veoma losa agencija. Sve je usminkano i ulickano, ali su nekorektni. Koristio sam njihove usluge i ne preporucujem ih nikome.

Vlado

pre 5 godina

Ne razumem ljude koji ništa ne proveravaju, pa ih svi pelješe počev od banaka, turističkih organizacija, internet prodaje, pa do raznih uplata i dopuna preko mobilnog telefona. Izgleda da su stvarno "ovce samo za šišanje". Da ih žalim, NEĆU!

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija